Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Стабилизатор на напрежение.
Иди на страница Предишна  1, 2

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Яну 26, 2011 18:39    Заглавие: Отговорете с цитат

p_stoyanoff написа:
А ти как реши, че падът върху всеки диод е 3.6V? ....

p_stoyanoff, на въпроса ти вече е отговорено още след първото ти питане.
Има и "необикновенни" светодиоди.
Чети внимателно темата и тогава пиши (ако има за какво и какво да кажеш).
Отнася се и за другите теми Exclamation
Bobeca
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Яну 26, 2011 19:25    Заглавие: Отговорете с цитат

А с ето такава схема дали ще стане?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Яну 26, 2011 19:31    Заглавие: Отговорете с цитат

Не.
ststefanov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Яну 26, 2011 21:53    Заглавие: Отговорете с цитат

Има си драйвери за светодиоди, които повишават напражението.
Но щом ще са за фотосветкавица аз бих избрал стария начин (както на светкавиците с лампи): зареждаш кондензатор с достатъчно напрежение и енергия и после го разреждаш през светодиодите.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Bobeca
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Яну 26, 2011 22:05    Заглавие: Отговорете с цитат

ststefanov написа:
.....

Ако го направя така ще трябва да синхронизирам светкавица.Не е опция.До колкото разбрах стабилизаторите, дори и на 3,3V, изискват поне 4,75V на входа?Това от datasheet-а на няколко модела го видях.Поправете ме ако бъркам.От няколко часа търся такъв "driver", но нещо не намирам такъв какъвто ми трябва.

Exclamation Arrow Не се отговаря с този бутон Exclamation
Върнете се в началото
ststefanov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Яну 26, 2011 22:08    Заглавие: Отговорете с цитат

Тогава търси LED драйвери, а не стабилизатори.
Върнете се в началото
Bobeca
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Яну 26, 2011 22:17    Заглавие: Отговорете с цитат

Не мога да им разбера смисъла на тези LED drivers! Rolling Eyes
Гледам, че някой ги използват за повишаване на напрежението или бъркам?
Върнете се в началото
ststefanov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Яну 26, 2011 23:42    Заглавие: Отговорете с цитат

Те осигуряват стабилен ток през диодите, тоест поставят ги в режима, който искаме.
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Яну 27, 2011 0:03    Заглавие: Отговорете с цитат

Bobeca, светодиода по своята същност е един p-n преход.
В зависимост от базовия материал и примесите се излъчва различен спектър.
За да свети прехода трябва да е включен в права посока при което ще протича ток.
Зависимостта м/у тока (през) и напрежението (върху краищата му) е като на тази графика (не обръщай внимание на конкретните цифри - това е първото ми попаднало и са важни само порядъците)

За да свети, тока и напрежението трябва да са такива, че да се попада в I квадрант (положително напрежение и ток, дясната горна половина).
Тази графика означава следното:
За да започне да тече някакъв ток през диода (и да свети когато това е светодиод) трябва да бъде приложено някакво напрежение което е по-високо от определена прагова стойност (на графиката 0,5).
В зависимост от цвета на светене тази стойност е различна.
Това зависи и от много други неща в които няма да се впускаме.
Когато приложеното напрежение на краищата на (свето)диода е по-високо от въпросното, прехода се "отпушва" и започва да тече ток (и да свети).
Както се вижда от графиката след тази стойност протичащия ток се променя много бързо (нараства) при много малко изменение на напрежението.
Силата на светене (интензитета) е в правопропорционална зависимост от протичащия ток - колкото повече, толкова повече.
НО това ще доведе до разрушаване на структурата поради прегряване заради отделената мощност.
Поради тази причина в каталозите се дава номинален ток.
За да се "удържи" работната точка в стръмната част на графиката около номиналния препоръчан ток трябва да има външен елемент който да ограничи тока през диода.
В случай, че имаме постоянно захранване най-простия елемент за "баласт" може да бъде един резистор. Неговата стойност трябва да е такава, че разликата м/у захранването и напрежението Uf в/у диода при препоръчания номинален ток разделено на стойността на резистора да даде номиналния ток за светодиода.
Когато захранващото напрежение не е постоянно, а се променя в определени граници както в твоя случай резистора не върши работа, тъй като с намаляване на захранващото (изтощаване на батериите) ще се променя тока (баластния резистор е с една и съща стойност) което води до рязка промяна в интензитета (графиката е стръмна - малка промяна на напрежението води до голяма в тока).
Е точно за това са измислени въпросните "драйвери" - да осигуряват при промяна на захранващото напрежение (в определени граници) да се поддържа постоянен ток (интензитет) на светене.
Има различни - повишаващи, понижаващи, за различни диода, за няколко диода и какви ли още не.
Всичко това е вече схемотехника.
Общото м/у тях е това, че те всъщност са генератори на ток, т.е. поддържат константен ток през светодиода при промяна на захранващото напрежение.

Амин.
Bobeca
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Яну 27, 2011 9:18    Заглавие: Отговорете с цитат

RC, мерси за отговора!
Повечето неща съм ги учил, но съм ги забравил малко или много.За резистор знаех, че няма да ми върши работа (за да ги пробвам използвах един токоизправител на 5V със съпротивление).Това, че трябва да ограничавам тока през диодите го бях забравил и сега вече разбрах как работят тези драйвери (или поне така си мисля Very Happy) Демек сега трябва да си търся драйвер, който да ми осигурява постоянен ток от 1А, така ли ? Very Happy

ПП: Можете ли да ми кажете интернет магазин за елементи, който да доставя до България с нормални цени на доставка?Тези който намерих и го имат този драйвер който съм си харесал ми искат за доставка цени от рода на 30евро (елемента е около 2 евро)...
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети