|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
sathv Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 11, 2011 1:46 Заглавие: |
|
|
| Така. Ако чакаш някой да седне и да ти разгадава тази схема и да ти каже дали е добра или не , това не вярвам да стане. /освен ако някой не я е правил в което се съмнявам/. Още повече , че тази аларма се управлява от някакъв си софтуер незнайно от кого написан. Никой без де е експериментирал не може да ти каже как ще се държи софтуера , има ли бъгове и т.н. Не знам какво си се хванал за тези LDR сензори. Това са фотосъпротивления. На пръв поглед принципа на схемата е следния. Имаме един environment сензор който отчита осветеноста в помещението. При преминаване на обект през един от другите два сензора, тялото му хвърля сянка , това се отчита и алармата задейства. Какво би станало, ако слънцето освети само единия датчик, или вечерта някоя кола го светне с фаровете това ще кажеш ти след като я направиш. Никъде не съм виждал аларма за офис с такива датчици. На въпроса дали можеш да сложиш PIR датчици, сигурно може, но ще трябва преработка на схемата, а може би и софтуера. Явно твърдо си решил да се занимаваш с глупости, така, че успех. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 11, 2011 14:03 Заглавие: |
|
|
| Сори ,не съм забелязал ,че друг е задал въпроса за охранителната фирма . Пък ако 180 лева ти е скъпо ,що не си вземеш една автоаларма за 50-60 лева + Акумулатор + сирена ,но ако купиш и 2 ПИР датчика ще стигне пак натам цената . Но ще имаш и дистанционно (1 или 2 ) за активиране и спиране отвън . |
|
|
 |
picall Опитен потребител

|
|
|
 |
tolik86 Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 11, 2011 23:10 Заглавие: |
|
|
Като се съберат всичките елементи около системата найстина цената става колкото тези, които се продават (може би малко по-ниско) и съм наясно с това, но да си я изработиш сам също си има свойте плюсове. Мен лично повече ме притеснява самия високоговорител (например) къде ще бъде разположен, защото не е много трудно крадеца просто да му резне кабелчето веднага след като чуе откъде идва звука. Доколкото съм виждал при някой високоговорителя се слага около кутията на самата аларма. Ами струва ми се че шанса крадеца да заглуши и да си тръгне с алармата е голям (ако говорим за един апартамент например) ... поправете ме ако греша.
sathv, това с хвърлянето на сянка е доста несериозно и направо си е в кръга на шегата ако някой реализира подобна алармена система. Като се вгледам в схемата разбирам, че има изход за захранване на лазер, които евентуално да се свърже срещу фоторезисторите и когато някой премине и прекъсне лъча да свирне алармата. И наистина не съм си мислил, че някой ще сяда да разгадава схемата, но това което ти си написъл ми е напълно достатъчно като информация относно схемата и ти благодаря за мнението.
picall, благодаря ти за схемата, ще я разгледам. |
|
|
 |
sathv Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 11, 2011 23:47 Заглавие: |
|
|
| Не знам към кой вариант аларма вече си се насочил, но звуков идикатор високоговорител ползват алармите от типа Хобикит. Фабричните аларми ползват за сигнализатор сирена. Сила на звука над 110 dB(A) на 1m. Те по същество вътре също имат високоговорител , само, че не динамичен а пиезо. Разликата е че вътре си имат вградена електроника и за да засвири е нужно само да се подаде напрежение на входа. Дали ще ти среже кабелите на сирената нарушителя , зависи от монтажа. Трудна работа ако ги вкопаеш в стената заедно с част от сирената. Но за всичко си има решение. Има си бронирани сирени с автономно захранване, на които ако им срежеш кабела започват да свирят от собственото си захранване. Тези сирени може да се монтират и като външни. разгледай ги тук. http://www.sectron.com/products/alarms/76 А на въпроса дали сирената трябва да е монтирана близо до контролния панел, няма никакво значение къде е. Даже е препоръчително да не е около панела и по възможност не толкова добре видима ако е вътрешна. Накрая можеш да дублираш сирените с една вътрешна и една въшна с което чувствително ще затрудниш нарушителя в обезвреждането на системата. |
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 12, 2011 1:30 Заглавие: |
|
|
Обезвреждането на всяка сирена е въпрос на няколко секунди. Колкото да се откърти кутията и да се натопи в кофа с вода. Или да се наръси с пяна (оная, с която се уплътняват дограмите). Неслучайно охраняваните от СОТ нямат пищялки, а само нещо за връзка с централата (най-често предавател). А алармата трябва да комуникира с него по зададен протокол и да се предават събития - включване, изключване, сработване на коя зона. И dialer да сложиш, да ти звънне и да хванеш крадците на място - файда никаква ако ти чупят кратуната или те намушкат/застрелят.
Та каква е целта на занятието? Теоретизиране или нещо работещо? _________________ Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една.
Ако двамата имаме по една идея и ги разменим, ще имаме по две!
Oтопление и ВиК. Интелигентни отплителни системи. Проектиране продажба доставка монтаж |
|
|
 |
Shulz Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 19, 2011 17:12 Заглавие: Re: Помощ за откриване на схема за направа на аларма за дома |
|
|
| Аз преди време имах същия проблем. Пуснах обява в този същия форум в раздел "Купувам/продавам/заменям", получих приемливо предложение за фабрична централа стар модел "СА 30", която е излязла от "въоръжение", но на мен ми върши перфектна работа. И с обемни датчици и с магнитен на врата, даже я управлявам с ключ. Не съм сигурен, но мисля може да й се инсталира и клавиатура. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|