|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
nikos Активен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 16, 2010 18:25 Заглавие: Комплексни числа |
|
|
Здравейте,
Имам много кратък въпрос като не специалист в електрониката. Може би за някой от вас ще прозвучи смешен, но никога не съм изчислявал електрически схеми.
Въпроса ми е следния. Имам една схема на трансформатор. Знам от входната страна на трансформатора всички параметри. Методиката за изчисляване на мощност, големина на тока, напрежение, фактор и ъгъл (фи) съм я направил за изходната страна, но проблема е, че не знам как да боравя с комплексни числа. Или по-точно как да ги въвеждам в калкулатора (на уиндоус), за да мога да получа всички стойности.
Пример :
Е1= (18,78<-1,31') kV - където < е знак за ъгъл, '- знак за градус.
Xm=1800 Ом - съпротивление
Im=E1/Xm - големина на тока
Im=(18780<-1,31')/1800=10,43<-1,31' A
По-точно не ми е ясно как се изчислява ъгъла.
Благодаря предварително! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Todorov Опитен потребител

|
|
|
 |
nikos Активен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 16, 2010 18:55 Заглавие: |
|
|
Примера, който дадох не е много добър.
Ето друг, който не мога да разбера как се смята:
I1=(583,3<-25,84') A
R1=0,11 Om
X1=0,87 Om
V1=19,05 kV
И искам да изчисля електродвижещото напрежение:
Е1=V1-I1(R1-jX1)=19,050-583,3<-25,84'(0,11-j0,87)
E1=(18,78<-1,30') kV
Не ми е ясно как се извършват математическите операции или по-точно как да ги въведа в калкулатора.
Благодаря! |
|
|
 |
Todorov Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 16, 2010 19:02 Заглавие: ре: |
|
|
Изчисляването на един трансформатор не е лека задача. По спомени - отнема доста време и накрая много е важна температурата му . Има елементарна методика по графика ако не ти е курсова работа или курсов проект. Вземи си зеления "Справочник на радиолюбителя" от Димитър Рачев. |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 16, 2010 19:14 Заглавие: Re: Комплексни числа |
|
|
| nikos написа: | | .... Или по-точно как да ги въвеждам в калкулатора (на уиндоус).... |
| nikos написа: | | Не ми е ясно как се извършват математическите операции или по-точно как да ги въведа в калкулатора. |
Дори и в "scientific" формата си този калкулатор НЕ МОЖЕ да работи директно с комплексни числа ако това ти е въпроса и желанието.
Вземаш молива и лист хартия и по формулите за основните действия с комплексни числа си правиш сметките ако нямаш истински калкулатор с такива възможности.
Този може да го ползваш за да си смяташ sin и cos на тригонометричното представяне на комплексното число.
И по-внимателно с този калкулатор, че е "своенравен"!
Сметни в двете му форми 2+2*2 и виж какви резултати ще получиш.  _________________ RemoteControls |
|
|
 |
nikos Активен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 16, 2010 21:12 Заглавие: |
|
|
Първо благодаря за бързите отговори.
Това, което правя е нещо като курсова задача за ветрогенератор. Имам конвентор и трансформатор след генератора. Като цяло курса е насочен за механиката и аеродинамиката на тези машини, но има и малка "електрическа" част. Въпроса е, че знам параметрите след конвентора (демек на входа на трансформатора) и трябва да намеря след трансформатора (активна и реактивна мощност, фактор на мощноста и КПД на трансформатора). Лошото, че не знам като заместя числата във формулите как да извърша математическите действия. |
|
|
 |
Techmaniac Опитен потребител

|
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|