| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
blenda Активен потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 24, 2010 1:37 Заглавие: |
|
|
Тази схема е добра.Имам и фенерче с 5 диода,ако може само малко разяснение за елементите.Аз виждам 1 съпротивление 1K,кондензатор 10 nF,съпротивление 50-60K,ценер диод 15V,Транзистора IRF730,светодиодите и един елемент който немога да разпозная(най-горе на схемата) |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ivanovbg Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 24, 2010 10:48 Заглавие: |
|
|
предпазител  _________________ Ако нещо не не става с акъл,опитай с мощност
Ако и мощността (чука) не помогне-потърси по знаещи! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Дек 24, 2010 20:40 Заглавие: |
|
|
Ясно  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Дек 29, 2010 0:15 Заглавие: |
|
|
От два дена се опитвам да подкарам тая схема
и нестава и нестава.Диодите светят слабо и не се влиаят от управляващото напрежение.Схемата я правя мо тамо,както е.Или бъркам елементите или схемата не е точна. |
|
|
 |
showMANiak Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Дек 29, 2010 0:56 Заглавие: |
|
|
Аз пък измислих (измислих за мене си де,то е ясно,че не съм открил топлата вода ) следната врътка-4047 във monostable (мамка му,тая англоезична литература ми такова таковата,забравих как се превеждаше на български ) режим,на един от изходите ключов транзистор и ярки светодиоди за товар.Резистора във RC веригата го замених със потенциометър,за да мога да променям периода на импулса.Всъщност използвам едно светодиодно фенерче със 9 LED-а от магазин за левче.Купих си от Радимекса нови диодчета 5мм по 10 000 миликандела и смених старите,че едно с едно нямаше да светят еднакво -един по-силно,друг по-слабо,трети по-синкаво и т.н...от левче е все пак .Сега свети та се кине ,дори и на светло.Навързах схемата и утре ,като се поотпусне времето мисля да го изтествам и ще докладвам. _________________ Може и да бъркам..... |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Дек 29, 2010 8:24 Заглавие: |
|
|
| blenda написа: | | ...и не се влиаят от управляващото напрежение.... | Кое наричаш управляващо напрежение и какво е то? _________________ RemoteControls |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Дек 29, 2010 9:24 Заглавие: |
|
|
| Чесно да си призная незнам защо го наричам така?Но става въпрос за тока които протича през базата на транзистора.В схемата управляващия ток се формира от 1К и 10nF,като нямам представа как влиаят тези елементите.Одавна съм ги учил по електротехника и откровенно съм забравил вече.Това непречи да ми припомните . |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Дек 29, 2010 9:30 Заглавие: |
|
|
blenda, разбери най-накрая, че НЕ СЕ отговаря с бутона който ползваш за отговор!
Това беше първо.
Второ - на този тип транзистори управляващия електрод се "казва" - гейт/gate/затвор!
Трето - управляват се с напрежение, а не с ток. Ток също тече, но процеса е свързан с заряда и разряда на гейтовия капацитет.
Четвърто - да задам въпроса по друг начин:
Какво връзваш на входа (свободня край на R1 спрямо маса)? _________________ RemoteControls |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Дек 29, 2010 9:44 Заглавие: |
|
|
След старателно търсене го намерих тоя бутон .
Относно въпроса:свързвам кабел ,на които другия краи увивам върху високоволтовия кабел. |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Дек 29, 2010 10:02 Заглавие: |
|
|
Е, няма как да стане по този начин.
На входа трябва да сложиш някакъв формировател.
Примерно частта с 4013 от предложеното ти от eler. _________________ RemoteControls |
|
|
 |
|