Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Преобразовател с 494
Иди на страница Предишна  1, 2

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
ikarlo
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пет Ное 19, 2010 15:28    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
съпросът ми е дали мога да използвам 494 от "топлата" страна в PUSH-PULL преобразовател (310В /48В) , да спестя по този начин драйверния трансформатор ,който се ползва при полумостовите схеми в АТХ .

Със сигурност съм срещал захранване по схема PUSH-PULL с чип от типа 494. Драйверните трафчета бяха две - за всеки транзистор поотделно и са включени директно към изходите на 494. Това захранване го преработих на захранване за осцилоскоп, но с първично напрежение 12V. Използването на драйверен/ни трансформатори е за предпочитане, тъй като при повреда в схемата, транзисторите остават запушени, а и по-добре се запушват от импулса с отрицателна полярност, който се получава от тях.
п.п.Нещо не ми се получи цитата...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Techmaniac
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Ное 19, 2010 17:22    Заглавие: Отговорете с цитат

milmar написа:
1.... , но тези над 1000V и с поносим Rds on ,

4. Кажи какво точно прави според теб R14 ако хипотетично приемем че 431 се запуши .

1. на схемата всеки от двата ключа е реализиран с по два транзистора в паралел .

2. Ako имаш предвид когато 431 е запушен /потенциалите в краищата на резистор през който не тече ток са еднакви / трябва да включиш в сметката и сериино вкл. на Р14 диод на оптрона /неговото съпротивление е >>>> когато е запушен /, който се нуждае от ток за да се отпуши и също да дефектира 431 /изхода му е биполярен транзистор/ трябва да протече ток > 150mA през него а R14 ограничава тока до 30 mA .

"....последствие да оправиш компенсациите , полюсите , нулите 3 " схемата е устойчива и по Ляпунов ,а също и по Вишеградски Smile

ikarlo " Със сигурност съм срещал захранване по схема PUSH-PULL с чип от типа 494 " - това е сигурно но въпроса в темата е 494 в "горещата" част .
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tropper
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Ное 22, 2010 10:26    Заглавие: Отговорете с цитат

Techmaniac, когато ти давах насоките в горния пост съм си направил труда да отворя и схемата и дейташита на LM5020 и да ги осмисля как работят.

Не се пали толкова, а помисли и ти малко. Не си мисли, че ми се занимава да се заяждам. Опитвам се да ти помогна, споделяйки опит.

Продължавам да стоя зад всяка една от забележките си.

1. Потвърди ти го и milmar. Ако не ни вярваш - навивай трафа смело, пък да видим какво ще стане. Виждам че имаш RC-група, но тя не е панацея Smile Забележи: не съм казал че push-pull не става, а "не е удачен".

2. Тук май въобще не си прочел какво съм написал за 494. Отвори дейташитите на съотв. схеми и им виж стъпалата.

3. Стр. 4 от LM5020.pdf, глава "Absolute Maximum Ratings" и твоят резистор R19 = 220 oма.

4. Както в т.3 ... Виж и на milmar коментара.

5. Да, знам че трябва да работи добре, ама точен ток от него няма да измериш. Помисли си за амплитудата на отрицателния импулс в мъртвото време. Жокер: Тя се променя с коефициента на запълване. Защо?
-> Ориентирай се към токов резистор в минуса или ако много държиш - трафче с две токови намотки.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
guest
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Ное 22, 2010 14:40    Заглавие: Отговорете с цитат

tropper написа:
Techmaniac . Не си мисли, че ми се занимава да се заяждам. Опитвам се да ти помогна, споделяйки опит
Не си мисля . Благодаря за помоща , отказах се от 494 ,сега разглеждам вариант с UC3846 ,превъзхожда 494 за случая и има токов компаратор,с него може да се следи импулс по импулс.Куплинга на импулсн. трансформатор / ще ползвам планарен / се доближава до идеалния.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Ное 22, 2010 14:51    Заглавие: Отговорете с цитат

guest написа:
.....

Ти от колко акаунта мислиш да пишеш Question Още повече че другия ти в момента не е блокиран(ама някой трябва да провери).Тоя го махам.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети