| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
blenda Активен потребител

|
Пуснато на: Съб Дек 18, 2010 18:27 Заглавие: Да си направим автомобилен стробоскоп. |
|
|
Здравейте,
Въпроса ми е следния:
Купих си сробоскоп или т.н. блиц лампа.Тя си има някакъв генератор на импулси и си мига,като честотата се контролира от потенциометър.Как мога да накарам крушката да мига с честотата на прескачането на искра в първи цилиндър на автомобила ми?С две думи искам да си направя уред за центроване на запалването.Как и от каде трябва да взема сигнала?
Ето и снимки на платката на сробоскопа: http://media.snimka.bg/7770/021795980.jpg
http://media.snimka.bg/7768/021790851.jpg
Последната промяна е направена от blenda на Вто Дек 21, 2010 14:45; мнението е било променяно общо 2 пъти |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Ichko Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Дек 18, 2010 20:05 Заглавие: |
|
|
Някога карах "Москвич" и си бях направил подобен стробоскоп. Захранването беше от акумулатора на колата, а сигналът се взема с щипка върху високоволтовия кабел към първи цилиндър. Мога да потърся схемата, а и самото устройство се подхвърля някъде из кашоните в "склада". В твоя случай май захранването е безтрансформаторно, така че внимавай да не офазиш шасито при експериментите. _________________ Интелектът на Земята е константа, а населението непрекъснато расте!
Последната промяна е направена от Ichko на Съб Дек 18, 2010 22:21; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Дек 18, 2010 20:48 Заглавие: |
|
|
| Ще съм много благодарен за схемата,а и всяко обяснение е добре дошло! |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Дек 18, 2010 21:55 Заглавие: |
|
|
| Ето ти схемата на един стробоскоп от светодиодно фенерче, който съм си направил. Платката е на мястото на батериите. Светлината е малко слаба, но върши работа. С потенциометъра се регулира продължителността на святкането. Ако е по-продължително светлината е по-силна, но белезите стават по-дебели и не може точно да се прецени центровката. Ако святкането е по-кратко белезите са по-отчетливи, но светлината е по-слаба. Опитно се намира най-добрия компромис. Ако мацнеш леко белезите с бяла боя се вижда по-добре. Датчика е щипка за пране със закрепено парче медно фолио от едната страна. |
|
|
 |
penkeler Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Дек 19, 2010 0:20 Заглавие: |
|
|
| blenda написа: | | ... схемата,а и всяко обяснение е добре дошло! |
Тук има с лампи и един със светодиоди. Тук с лазерно фенерче, а тук малко по сложен, с мощен светодиод, като най долу има линкове за платката и софта. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Дек 19, 2010 10:15 Заглавие: |
|
|
Много благодаря за схемите!
Може ли обаче малко помощ за преработката на горепосочения стробоскоп които съм си купил.
Мога ли да използвам системата с щипката и да я вградя за управление на стробоскопа.
Каде в схемата да се подава управляваващия импулс?
Кое в платката е генераторчето на импулси?
http://media.snimka.bg/7770/021795980.jpg
Последната промяна е направена от blenda на Нед Дек 19, 2010 10:23; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Дек 19, 2010 10:23 Заглавие: |
|
|
| Ако искаш да ти се помогне дай схемата. Тези снимки не са от особена полза. А преработката може да се окаже по-сложна от направата на нов стробоскоп. |
|
|
 |
Ichko Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Дек 19, 2010 12:46 Заглавие: |
|
|
От това, което се вижда на доста неясната снимка мога да кажа следното: лампата се управлява от релаксационен генератор с глимлампа. Ако синият елемент има намотки и е с три извода, това е повишаващият трансформатор, който осигурява високоволтов импулс за запалване на лампата. Един от изводите му отива към електрод на лампата и именно той трябва да се разкачи и на неговото място да се свърже щипката. Трябва обаче да свържеш и масата на схемата с масата на автомобила, А ТОВА Е ОПАСНО ПРИ БЕЗТРАНСФОРМАТОРНО ЗАХРАНВАНЕ! _________________ Интелектът на Земята е константа, а населението непрекъснато расте! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Дек 19, 2010 15:01 Заглавие: |
|
|
Благодаря за подробното разяснение и се извинявам за снимките,но автофокуса на апарата се е прецакал,а нямам друг!
Напрежението на повишаващия трансворматор е над 2 КV,като искрата прескача от 3 мм.Немога да го измеря точно.
Ще изработя щипката с кондензатора и двете съпротивления,но с екраниран кабел ли трябва да свъжа щипката със схемата или с високоволтов или става с обикновен?
Според мен не е добре да свързвам масата на колата с платката,защото там напрежението е 220 V,и може да светна и аз!!!
Неможе ли да не свързвам схемата с масата на автомобила?
Ако пробвам да откача кабела от повишаващия трансворматор ,да го удължа и да го вкарам в гнездото на 1-ви цилиндър на дистрибуторната капачка,ще получа високоволтов импулс, с който да управлявам стробоскопа??????? |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Дек 21, 2010 14:31 Заглавие: |
|
|
Направих го.Работи без грешка!Ето и схемата:
Може да има неточности,защото не съм особено вещ по схемите,но се разбира закакво иде реч. |
|
|
 |
|