| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
joda Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 25, 2011 17:46 Заглавие: купувам нискотемпературен припой |
|
|
Някой да знае от къде мога да си купя припой с темп. на топене до 120°? Малко количество (50-100 гр), София.
За запояване на транзистори и диоди към медни радиатори, с цел по-добро отвеждане на топлината. Издържат до към 150°. _________________ Човек обича да прави това което му се отдава. Аз обичам да правя нищо  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Фикри Нури Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 25, 2011 22:03 Заглавие: |
|
|
joda, извинявам се за невежеството, но би ли обяснил горното.
Защо трябва да е с нискотемпературен припой.?
С "нормално температурния" припой по-лошо ли ще се получи? _________________ http://www.velox-systems.eu/
В скайпа: filikon |
|
|
 |
мульо Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 25, 2011 22:15 Заглавие: |
|
|
Най-вероятно се притеснява, че ще прегрее елементите докато работи с поялника за олуци. При толкова начини за топлоотдаване (охлаждане) и на мен не ми е ясно какъв е кяра от цялата работа. Голям гърч ще да е да сменяш повреден елемент  |
|
|
 |
gueswhoaz Опитен потребител

Регистриран на: 13 Юни 2009 Мнения: 603 Местожителство: По света и у нас
|
Пуснато на: Вто Яну 25, 2011 22:17 Заглавие: |
|
|
| Кое е за чудене? Топлинното съпротивление на метала е най-ниско в сравнение с която и да е топлопроводяща паста. |
|
|
 |
мульо Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 25, 2011 22:20 Заглавие: |
|
|
| Явно се очаква, че жегата там ще е голяма, добре. Но при положение, че примерно за 2N3055:Tj Max. Operating Junction Temperature 200 oC, транзисторите ще изпопадат сами и ще се лее припой на воля. Щурава история. |
|
|
 |
joda Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 26, 2011 22:12 Заглавие: |
|
|
Нарочно написах и за какво ми трябва - за да ви чуя мнението. Затова благодаря за критиката.
Както съм написал при положение че:
Operating Junction and Storage Temperature Range -55° to +150°
бих се почуствал малко кофти да лепна 'поялника за улуци' с нормален тинол, който е за работна температура поне 180°. Особено като се има пред вид, че елементите са 10-на лева бройката.
Да, предполагам че площта на елемента е оразмерена правилно от страна на производителя. Но ако елемента се натоварва на мах и неравномерно и искам да изолирам елемента електрически от радиатора, и то с добро пробивно напрежение, все пак може да е добре да се увеличи контактната площ. Може и да не е нужно, но това още не го знам. Имам и друга идея, но още не съм пробвал, а и реших да видя дали може да се намери такъв припой въобще. Ако не, поне знам къде съм.
Добре, според вас не е нужен. Все пак знае ли някой дали и къде се продава? _________________ Човек обича да прави това което му се отдава. Аз обичам да правя нищо  |
|
|
 |
мармот Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 26, 2011 22:54 Заглавие: |
|
|
Примерни евтектични нискотемпературни припои,по номенклатура:
55.5Bi44.5Pb , 58Bi42Sn , 51.2Sn30.6Pb18.2Cd , 44In42Sn14Cd ,
ако това ти помага.
Откъде да си купиш,ба ли го.Рядко срещани,имат ограничена употреба.
Тези мижави 150 максимални градуса можеш да ги стопиш и с тънък слой термопроводима гума,без да поиш нищо,стига монтажът да позволява.Така няма да се използва паста,която съхне и променя параметрите си с времето.
Колегите дето ремонтират плазми често срещат едни сиви гуми,които имат коефициент на провеждане над 5W/mK,можеш да си краднеш от познат. _________________ Ремонт на лаптопи
Зарядни за лаптоп |
|
|
 |
joda Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 30, 2011 3:41 Заглавие: |
|
|
Тоя припой явно е екзотика ... ще трябва да стане по друг начин. Благодаря на всички за помощта! _________________ Човек обича да прави това което му се отдава. Аз обичам да правя нищо  |
|
|
 |
мульо Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 30, 2011 11:06 Заглавие: |
|
|
| joda написа: | | ... искам да изолирам елемента електрически от радиатора, и то с добро пробивно напрежение... |
Ако конструкцията позволява, по лесно може да е да изолираш радиатора от останалата конструкция, а не елемента от радиатора.
И още една идея - сложи подходящ вентилатор (или даже няколко) и лепни някакъв датчик за температура на радиатора - за защита, ако вентилатора спре. |
|
|
 |
ghost_13 Активен потребител

Регистриран на: 15 Окт 2004 Мнения: 94 Местожителство: Стара Загора
|
|
|
 |
|