| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Simeon_Lazarov Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 09, 2011 20:29 Заглавие: Въпрос за парно на кола |
|
|
| Здравейте. Някой дали знае какъв резистор да взема (колко вата, колко ома) за да си направя една по-бавна и една по-бърза степен на парното че са ми изгорели степените. Засега имам изведено копче и е добре, само където работи единствено на пълни обороти. Или пък ако някой знае подходящ реостат с ключе още по-добре. А и важно е да ми кажете от къде мога да го купя че не съм ориентиран добре |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
chavdar68 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 09, 2011 21:09 Заглавие: .... |
|
|
| Модел нещо на колата да беше написал , пък тогава може да те ориентираме и за нещо готово.... |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Яну 09, 2011 22:09 Заглавие: |
|
|
| Колата е пежо 205 85 година дизел |
|
|
 |
showMANiak Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 09, 2011 22:28 Заглавие: |
|
|
Доколкото имам спомен,там степента се регулираше от един плъзгач по средата на таблото нали,не беше с превключвател на степените.Май най-удачно е да си спретнеш нещо простичко със ШИМ например 555 и някой MOS транзистор.По-кофти вариант е да мериш тока на вентилатора и от там да смяташ необходимите съпротивления-например ако без съпротивление ти е максималната степен т.е 14В грубо,следващата я правиш на 12В и като знаеш тока смяташ необходимото съпротивление.Проблема е ,че надали ше намериш подходящо съпротивление по магазините-трябва да е бая мощно (вентилатора не е от най-икономичните консуматори в колата и дърпа бая ток) и с определено съпротивление т.е минаваш на варианта самоделка...Ако си отварял вентилатор за кола с фабрични съпротивления ще се сетиш как е -съпротивленията са жични,най-вероятно от кантал или някакъв друг подобен съпротивителен материал т.е един вид като малки реотанчета,за да могат да разсейват цялата мощност ,която пада върху тях.За пример,ако приемем ,че вентилатора ти е 100 вата,това прави около 7А ток при 14 В напрежение и ако приемем,че искаш 3 волта пад върху него,това прави 21 вата .Та така.Другия вариант е ако успееш да си намериш и свалиш готови от някаква друга кола. _________________ Може и да бъркам..... |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Яну 10, 2011 0:48 Заглавие: |
|
|
| Сега се сетих че на лада са така степените както искам - бърза и бавна и нищо повече, дали от лада ще стане да нагодя степените ? |
|
|
 |
showMANiak Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 10, 2011 9:52 Заглавие: |
|
|
Там беше със резистори,ако не се лъжа. _________________ Може и да бъркам..... |
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Яну 10, 2011 15:44 Заглавие: |
|
|
Еми да де, параметри на резисторите ми трябват (колко вата и ома) за да се върти с половин скорост или дори да е ориентировъчно пак ме устройва видях че мощността на такивата моторчета е около 100-110вата. |
|
|
 |
Biser Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 10, 2011 17:02 Заглавие: |
|
|
Пробвай с не халогенна лампа от фар/тези с балоните/- 50-60 вата. Свържи моторчето през двете светлини последователно, после през едната и накрая през двете светлини паралелно. Сигурно ще ти хареса някоя от комбинациите и после си сложи ключ за управление. _________________ Няма невъзможни неща! Важно е дали искаш да ги направиш! |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 10, 2011 20:27 Заглавие: |
|
|
Няма да стане със съпротивление-токът на вентилатора е много голям,съпротивлението ще пече много и ще имаш куп неприятности.Колегите ти казаха -или ШИМ регулатор,или опитай с халогенна лампа.Тоя проблем не есамо при теб,има го на почти всички автомобили.Може да се регистрираш във форума на ПЕЖО,там със сигурност ще има тема с мнения на колеги каращи такива автомобили.Ето и линк към форума: http://peugeotclub.info/forum/ _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
|