| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
amdatlon Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 05, 2010 10:14 Заглавие: Смущения на датчик на хол |
|
|
Здравейте,
Възникна ми един проблем със схемата която правя и незнам как е най-ефективно да се реши , за това моля за помощ и идеи
Накратко : PIC 18f458 и датчик на хол . Датчика е на полуоската на колата , микрпроцесора е в купето . Свързани са със около 1,5 метра кабел ( около 0,25 мм2)
Измерват се оборотите на полуоската , схемата когато не е в колата си работи перфектно . Проблема е явно смущения когато датчика е монтиран в коша . Когато няма с промяна на сигнала от датчика , при форсиране на колата ПИК-а отчита импулси ?!?! Явно смущения от ел веригата на колата.
ПИК работи стабилно , не се влияе ако изкюча кабела към датчика .
Импулсите които се мерят са до 50 Hz.
Как е най-добре да се реши проблема ? Имам идеи да сложа екраниван кабел до датчика , или да увия този във алуминиево фолио , но дали ще е ефективно ??
За сега датчика не е изолиран от пика - директно сигнала е към пина.
Схемата е :
http://picbg.net/u/8846/39872/490831.jpg |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 05, 2010 11:03 Заглавие: |
|
|
| Буферирай сигнала до самия датчик с някакъв логически елемент ( 74HC14 примерно) , или ако датчика допуска по-малка стойност на Pull-Up-a сложи да речем 1k . Ако датчика не допуска такъв товар , добави един транзистор и на него сложи като товар резистор 1к . |
|
|
 |
AA Опитен потребител

Регистриран на: 28 Юни 2004 Мнения: 730 Местожителство: ВеликоТърново
|
Пуснато на: Пет Ное 05, 2010 11:09 Заглавие: |
|
|
| Какъв всъщност е проблема - поне на мене не ми стана ясно? Отчитат се нереални данни ли? Или въобще нищо не тръгва? Какво означава извън колата работи а в колата не? Откъде се захранва в единия случай и откъде в другия? Има ли разлика в подаването на сигнала в единия и другия случай? Вероятно някои измервания с осцилоскоп ще помогнат. |
|
|
 |
Edesign Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 05, 2010 11:09 Заглавие: |
|
|
470 ома после 100нано към маса после още 470 ома на сигналния
също 100нф близо до датчика на хол и примерно 100 микро в паралел, сложени на захранването _________________ www.epd.hit.bg - хоби и професионална електроника |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Ное 05, 2010 12:36 Заглавие: |
|
|
Много благодаря за напътствията .
Да проблема е че отчита нереални данни датчика .
Или с други думи : когато датчика е близо до моторния кош , се получават тези нереални данни , а ако го отдалеча на 1-2 метра по страни - няма проблем .Лошо е че съм начинаещ и нямам осцилоскоп да видя какво тече по жицата ит датчика към процесора
И в давата случая го захранвам от инсталацията на колата , 7805 и кондензатори преди и след 7805 (стандартана схема).
Ще пробвам по описаните от вас начини да видя какво ще стане  |
|
|
 |
AA Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 05, 2010 15:45 Заглавие: |
|
|
| Като отдалечиш датчика 2 метра настрана кави обороти се отчитат изобщо - нали ставаше дума за оббороти на полуоската? |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Ное 05, 2010 19:41 Заглавие: |
|
|
Датчика съм го откачил от полуоската и го местя за да видя как му влияят тези смущения.
Когато колата е спряла но е запалена, и ако датчика е близо до мотора започват да се появяват някакви колебания и ПИК-а ги чете като импулси . Колкото повече форсирам двигателя , честотата на тези колебания се увелиава но е не линейно а хаотично .
Ако отдалеча датчика от мотора явно тези колебания спират и ПИК- вече не отчита нищо .
Т.е. след като датчика е далеч от магнита на полуоската , не би трябвало да има импулси , независимо къде е датчика .
Но има ! и там ми е проблема  |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Пет Ное 05, 2010 20:42 Заглавие: |
|
|
Явно са от запалването тия смущения. Няма друго обяснение. Освен това нали датчика има активен проводник и маса. Масата да не си я взел от някое място близо до полуоската. Аз мисля че най-добре е ширмован кабел и масата му е запоена само на входа на PIC-а. Датчика да връзка с масата на колата.  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Ное 05, 2010 23:03 Заглавие: |
|
|
Да , масата я бях взел от едно "железо" наблизо , но си викам я да пробвам с отделен проводник и да няма връзка с корпуса , ама положението е все същото . Доста силни са явно смущенията
Утре като съмне ще пробвам различните начини които ми казахте , взех си и двужилен екраниран кабел , и с него ще пробвам .
0 |
|
|
 |
AA Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Ное 06, 2010 14:19 Заглавие: |
|
|
| Изхода на датчика вероятно е отворен колектор и в моментите когато транзистора не е отпушен имаш на практика прилична антена на входа на процесора.Мисля че доброто решение е да сложиш оптрон.Изтегли си схемата на MEGASQUIRT и виж как е направена подобната верига там - не че и там не стават проблеми но в никой случай не са като тези,които описваш. |
|
|
 |
|