Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Захранване на LED подсвет на графичен LCD дисплей

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
5kov
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Дек 02, 2010 21:46    Заглавие: Захранване на LED подсвет на графичен LCD дисплей Отговорете с цитат

Здравейте,

Налага се да инсталираме на мястото на този дисплей DMF-50773(NF-FW-ACE) ето този дисплей DMF-50773(NF-SLY). Разликата между двата модела е само в типа на подсвета. Дисплеят който беше инсталиран е с подсвет с Cold Cathode Fluorescent Lamp, а този който искаме да инсталираме е с LED Backlight / Yellow-green. LED подсветът има два извода, катод и анод от които трябва да бъде захранен, но в сервизната документация никъде не пише какво трябва да бъде напрежението. В ето този документ Backlight for liquid crystal display, който е публикуван на страницата на производителя на дисплея, е посочено че напрежението трябва да бъде от 4 до 8 волта, и че трябва да бъде свързан резистор последователно и е дадена формула която не ми е особено ясна. Ако някой може да помогне с информация как точно трябва да бъде захранен подсвета на дисплея ще му бъда много благодарен.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Дек 02, 2010 22:04    Заглавие: Отговорете с цитат

Във формулата няма нищо неясно, но са необходими две значения Vf и If на всеки светещ елемент (т.н. LED Chip).
Тъй като въпросните елементи могат да са различни цветове (жълт, жълто-зелен, ....) тези стойности са различни в зависимост от цвета в който свети.
За да се направят сметките - трябва да е ясен конкретния елемент с неговите параметри.
5kov
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Дек 02, 2010 22:12    Заглавие: Отговорете с цитат

Има ли начин да бъдат замерени тези две стойности на цялата верига от светодиоди чрез катода и анода от който трябва да се захранят. Самите ледове са в корпуса на дисплея и за да се види какви са трябва да бъде разглобен. Искам да избегна подобна процедура тъй като дисплея струва 200 $, а разглобяването е свързано с изкривяване на металните зъбчета на корпуса с които е захванат за платката.
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Дек 02, 2010 22:39    Заглавие: Отговорете с цитат

Нищо не е нужно да разглобяваш!
Има ги дадени в този документ ако това е дисплея който ще се ползва на 6 стр.
Vf (typ) =4.1V @ If = 720mA.
В какви граници може да е тока If също е дадено.
5kov
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Дек 02, 2010 23:13    Заглавие: Отговорете с цитат

Да дисплеят е точно този. С помощта на този калкулатор http://ledcalc.com/#calc пресметнах следното:

При
Supply Voltage = 5V
Voltage Drop Across LED = 4.1V
Desired LED Current = 720 mA

Получих че трябва да използвам резистор 1.5 Ohm.

Правилна ли е тази сметка или нещо бъркам?
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Дек 02, 2010 23:46    Заглавие: Отговорете с цитат

5kov написа:
... С помощта на този калкулатор http://ledcalc.com/#calc пресметнах следното:...

Абе вие закона на Ом не сте ли го учили Evil or Very Mad
Извинявай, ама никога не съм го разбирал това - как се захващате с подобни начинания нямайки елементарни разбирания какво правите.

Не знам как го смята калкулатора ти, но отговора не е верен(точен).
Най-вероятно (понеже е много учен / не съм го и гледал) закръглява към стандартна стойност от някой ред.

А ако беше дадено следното:
Светещите елементи са:
-5 групи свързани паралелно
-всяка група е съставена от два последователно свързани светодиода
-всеки светодиод е с параметри Vf=2V при If=144mA
При захранване от 10V каква стойност трябва да е резистора (съпротивление и мощност)?
Какъв ще е отговора ползвайки "онази" формула без да се ползват подобни калкулатори и без да се закръглява към стандартна стойност?
5kov
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Дек 03, 2010 0:14    Заглавие: Отговорете с цитат

"Ако беше дадно следното..."
Виж сега. Единственото нещо кото ми е дадено Vf (typ) =4.1V @ If = 720mA. Тъй като съм прост човек (след като не знам закона на Ом) ми трябва прост отговор. Ако му сложа един резистор 1.5 ома и му подам 5 волта ще ми изгори ли подсвета на дисплея или не?

П.С. Като казах, че не ми е много ясна формулата имах предвид не че не мога да смятам, а че не ми е ясно от къде да взема неизвестните след като в докуентацията на дисплея не са дадени броя на светещите елементи, параметрите им и начина по който са свързани...
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети