Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Схема за следене на сигнал (Missing Pulse Detector Circuit)

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
vencmad
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Чет Дек 16, 2010 18:14    Заглавие: Схема за следене на сигнал (Missing Pulse Detector Circuit) Отговорете с цитат

Здравеите

Имам един сигнал който искам да следа. Дължината на цикъла е 20милисекунди от който 7-8милисекунди е високо ниво (5волта). Този сигнал е синхро импулс (не си променя),
искам да го ползвам и за пилот. Трябва ми схема която да пуска на изхода си високо ниво (5волта) ако сигнал се промени или изчезне, в останалото време да дава на маса.

Все ми се върти една идея с 2 операдионни усилватела. Диференцираща верига ще пуска само фронтовете на сигналите на входа на единя оп-амп, той ще прозивежда импулс от
9милисекунди така че да е по-голям от пилота. На втория оп-амп ще подавам пилота и новоформирания импулс. Така ако се появи нещо по-голямо от 9 милисекунди схемата ще
реагира. Но ако сигнала изчезне схемата няма да разбере.

Мислех си и за кондензатор който се зарежда и ако един импулс изчезне това да е достатъчно да дигне някой оп-амп високо ниво. Проблема на този метод е че ако влезне
шум на мястото на пилота може да е достатъчно да не се разреди.

Аз бих искал да направа защита от:
- Липса на сигнал
- Поява на шум вместо или съвкупно с сигнала
- 5 волта на мястото на сигнал (това не виждам как ще стане може би не ми трябва)

Някой може ли да предложи схема, може и да не е свързана с мойте "размишления"

Поздрави
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ivpav
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Хасково

МнениеПуснато на: Пет Дек 17, 2010 9:41    Заглавие: Отговорете с цитат

Ето ти идеи: http://home.cogeco.ca/~rpaisley4/LM555.html#22
yani kokas
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Дупница/София/

МнениеПуснато на: Пет Дек 17, 2010 14:08    Заглавие: Отговорете с цитат

Една идейка и от мен:
Що не прекараш тоя сигнал през един интегратор приблизително - имаш приблизително 50% коефициент на запълване тоест на изхода на интегратора ще имаш постоянна съставка от 1/2 амплитудата на сигнала. След това подаваш формирания постояннотоков сигнал през прозоръчен компаратор - така ще разбираш да ли си в правилния тайминг на входния сигнал.
Решението ще има бая недостатъци:
- инертност и забвавяне на реакцията на изходния сигнал - всичко ще зависи от времеконстантите
- трудно ще се детектира единичен липсваш импулс - пак идваме до времеконстантите
- никаква идея за шума щото интегратора ще го изглади и може и въобще да не го регистрира - тука много зависи честотната лента на шума както и амплитудата му.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
vencmad
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Пет Дек 17, 2010 15:02    Заглавие: Отговорете с цитат

yani kokas
и аз си мислех за интегратор, но няма да е много шумоустойчово. Същност него го интересува дали напрежението е ~2,5в ако изчезнат импулсите и на тяхно място се появи шум с подобно ниво без въпреки че коефициента на запълване вече е 1 схемата няма да го види.

ivpav
този сайта съм го гледал, но не помна защо се отказах от 555. Сега като я гледам схемата с операционния усилвател изглежда че ще свърши работа.
Върнете се в началото
bvgdzk
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: ВАРНА

МнениеПуснато на: Пет Дек 17, 2010 16:05    Заглавие: Отговорете с цитат

Два чакащи мултивибратора за по 19 милисесунди Wink които да се запускат от синхроимпулса.Единия да се запуска само от един синхроимпулс а другия да се запуска от всеки импулс.Така ако всичко е наред изходите им ще имат еднакви нива приммерно 1.
1-При липса на синхоимулс нивата в изходите ще станат 0
2-При фалшив импулс най много след 20 милисекунди в изходите ще има различни нива.Изходите да се следят от суматор който ще подаде сигнал за две 0 или за различни нива.Нивото на входа ще се следи за шумоове от тригер на шмидт какъвто имат почти всички интегрални чакащи мултивибратори. Idea Idea Idea
Разгледай интегралните схеми 74121 /123 и подобните им.И 555 не е толкова универсален чип Twisted Evil Exclamation
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
tropper
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Дек 17, 2010 16:07    Заглавие: Отговорете с цитат

1) тригер на шмит за входен детектор
2) 555 в схема на чакащ мултивибратор с времеконстанта малко над ширината на паузата. Ресет-а му да се управлява от изхода на тригера.

За точното свързване и инвертирания на сиганал - ти си на ход.

Ако не те устойват шмит-нивата на готовите ИС (74HC или 74HCT серия) си правиш сам с операционен усилвател и си го настройваш където ти е кеф да превключва.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Дек 17, 2010 16:44    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
yani kokas
и аз си мислех за интегратор, но няма да е много шумоустойчово. Същност него го интересува дали напрежението е ~2,5в ако изчезнат импулсите и на тяхно място се появи шум с подобно ниво без въпреки че коефициента на запълване вече е 1 схемата няма да го види.

Е братче ,ако шумовете са ти съизмерими с полезния сигнал нищо не те спасява ,освен едно много бързо АЦП и нататък цифрова обработка на данните със микроконтролер . Ако пък кажеш ,че интегратора не е шумоустойчив ,не знам какво ще е ,при такива условия !
Върнете се в началото
bvgdzk
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: ВАРНА

МнениеПуснато на: Пет Дек 17, 2010 17:46    Заглавие: Отговорете с цитат

vencmad
Не се бой от шумовете!!!Ако трябва ще се следи продължителноста на синхроимпулса което няма да е кой знае колко трудно.
1 Изясни си принципа на действие.2Нарисувай си блокова схема. 3.-Започваш блок по блок да я оживяваш.Готова схема едва ли ще намериш.
УСПЕХ
Върнете се в началото
vencmad
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Съб Дек 18, 2010 12:44    Заглавие: Отговорете с цитат

bvgdzk и аз не очаквах готова схема, но колкото повече мисла толкова повече ми се струва че схемата на ivpav е точно това. Така че ще карам по пътя на най-малкото съпротивление Very Happy . Твоето решение както и това на tropper ми се струват по-трудни за реализация.
А за шумът се притеснявам защото със сигурност ще се случва електрониката да остава без сигнал изцяло или частични. За това се опитвам да предвида проблемите и да ги реша преди ецването на платки.

Благодаря за помоща Very Happy
Върнете се в началото
ikarlo
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Нед Дек 26, 2010 8:54    Заглавие: Отговорете с цитат

Преди много време ми се наложи да следя един микропроцесорен модул за управление на 200 часов процес. Естествено не можеше човек да го контролира, та се наложи да му сложа автоматичен "наблюдател". Сега вече почти всеки микроконтролер има т.н. "watchdog", които трябва да го "храниш" с импулси - пропуснеш ли следва reset. Схемата е елементарна: генератор на импулси пълни един брояч. Периодично броячът се ресетва от следените импулси. Ако импулса не дойде навреме, броячът се препълва и надува свирката. Чрез честотата генератора и разредността на брояча можеш да постигнаш произволен интервал между следените импулси. При по-висока честота, респ. по-голама разрядност може да се постигне и произволна точност на интервалите.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети