Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

UPS за акумолатор 280 ah.
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
tsok
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Ное 07, 2010 10:59    Заглавие: UPS за акумолатор 280 ah. Отговорете с цитат

Здравейте ,имам UPS 150 w на Техногама,който ми поддържа акумулатор за парното който е 62 ah.В упътването е дадено че той може да работи с акумулатор до 70 ah..Съвсем случайно ми подариха нов акумулатор 180 ah.,та мисълта ми е какво да направя за да го използвам.Дали ограничаване на тока към UPS ще е достатъчен.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Ное 07, 2010 11:29    Заглавие: Re: UPS за акумолатор 280 ah. Отговорете с цитат

tsok написа:
.....Дали ограничаване на тока към UPS ще е достатъчен.

Не е много ясно какво точно питаш, но проблеми може да има от различно естество.
- след като е предвиден за работа с акумулатори до 70Ah това означава, че така е оразмерен зарядния ток. Т.е. ако се налага честото му използване 180 Ah в един момент ще се окаже недозареден.
- акумулатора е източник (генератор) на напрежение, т.е. има ниско вътрешно съпротивление. При положение, че не е ясно как е направен изхода на UPS-a към акумулатора много е вероятно изхода да не издържи.
- и още един куп други фактори за които не е много смислено да ги коментираме само при тези изходни данни.

П.П. UPS-a е аварийно захранване, което преобразува запасената в акумулатора енергия към съответните нива - мощност и напрежение за които е предназначен. "Той" черпи от входния източник на енергия (акумулатора в случай на липсващо мрежово захранване) толкова ток колкото е необходимо за постигане на моментната изходна мощност закачена към него (в границите на възможностите му) с отчитане на КПД-то на преобразуване.
Много често се бърка и не се разбира ( и в този случай мисля също) следното:
- това, че работи с до XX Ah изобщо не означава, че XX А ще "текат във входа му" . А именно тях от така написаното ми се струва, че искаш да ограничаваш.
С две думи - при поставен зареден акумулатор на входа на UPS-а независимо от това, че е с по-голям капацитет - не трябва да има проблем за работата му.
Когато обаче се наложи да се обърне цикъла (да се зарежда акумулатора) са възможни проблеми както за самия UPS, така и за "доброто здраве" на акумулатора с по-голям капацитет.
Това, че един акумулатор е XX Ah означава само, че може да отдаде XX A за 1 час без да му се промени (падне) номиналното напрежение.
Демек от 70 Ah акумулатор могат да се черпят 70 А в рамките на един час без напрежението на клемите му да се промени или 35 А за два часа, или 140 А за половин час. Последното е в идеалния случай защото там могат да се намесят и други фактори свързани с типа на акумулатора.
tsok
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Ное 07, 2010 12:25    Заглавие: Отговорете с цитат

Електроснабдяването ,общо взето е добре ,поваче от един път на месец за около 2ч. не се използва.Има и епизодични включвания но те са рядко.Въпроса ми е когато е истощтен и почне заряда,тогава какво ще стане с юпс ,и дали тока на заряд трябва да се ограничи за да го използвам .А колкото за акумулатор ,нали казват че по-малък ток на заряд толко по-добре.Ще има време да се зареди напълно.
Върнете се в началото
shri
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пон Ное 08, 2010 9:15    Заглавие: Отговорете с цитат

Колегата ти е обяснил всичко подробно. Но ще се опитам да тиго кажа по-просто с няколко думи. Първо акумулатора 70Ач. има вътрешно съпротивление Х=0.00 нещоси ома, акумолатора 180Ач. има вътрешно съпротивление Х=0.0000 нещоси ома. ЮПС ти е сметнат така щото да може да подава ток на заряд в нормите при 70Ач. Тоест там е предвидено вътрешното съпротивление на 70Ач., какво ще стане с режима на електрониката като сложиш голям акумулатор с по-малко съпротивление е първия въпрос на който трябва да си отговориш. Втория въпрос е, трябва да си на ясно че оловните акумулатори се зареждат със 1/5 от капацитета си. При малък заряден ток и дълго време в покой на акумулатора електролита се отаява и клетките бързо се солфатизират.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
emoome
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Ное 08, 2010 10:44    Заглавие: Отговорете с цитат

shri написа:
.....

Я кажи откъде черпиш цялата тази информация ?!
Тази формула:

-за кои случаи се отнася Question
Отайката в покой и солфатизацията остави настрана
Върнете се в началото
milmar
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Пон Ное 08, 2010 11:50    Заглавие: Re: UPS за акумолатор 280 ah. Отговорете с цитат

RC написа:

..... ако се налага честото му използване 180 Ah в един момент ще се окаже недозареден.......

Мисля , че това е основното .

Ако има често ползване на акумулатора (спирания на тока) , то от една страна може акумулатора да не успява да се зарежда и от друга - може да се претовари тази част от електрониката на UPS , която се грижи за заряда (поради по-дългото време необходимо за заряд , ако приемем че UPS-a задава константен ток на заряд) .

Иначе според мен няма да има проблеми .
Върнете се в началото
shri
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пон Ное 08, 2010 18:20    Заглавие: Отговорете с цитат

Със примера просто онагледих нещата, не знам какво имаш на предвид. Тока на консумация през една верига зависи от съпротивлението на източника и консуматора нали така. При акумулатор 180Ah тока няма да е същия като при 70Ah. Да електрониката го регулира но тя може и да разпознае големия акумулатор като късо съединение, понеже неговото вътрешно съпротивление е много по-малко от предвидения с който тя работи и не знаем как е предвидена защитата и от късо. Не съм казал, че така ще стане, а че просто трябва да се изяснят тези позиции, как ще се държи ЮПС. Просто се опитвам да помогна с каквото мога, а вие специалистите отговорете какво ще стане на поставените от мен въпроси нали целта е да се помогне. Ако бъркам кажете в какво точно и ме поправете.
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Ное 08, 2010 19:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
може да се претовари тази част от електрониката на UPS , която се грижи за заряда (поради по-дългото време необходимо за заряд , ако приемем че UPS-a задава константен ток на заряд) .

Ето това е единствената опасност . Иначе ,нали не смятате ,че UPSа разчита на вътрешното съпротивление на акумулатора да му ограничава зарядния ток ? А що се отнася до недозареждането ,то си важи с пълна сила и за 70Ah акумулатор ,при често спиране на тока . Демек -дали ще има разлика при 70Ah ,акумулатор ,зареден със 60Ah ,или 180Ah ,зареден със същото количество енергия 60Ah - все тая е . От друга страна ,обаче ,единственото преимущество ,при напълно зареден 180Ah ще е в доста по дългото време на автономна работа при спиране на тока (Но и по дългото време за пълното му зареждане ,естествено) Следователно ,ако се очакват дълги периоди на спиране на тока и след това дълги периоди на непрекъснато токозахранване ,големия акумулатор ,даже е за предпочитане .
Върнете се в началото
emoome
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Ное 08, 2010 19:49    Заглавие: Отговорете с цитат

Най-после... Idea !
Според потребителските изисквания:
tsok написа:
поваче от един път на месец за около 2ч. не се използва..; епизодични включвания, но те са рядко

Според производителя има прецизно автоматично зареждане на АБ. Няма подробности за режима: константен ток, регулируем ток, ...
-Това, което на мен ми е познато от различните модели и марки UPS е авт. изключване на режима на заряд при достигане на крайно напрежение на заряд. Тока -> колкото-толкова.
-Като ще може да зарежда АБ от 75Ah (примерно с номинален заряден ток в продължение на минимум 2 часа) то за това време се приема, че е придобита и работна температура, с която ще се зарежда и по-голяма АБ (180) ; 280Ah, както е в заглавието. UPS150 - 150W.
Върнете се в началото
grizzly
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб Ное 13, 2010 5:17    Заглавие: Отговорете с цитат

Слагай смело големия акумулатор. Щом е предвидено да работи 9 часа с 72 Ач ще работи без проблем и по-голям акумулатор. (Явно не се самозапалва след 30 минути).
Зареждането ако не е прекалено интелигентно ще го напълни за около 1 седмица. Без други проблеми.

Да питам теоретиците:
Според вас с колко ампера се зарежда разреден 72 Ач акумулатор на автомобил с 90А алтернатор при константно напрежение 14.0 Волта? Question
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети