| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
venll Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 07, 2011 14:03 Заглавие: |
|
|
ето Ви снимка на това което съм направил:
схемата е дадена по-горе.
a това са ресисторите
първите резистори, които използвах, бяха с големината на по-малкият, но след като грееха отидох в магазина и купих 0.5 ватови. Каква марка са не зная-такива ми дадоха.
То и затова тези зелените стърчат - нямаше по какъв начин да ги монтирам
Последната промяна е направена от venll на Съб Яну 08, 2011 5:21; мнението е било променяно общо 1 път |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 07, 2011 15:23 Заглавие: |
|
|
| Извинявай братче ,ама тази снимка става само за коша . Тези резистори зелените какви са ,да не са TESLA TR161 ? Дай свестна информация ,ако искаш точен отговор ! |
|
|
 |
venll Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 10, 2011 12:22 Заглавие: |
|
|
| коригирал съм снимката. направил съм снимка и на резисторите |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 10, 2011 15:32 Заглавие: |
|
|
| А ти самия да четеш не можеш ли ? На зелените пише TR 161 ,точно тези които визирах ,те са хубави резистори ,но по данни на Тесла са 0.125W ,другия МЛТ е или 0.125 ,или 0.25W ,0.5W трябва да е по-дълъг от зелените , а този е по-къс . Или вземи попрочети малко за основи на електрониката и използваните елементи ,или си смени магазина ,явно продавачите са гола вода ! |
|
|
 |
venll Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 10, 2011 19:52 Заглавие: |
|
|
от друг магазин закупих тези резистори - керемидено червените
дадоха ми ги за 1W, но резистор R3 пак си грее. Не толкова колкото преди до пари. Сменях и тримера - никакъв положителен ефект.
Огледах всичко пак, не виждам да съм сбъркал някъде, смених интегралата с руска - пак грее, мислех да сменя и 7805, но едва ли ще се оправят нещата. Смених и двата ценера. До ценера D9 напрежението е около 3 V на анода и около 7V на катода. На другия D8 няма напрежение или е много малко под 1 V.
Последната промяна е направена от venll на Пон Яну 10, 2011 20:15; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
ststefanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 10, 2011 20:00 Заглавие: |
|
|
Колко е напрежението върху R6?
Променя ли се като въртиш R8?
Когато въртиш R8 и R5 напреженията към изводи 4 и 1 на 7400 трябва да се променят. |
|
|
 |
venll Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 10, 2011 20:24 Заглавие: |
|
|
Проблема явно ми е в R3, коригирал съм грешката в горният си пост.
Когато въртя тримера R5, напрежението почти не се променя - стои в границите на 0,7 V, докато не изключи релето и тогава с въртенето на тримера се увеличава и напрежението - стига до около 7 волта. |
|
|
 |
ststefanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 10, 2011 20:39 Заглавие: |
|
|
Явно схемата или изпълнението е сбъркано.
По начало идеята да използваш 7400 да ти следи напрежение ми се струва налудничава.
Да не говорим за R9, R4 и R7! Кошмар (може би ако е 74HCT00 вместо 7400 може и да проработи). С тази схема всичко зависи много от входните токове на логическите елементи, които се променят страшно много с температурата. Това означава, че ако я настроиш да работи добре при 20 градуса, като я изнесеш отвън няма да работи!
(имах подобен случай с една платка, която трябваше да се загрее, за да потегли тактовият ѝ генератор)
При положение, че има безброй много по-добри начини, не виждам защо си се захванал точно с тази схема. |
|
|
 |
radev Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 10, 2011 21:19 Заглавие: |
|
|
7400 си е схема като всички останали стига да не е отлетяла по време на експериментите. Колега ststefanov до преди 20год. съм работил само с ТТЛ предполагам и ти,сега що да не работят същите схеми.
Подмени интеграла явно този е дефектен вече и направи проверка,кое как е _________________ Платки http://radev1.narod.ru/
0879-555-472 |
|
|
 |
venll Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 10, 2011 21:20 Заглавие: |
|
|
пише, че е изпитана в млад конструктор и в интернет имаше добри отзиви за нея, затова я направих, но явно ще правя нещо друго, защото и на мене ми писна.
А интеграла съм го сменял. Дори сега е с руски аналог.
Благодаря Ви за съдействието. |
|
|
 |
|