Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Захранващ блок

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
gelkov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Ное 12, 2010 14:19    Заглавие: Захранващ блок Отговорете с цитат

Здравейте, връщам се на една стара схема на Млад конструктор, която е обсъждана, но точно това което искам да питам, не го намерих никъде. Става дума за тази схема: http://www.constructor.bg/mk/Supply.htm а питането ми е следното: Мога ли да използвам тази схема (една платка) за регулиране 0-50V 0-5A. Ясно ми е че ще трябва да предвидя отделно захранване за операционните усилватели и най - вероятно няма да използвам 741. Ще трябва също да добавя още един мощен транзистор или за ниски напрежения да измисля превключване на напрежението идващо от трансформатора, но идеята ми е ако някой е преавил подобно нещо да сподели мнение или някакви забележки ако има към идеята ми ще съм благодарен на всички мнение ( ... на почти всички... Razz ). Благодаря предварително на отзовалите се!
shri
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пон Ное 22, 2010 16:42    Заглавие: Отговорете с цитат

Няма да стане защото схемата е предвидена за 723 която работи до 37В. Като я смениш трябва да смениш цялата елементна база, идеята може да е същата но изпълнението. Защо си се насочил към тази схема, има по модерни чипове по лесно ще се изпълни. Или волтовия регулатор може да е с друг чип, а токовата защита да е със 723.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
gelkov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Ное 23, 2010 9:13    Заглавие: Отговорете с цитат

Първоначално мислех да го правя с LM317, но се оказа че имам изостанали 4 бр. 723 и за това се насочих към тази схема. Иначе благодаря за мнението.Най - вероятно ще мина на по - ниско напрежение - до към 36 волта и тогава няма да има проблеми. Доста проучвах и май това ще е най - разумния вариант в случая.Все пак ако някой има идея как да се преработи тази схема или подобна на базата на 723 ще съм благодарен ако сподели.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети