| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
vladi46 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Ное 04, 2010 15:29 Заглавие: SONY KV-14M1K-дефект в захранването |
|
|
Уважаеми колеги, темата е информационна. Захранването беше спряло, намерих R615 прекъснал. Смених и всички кондензатори в топлата част, но не тръгна. Други прекъснали резистори нямаше. Смяната на STR S 5706 реши проблема. Той за мое учудване се оказа прекъснал, а не пробил както често се случва. Досега такъв случай на прекъснал STR не съм имал. _________________ Кажат ли ми, че ще грее слънце, веднага слагам зимните гуми! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
emoome Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Ное 04, 2010 15:42 Заглавие: |
|
|
Като ще е дай по-точно: ---
Крачета 1,2,3 са колектор, емитер, база на крайния транзистор. Там ли установи прекъсване или другаде ?
STR-S5706 да не е само с два края, че да прекъсне ?  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Ное 04, 2010 16:14 Заглавие: |
|
|
Не съм се задълбочавал толкова. Сега проверих и се оказа, че е пробил преходът емитер-база. Колектор-база е добре. Аз предполагах, че е прекъснал емитер-база или колектор-база. Тези неща не ги изследвам, когато всичко е в чип. Може би трябва, знам ли.
Най-често се случва да пробие емитер-колектор. Пробивът емитер-база вероятно се е получил заради утечка в прехвърлящия кондензатор към базата. Това ми напомня за думите на мой асистент от университета, който на упражнения ни обясняваше, че повечето транзистори не издържат на повече от 5V между емитера и базата. Дори и на 1500V да са, пак са на 5V максимално допустимо напрежение емитер-база. Има и такива като КТ 209, които издържат до 15-20V емитер-база. Асистентът ни даде пример как някогашни негови студенти правили мултивибратор на 12V и не съобразили това. Транзисторите на мултивибратора веднага дефектирали. _________________ Кажат ли ми, че ще грее слънце, веднага слагам зимните гуми! |
|
|
 |
ilian_cho Опитен потребител

|
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Ное 04, 2010 23:26 Заглавие: |
|
|
О, мерси! Каква ценна информация! Какво щях да правя без нея? Направо щях да загина! _________________ Кажат ли ми, че ще грее слънце, веднага слагам зимните гуми! |
|
|
 |
ilian_cho Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 05, 2010 8:38 Заглавие: |
|
|
Давам ти ЦЕННАТА инфорнация за да помислиш дали случайно биполярният транзистор не се управлява с ТОК, а не с "волтове" за които упорито говориш. А що се отнася до напрежение база емитер, явно човека се е опитвал да ви обясни за максимално допустимо обратно напрежение на прехода. За човек които е имал "асистент" се предполага ,че му е обяснено , че биполчрният транзистор е изтчник на ток управляван с ток( колекторен ток като функция на базов ТОК). Помисли  |
|
|
 |
emoome Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 05, 2010 8:58 Заглавие: |
|
|
| ilian_cho написа: | | ... За човек които е имал "асистент"... |
Особено за човек, който във всяка втора тема парадира с това
"Вещината" си личи...  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Ное 05, 2010 12:06 Заглавие: |
|
|
| ilian_cho написа: | Давам ти ЦЕННАТА инфорнация за да помислиш дали случайно биполярният транзистор не се управлява с ТОК, а не с "волтове" за които упорито говориш. А що се отнася до напрежение база емитер, явно човека се е опитвал да ви обясни за максимално допустимо обратно напрежение на прехода. За човек които е имал "асистент" се предполага ,че му е обяснено , че биполчрният транзистор е изтчник на ток управляван с ток( колекторен ток като функция на базов ТОК). Помисли  |
То се знае, че се управлява с ток! Това не е полеви транзистор или лампов триод. И разбира се, колекторният ток зависи от базовия, както казваш. Според теб в дадения случай защо е пробил преходът емитер-база? _________________ Кажат ли ми, че ще грее слънце, веднага слагам зимните гуми! |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 05, 2010 12:11 Заглавие: |
|
|
Темата приключва! _________________ RemoteControls |
|