| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
x_name41 Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Окт 13, 2010 13:41 Заглавие: Проблем с 74HC74! |
|
|
Значи направил съм един превключвател с този тригер,който се задейства с един бутон и има две устойчиви състояния,но проблема идва оттам че,когато сменям състоянието на тригера с бутона не винаги реагира адекватно в смисъл че някой път превключва друг път не,въобще нестабилна работа. Дали е възможно да се оправи проблема и как?,ако е възможно моля посочете конкретна схема на свързване, благодаря предварително.(тригера го използвам за превключване на товари от мрежата,като лампи,нагреватели и др.)
http://media.snimka.bg/7383/021021097-big.jpg
"7474-ONE SHOT SWITCH"-това е малко опростена схема по която съм го направил тъй-като на двата изхода на тригера съм сложил допълнително два транзисторни ключа BC548C за повдигане нивото на изходния сигнал,но като цяло схемата е това!
Последната промяна е направена от x_name41 на Сря Окт 13, 2010 13:52; мнението е било променяно общо 1 път |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Окт 13, 2010 13:43 Заглавие: |
|
|
Нанофарадно кондензаторче паралелно на бутона. _________________ RemoteControls |
|
|
 |
x_name41 Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Ное 18, 2010 22:39 Заглавие: |
|
|
Извинявам се но пак бих искал да запитам за същата схема 7474 но в друга конфигурация,като посочената на картинката как би изглеждала стабилизацията и тъй-като ми е интересно относно простото изпълнение с нея на електронни ключове,а и ми се намира под ръка в доволни количества,още веднъж благодаря за бързите отговори! С тази конфигурация с един бутон се превключват трите светодиода,като с първото натискане се задейства първият,с второто натискане вторият,с третото натискане и двата и с четвъртото натискане третият
http://media.snimka.bg/7615/021485063-big.jpg |
|
|
 |
lenko71 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 19, 2010 2:50 Заглавие: |
|
|
Ако ще ползваш логически елементи - лявата схема(изхода на лог. елемент е инвертиран!), ако не - дясната, като вместо лог. елемент включваш тактовия вход на тригера.
 |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Пет Ное 19, 2010 19:25 Заглавие: |
|
|
Тия светодиоди как си ги свързал директно на изходите, доколкото помня имаше огр. резистори вътре в TTL схемите но не съм сигурен че са достатъчно големи и е по-добре да сложиш поне 200-300 ом последователно на изходите.  |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 19, 2010 19:56 Заглавие: |
|
|
| Какви ти TTL ,говорим за HC ,въобще не е допустимо натоварването на изходите със светодиоди директно ,тригера няма да превключва правилно . Буферирай ги с по 1 транзистор поне ! |
|
|
 |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 19, 2010 23:06 Заглавие: |
|
|
Това нанофарадно кондензаторче няма ли в първоначалния момент на подаване на захранване на схемата да симулира натиснат бутон и без да сме го натискали да запали лампата ... ? _________________
ЖИВОТЪТ ВСЪЩНОСТ Е НЕПРЕКЪСНАТА ЗАГУБА |
|
|
 |
Петров Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Ное 20, 2010 0:50 Заглавие: |
|
|
| Сложи по едно 100 омово резисторче на свето диодите. |
|
|
 |
bvgdzk Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Ное 20, 2010 1:00 Заглавие: |
|
|
Първо разглеедайте книгата C- MOS ивнегрални схеми на Димитрова и Ванков .Там достатъчно добре е описано как да се формират импулси от механични контакти .Броенето им.Предварителното им нулиране и всичко необходимо за работата им с 4013 абсоолютно единтична на 7474.Там е дадена дори и самата схема удовлетворявяща желанието ти.Първо прочети и тогава питай ако нещо не ти е ясно  _________________ няма сложни неща в техниката-трябва само да се досетиш и да ги направиш
акъл -полезен ми дай ---------пари сам ще си направя
Обучение за работа с PROTEL99 |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Съб Ное 20, 2010 1:22 Заглавие: |
|
|
| ELP написа: | | Какви ти TTL ,говорим за HC ,въобще не е допустимо натоварването на изходите със светодиоди директно ,тригера няма да превключва правилно . Буферирай ги с по 1 транзистор поне ! |
aми на другата схема го е начертал със LS и съм се подвел. |
|
|
 |
|