Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Лабораторен токоизправител Mastech 30V 10A
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
mitaka_1
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Хасково

МнениеПуснато на: Сря Фев 02, 2011 12:36    Заглавие: Лабораторен токоизправител Mastech 30V 10A Отговорете с цитат

Сглобих един лабораторен токоизправител по схема на Mastech модел HY3010 избрах го като вариант и идея, че напреженията се превключват с релета. Това всичкото добре превключването става на 3,5v, 7,5v, 14,7V,18,5V,22.5V и 26,0V на изхода напрежението се променя много добре и плавно без да му влияе това превключване между отделните намотки на трафа но до 5-6 ампера товар, при по голям товар не може да вдигне зададеното му напрежение. Примерно слагам две крушки по 12V/55W и напрежението пада на 10.0V и ток 8.5А ,а след греца имам 16V при навиването на трафа предвидих 1V загуби от греца и му зададох 2-3V ,,запас" отгоре от това при какво напрежение се превключват отделните намотки. По схема кондензатора след греца го дават, че е 4700мф, което ми се струва,че е доста малък за тоя ток и му сложих 30000мф. но постигнах само 0.5V по високо напрежение. За да изкарам 10А ток и да мога да вдигам напрежението без да го ограничава до 10V след греца трябва да имам 20-25V при това положение като стигне 10А и се задейства защитата по ток пробвах с други стойности на R13, R14, R2 но не се получи. Другото което се получава е,че като взема да ограничавам тока и напрежението пада заедно с него. На изхода примерно слагам товар под напрежение 14V и ток 4A (потенциометрите за тока са на макс.) и започвам да ограничавам тока с потенциометъра и когато, достигне стойността от 4А LED 1 светва и ако го огранича примерно на 3А напрежението ще е към 11V. Аз ли бъркам някъде или нещо не е наред със схемата прилагам в Attach схема, платки направени на Sprint-Layout (платката съм я разделил на две LM7812 е на отделна платка)
radev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofiq

МнениеПуснато на: Сря Фев 02, 2011 16:25    Заглавие: Отговорете с цитат

Провери до колко ти се отпушва Q1/Q2 те образуват съставен транзистор който управлява мощните.Виж/премери до какво напрежение достига базата му спрямо маса.При максимален товар какво напрежение имаме на кондензатора в силовата верига.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
charli
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Фев 02, 2011 17:28    Заглавие: Отговорете с цитат

Ми че то както си описал работата на регулируемия изправител, точно така и трябва да работи. Имаш задание за максимален ток и ако го надвивиш и да увеличаваш напрежението с врътката, токът пак не се променя, напрежението също.

ЖИВОТЪТ ВСЪЩНОСТ Е НЕПРЕКЪСНАТА ЗАГУБА
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
mitaka_1
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Фев 02, 2011 19:53    Заглавие: Отговорете с цитат

В момента не съм пред токоизправителя и да не пиша неща за които не помня точно какви стойности имаше Q1и Q2 ще пиша утре. А за това, че като ограничавам тока не мисля, че трябва да пада и напрежението с него. Слагам да зареждам акумулатор и примерно искам да го зареждам с ток 3А при 14,4V това не може да стане, в първия момент на закачване на клемите ако тока е примерно 5А(потенциометрите са на максимален ток) и напрежението не се променя от 14,4V всичко е добре, но взема ли да ограничавам под тази стойност(5А) напрежението пада под тази на акумулатора. Иначе съм съгласен,че когато го огранича на зададения ток напрежението не може да се увеличава и е така. когато сетне LED 2 LED 1 загасва, а като загасне може само да се намаля напрежението, а не да се увеличава.
http://www.youtube.com/watch?v=o1TUAlvUliw
мульо
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Сря Фев 02, 2011 21:15    Заглавие: Re: Лабораторен токоизправител Mastech 30V 10A Отговорете с цитат

mitaka_1 написа:
Другото което се получава е,че като взема да ограничавам тока и напрежението пада заедно с него. На изхода примерно слагам товар под напрежение 14V и ток 4A (потенциометрите за тока са на макс.) и започвам да ограничавам тока с потенциометъра и когато, достигне стойността от 4А LED 1 светва и ако го огранича примерно на 3А напрежението ще е към 11V. Аз ли бъркам някъде или нещо не е наред със схемата прилагам в Attach схема, платки направени на Sprint-Layout (платката съм я разделил на две LM7812 е на отделна платка)

И според мен това е нормалния начин. Първо - така се държи и фабричен 3005 (а пък и ТЕС-овете, дори характеристиката напрежение/ток е нарисувана отпред на панела на някои от тях). Второ - по закона на Ом няма как да стане - ако имаш константен товар, няма как да ограничиш тока през него, без да се промени напрежението.
За първия ефект не съм сигурен, но виж да не би токоограничението да ти сработва по-рано.
mitaka_1 написа:
Слагам да зареждам акумулатор и примерно искам да го зареждам с ток 3А при 14,4V това не може да стане, в първия момент на закачване на клемите ако тока е примерно 5А(потенциометрите са на максимален ток) и напрежението не се променя от 14,4V всичко е добре, но взема ли да ограничавам под тази стойност(5А) напрежението пада под тази на акумулатора

Работата тук е същата - 5-те ампера се определят от вътрешното съпротивление (степента на разреденост на акумулатора). Ако е зареден, при 14,4В и да искаш не можеш да му "вкараш" 3А. Ако е разреден, ще "дърпа" много, затова е добре да има ограничение по ток, в зависимост от капацитета. Той и човека от клипа това обяснява - първоначално имаш режим на заряд с константен ток (максималния, който си му позволил), после с константно напрежение ("дърпа" толкова, колкото може според промяната на вътрешното съпротивление).

Последната промяна е направена от мульо на Сря Фев 02, 2011 21:54; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
shri
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Сря Фев 02, 2011 21:38    Заглавие: Отговорете с цитат

A достатъчно ли ти са дебели монтажните проводници в силовата част поне 4кв,мм.? Да не би ако са тънки в тях да става пад и да нямаш ток. Ако трафа ти дава 10А.
mitaka_1
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Фев 03, 2011 0:03    Заглавие: Отговорете с цитат

Значи монтажните кабели са точно 4кв.мм. Трафа като го дадох да го навиват им казах, че искам 350W да държи и го навиха с 4,5кв.мм на вторичната намотка което отначало ми се стори, че е малко но като го натоваря директно след греца с товар 10А пада само с 1-2V което е нормално.
mitaka_1
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Фев 06, 2011 18:01    Заглавие: Отговорете с цитат

При промяна на R11 от 100ома на 68ома, кондензатор след греца 17800мф изкарах 9.8А при 13.0V на изхода. На греца под товар имам 16V. От това повече не мога да очаквам. При това положение при 1 час натоварване температурата на транзисторите е 32градуса, при пълно късо 30мин. е 40 градуса. При първа възможност при завършване на токоизправителя ще кача цялата документация + снимки.
radev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofiq

МнениеПуснато на: Нед Фев 06, 2011 19:12    Заглавие: Отговорете с цитат

Много добре,по принцип 3V от вход до изход в регулатора си е една оптимална стойност.Може и още малко да се изтиска,но тогава К на стабилизация ще намалее драстично.Транзисторите тогава са най облекчени (максимално отпушени) когато се работи при по ниско изходно напрежение тогава отдаваната мощност в топлина е най голяма,щото пада на напрежението в/у транзисторите е най голям. Ако искаме по високо напрежение,няколко навивки повече.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
mitaka_1
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Май 09, 2011 7:47    Заглавие: Отговорете с цитат

Дойде му времето да го довърша тоя токоизправител в Attach качвам цялата документация, която е нужна за направата му. Схемата съм я разделил на две платки, които са направени на Sprint-Layout. На голямата платка има три мостчета които трябва да се свършат при монтажа на елементите и не са отбелязвани на самата програма, но има оставени отвори(на снимките се виждат). На малката платка която се води LM7812 съм добавил един ценер на 12V, който е отбелязан на файла HY3010-info и там с червена линия е очертано от къде съм ги разделил двете платки.Успех на всички.

На дисплея показанието 0.912А се равнява на 9.120А
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети