Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Samsung WS-32Z306T силно раздут по хоризонтали.
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Jet
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Фев 03, 2011 23:22    Заглавие: Samsung WS-32Z306T силно раздут по хоризонтали. Отговорете с цитат

Захранващото напрежение В+ си е в рамките на нормалното. 138-139 волта. Проблема на телевизора бяха овъглени писти в хоризонталната развивка. След изчегъртването им, и след възстановяването им с проводници, телевизора заработи, но със силно раздут по хоризонтали образ. Надписите на менюто също са раздути, така че не става въпрос за регулировки от сервизното меню. Клиента ми каза, че известно време преди да замирише и да се развали, образа е бил разширен. Това известно време е било повече от месец.

Сега, като се пусне телевизора, транзистора на хоризонталната развивка загрява. Не прекалено бързо, но достатъчно, за да е ясно, че и там режима не е нормален.

С омметъра нещата изглеждат нормални, и на омове няма нито един елемент в хоризонталната, който да дава данни, различни от номинала си.

L403 е гряла. Основата и е леко деформирана, а пласмасата, с която беше обвита, беше потъмняла при навивките. Изолацията на проводника обаче не е пострадала, така че засега ще я оставя без да я пипам. Още повече, че литцендрат (ако не се лъжа за името на многожилния проводник с копринената изолация) не зная от къде да намеря.

Подмених профилактично електролитните кондензатори около ТХО. Неелектролитните ги нямах в наличност, но и тях ще си ги набавя.

Ако някой от колегите е имал подобен проблем, моля да сподели от какво е излязъл. Тема за същия модел не можах да открия, а ако е имало и търсачката не ми я е показала - моля за извинение.

Ще бъда благодарен на всяка идея, и на всяко мнение.

Макар и със закъснение - да добавя шасито. S62B.

Последната промяна е направена от Jet на Чет Фев 17, 2011 20:24; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
emoome
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Фев 04, 2011 0:53    Заглавие: Re: Samsung WS-32Z306T силно раздут по хоризонтали. Отговорете с цитат

Jet написа:
Тема за същия модел не можах да открия....

Idea Може да опиташ по същото шаси ,.... процесор ... ,
Може по конкретната схема на реализация на EW-corr да откриеш нещо... Там "се намира" и размера по хоризонтал, ако ти е за първи път да го чуеш.
Има /вероятно/ един Q404, който очаква некой нещо да мери окол него. Има сервизни, осцилограми -едни и същи за конкретно стъпало в почти всички телевизори.
А дано се намери някой да ти каже да смениш "С125 и си готов"
Ако не си разбрал насоките ми вземи си една "капа" кондензатори, резистори, транзистори ... и продължавай да сменяш, без мериш! Щом +B е нормално, друго не требе!
Озъртай се и за ГюМ наблизо Razz
Върнете се в началото
mitachi
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Дупница

МнениеПуснато на: Пет Фев 04, 2011 1:06    Заглавие: Отговорете с цитат

Абе не съм имал подобен проблем баш с тоя телевизор, ама ако съм улучил шасито, бих дублирал на първо време C423 - 680nF. Сложи каквото ти попадне, може и 470nF, това ще те ориентира. Някой от кондезаторите във веригата на бобината за хоризонтално отклонение си е заминал. И то е с голям капацитет.
pepi_voinishki1957
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Фев 04, 2011 9:14    Заглавие: Re: Samsung WS-32Z306T силно раздут по хоризонтали. Отговорете с цитат

Jet написа:

L403 е гряла. Основата и е леко деформирана, а пласмасата, с която беше обвита, беше потъмняла при навивките. Изолацията на проводника обаче не е пострадала, така че засега ще я оставя без да я пипам. О

Първото нещо,което аз бих направил е да развия цялата бобина да видя намотките от долните слоеве как са.Не може пластмасата да се е стопила а изолацията на проводника да е оцеляла.
emoome
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Фев 04, 2011 9:27    Заглавие: Re: Samsung WS-32Z306T силно раздут по хоризонтали. Отговорете с цитат

pepi_voinishki1957 написа:
Не може пластмасата да се е стопила, а изолацията на проводника да е оцеляла.

Може и още как!
Ма, нека развива. Де, що види съмнително на вид -смяна. И така до победата. Laughing
Върнете се в началото
pepi_voinishki1957
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Фев 04, 2011 9:36    Заглавие: Re: Samsung WS-32Z306T силно раздут по хоризонтали. Отговорете с цитат

emoome написа:

Ма, нека развива. Де, що види съмнително на вид -смяна. И така до победата. Laughing

Не твърдя подобно мещо.За сега виждам само омметър в измерванията.
Не мие ясен сарказъма .Но това е друга тема.
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Фев 04, 2011 13:10    Заглавие: Отговорете с цитат

Смени я за проба тая бобина щом е гряла-стойността и е 6,4 ли 7,1uH в зависимост от кинескопа.Ръгни ква да е с подобни параметри от редова развивка.Няма да е лошо и да се разграничи къде е дерта-в корекциите или в стъпалото за ХО.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Jet
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Фев 07, 2011 21:44    Заглавие: Отговорете с цитат

Какво стана до момента. Понеже клиента ми беше казал, че телевизора е работил раздут няколко седмици, оставих го да работи няколко часа, при което замина крайния на хоризонталната. Смених част от електролитните кондензатори профилактично, но проблема не е в тях. Проблема е в корекциите, и утре или другиден ще го ровя.

Q404 сам по себе си е редовен, но не мога да кажа същото за режима му. Това и с мултицет, без осцилоскоп, можах да го премеря. А за режима му вече осцилоскопа не ми мърда.

Емоне - прав си, че има и сервизни, и осцилограми, и схеми. Схема си изтеглих, но е без осцилограми, и не е пълното описание. Сега се хващам да поровя за пълното описание. Освен осцилограмите, очаквам накрая да опра и до сервизния режим и настройките на размера, и корекциите на растера.

Божилов - няма да я сменя бобината, по няколко причини. Изолацията на проводника със сигурност издържа на доста по-висока температура от колкото пластмасата, от която е щприцвана основата и. Освен това в практиката си с българските телевизори съм имал достатъчно бобини, на които са омеквали телата, но бобините са оцелявали, и са работили доста време след това. Месеци и години имам предвид.

Митачи - и аз това си мислех в началото, но се оказа, че не кондензатор е причинителя на проблема. От какво се бяха овъглили пистите така и не разбрах, но такова овъгляване не бях виждал от години. Имах и един прекъснал резистор в хоризонталната - R407.

Ще продължа да ровя за документация, в която има и осцилограмите, и описанието на сервизния режим.

Схемата, която си свалих е ТАЗИ. За съжаление в нея няма нито осцилограми, нито описание на сервизния режим. Елементите и състава обаче съвпадат напълно. И търсейки я, за да дам линка към файлообменника, не можах да я намеря втори път, и затова я казвам в DOX. (сори... нещо явно не ми е ден)

В момента не съм при телевизора. Ще бъда при него вдругиден, и моля, ако някой знае кое е шасито (в залисията забравих да го погледна), или знае коя схема съдържа осцилограмите и сервизния режим за това шаси/телевизор, моля ви да го напишете.

Добавка - според схемата, която ползвам до момента, шасито е S62B. Ще ръчна във файлообменника какво ще излезе за това шаси.
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Фев 07, 2011 22:11    Заглавие: Отговорете с цитат

Jet написа:
Божилов - няма да я сменя бобината, по няколко причини. Изолацията на проводника със сигурност издържа на доста по-висока температура от колкото пластмасата, от която е щприцвана основата и. Освен това в практиката си с българските телевизори съм имал достатъчно бобини, на които са омеквали телата, но бобините са оцелявали, и са работили доста време след това. Месеци и години имам предвид.

Това не е баш така.При AK19 бобини(а те там са си най-редовната болест) с прекрасна на вид пластмаса като тръгнеш да ги развиваш-вътре изолацията на проводника е станала на лайно от печене.Някога(когато не се е пестило от матриял и не се е правило у Китай) при някогашните материали от които са се правили телата и проводниците е наистина било така.Но не и сега.Ако все пак опреш до бобина-мога да ти я доставя оригиналната.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Jet
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Фев 07, 2011 23:30    Заглавие: Отговорете с цитат

Не зная как се казва материала, от който е изолацията на проводника, но това е нещо като уплетка от конци. А въпросните конци и на друго място съм ги срещал, и зная, че за да се прецакат, трябва да се овъглят.

Не се правя на дебелоглав - достатъчно пъти си ми помагал. Просто нещата опряха до корекциите, и при разкачени корекции си става типичната възглавница, на размер около две трети от хоризонталната ширина.

Утре ще си опазарувам някои дреболии като двойния ОУ, и каквото около него не ми е налично, и просто ще се заровя в ТВ-то.

И да. Прав си за стойността на бобината. 7,3 микрохенри. Какво ще стане ако просто ръгна за проба някой дросел от Комет, със същата индуктивност? Не зная какъв ток тече там, но вярвам, че дросел на 5-6 ампера все ще устиска известно време, преди да започне да грее, ако е претоварен. Това с дросела ще го направя само за да елиминирам със сигурност въпроса дали е бобина, или не е. Транзистора на корекциите за мен е в плътно наситено състояние, и докато не го изведа в активен режим, няма голям смисъл да си блъскам главата над други неща.

За днеска ми стига толкова. Имаш ли представа шасита S62B и S63B еднакви ли са по отношение на сервизен режим? Мисля, че засега все още не трябва да изключвам и този вариант.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети