| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Колев Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Фев 05, 2011 17:41 Заглавие: Стъклена Ампула в енергоспестяващите лампи - какво е? |
|
|
Добър вечер. През 2008 година бях вложил пари в изграждането на осветление с енергоспестяващи лампи. Сега обаче лампите започнаха да горят една по една, по едно и също време. Явно им е дошъл момента. Друго ми стана интересно че вътре при електрониката има едно стъклено балонче, подобно на рид ампулка. Какво е това нещо? Някакъв вид предпазител ли е? Установявам че то е единствената причина за "несветенето" на лампите. Когато меря съпротивлението на електрониката през него няма никакво - което явно значи че е прекъснало. Ако измеря съпротивлението на баласта без него то е около 7,5 мегаома. При меренето и на самата лапма също разбирам че е здрава. Мога ли да елиминирам тази част от електрониката и на нейно място да сложа кабел. Не за друго но мисля че още може да се поизползват лампите на второстепенни места като тераси, мазета и тавани. Не ми се ще да ги изхвърлям за няма нищо. Благодаря за отговорите!!!
Забравих да кажа че ампулката се намира между средния извод на едисоновия цокъл и платката. От алуминиевото на цокъла има кабелче което директно влиза в платката. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
мульо Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Фев 05, 2011 18:01 Заглавие: Re: Стъклена Ампула в енергоспестяващите лампи - какво е? |
|
|
| Колев написа: | | ... съпротивлението на електрониката през него няма никакво - което явно значи че е прекъснало. | Странно изказване. Ако е разрядник, какво очакваш да измериш?
| Колев написа: | | При меренето и на самата лапма също разбирам че е здрава. | Как се измерва такава лампа?
| Колев написа: | | Установявам че то е единствената причина за "несветенето" на лампите. | Как по точно правиш извода - сменяш го със здраво и лампата светва?
Виж дали това няма да ти е от полза. |
|
|
 |
Фикри Нури Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Фев 05, 2011 18:21 Заглавие: |
|
|
Предпазител е.
Има го в някои от лампите. _________________ http://www.velox-systems.eu/
В скайпа: filikon |
|
|
 |
Колев Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Фев 05, 2011 22:06 Заглавие: |
|
|
Благодаря Фикри Нури Наистина е предпазител  |
|
|
 |
teodor_dj Активен потребител

|
Пуснато на: Съб Фев 05, 2011 23:06 Заглавие: |
|
|
| Този предпазител няма да изгори случайно, т.е. дори да го смениш едва ли ще е единственият проблемен елемент. Често се скапва електролита на 350/400V , а може и греца, транзисторите да са заминали. Странно, но досега не съм срещнал енергоспестяваща лампа, дори и "маркова" (скъпа), която да си издържи часовете, "гарантирани" от производителя. Пример - Osram 21W, за 2,5год. - две повреди. Не е светила повече от 3-4 часа дневно. Дават и мисля 8000 часа при гореспоменатите условия. Последната повреда беше електр. кондензатор 6,8uF/400V Rybicon CFX 105 C, измерен капацитет - 0uF. Как уж качествен кондензатор, "Long Life", не може да издържи 2000-3000 часа, при условие, че не се нагрява значително - не зная. А примерът не е единичен случай, направо си е масово. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 06, 2011 9:20 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Пример - Osram 21W, за 2,5год. - две повреди. |
За тази марка ,отдавна си имам едно наум . Кръстил съм я " О ,срам ! " |
|
|
 |
mirk Активен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 06, 2011 9:33 Заглавие: |
|
|
Пълни боклуци, след като залитнах преди време с 5-6 скъпи маркови по над 15лв които заминаха за година, две, повече няма да си сложа такова нещо в къщи. Ще си карам с нормалните а като наистина не могат да се намерят минавам на халогенни.
Енергоспестяващи ала-бала субсидираме производителя им някъде на м***ата си. Предпочитам да субсидирам АЕЦа по малко, по лъжичка.  |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 06, 2011 10:01 Заглавие: |
|
|
LED-лампите също са вариант,и то много добър.Особено за по-малки помещения.Сложих такива с вграден сензор на движение в тоалетната и в помещението с пералнята.23 светодиода и фоторезистор,който ми създаде главаболия отначало,но на бърза ръка го озаптих.В банята имам две 3W лунички,същата комбинация и в кухнята над мивката.Сегса кроя планове за осветлението в хола,но имам малко неща за правене там и тогава.Иначе имам и енергоспестяващи-OSRAM и LEUCHI-мисля,че така се пишеше.Повредиха се тия в коридорите,че много често се цъкат.Иначе OSRAM 18W повече от 4 години свети почти по 10-11 часа на ден и няма проблеми.Колкото до предпазителя в тези лампи,които го имат-той не гори случайно,а напълно закономерно.Изчислен на ръба,малко по-високо напрежение в мрежата и е готов.Заменя се с една идея по-голям и проблемите приключват.А,да,не трябва да е бързодействащ.И последно-трите най-големи световни фирми за осветителна техника са: OSRAM,TUNGSRAM и СЛИВЕНСКИ СРАМ  _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
showMANiak Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 06, 2011 10:12 Заглавие: |
|
|
Ditronix го каза-честото пускане и гасене на тия лампи им *** мамата.Предвид консумацията им и да ги оставиш да светят,като не си в стаята пак е нищо спрямо стандартната с нажежаема жичка. _________________ Може и да бъркам..... |
|
|
 |
Колев Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 06, 2011 10:37 Заглавие: |
|
|
| Вижте моите лампи също са "OSRAM" 18 ватови - бях ги взел на промоция и като цяло съм много доволен от работата им през тези има няма 2,5 години. Но просто понеже се заформи дискусия искам да кажа, или по скоро да направя едно сравнение. Тези които ми горят една след друга светеха в неблагоприятен за тях режим - обърнати с балона надолу и така цялата топлина която се отделяше буквално създаваше една адиабатна обвивка около лампата и и пречеше да се охлажда нормално. Отделно плафонът също задържаше топлината. За сравнение веднага давам пример с една друга абсолютно същата такава лампа поставена в хоризонтално положение, без плафон - лампата е като нова. Пластмасата на цокъла си е снежнобяла все едно че вчера е купена. Така че има голямо значение в какъв режим работи лампата. Ако вземем една такава за 2 лева и я поставим в режим на работа като първия едва ли ще издържи 2 години. За цъкането не мога да дам мнение но ще кажа че една от здравите все още е в кухнята а там се цъка и изгася доста. А тези които се опитах да ремонтирам естествено повредата не беше само в предпазителя. Явно предпазителят е изгорял заради повреда в електрониката, но не ми се занимава. |
|
|
 |
|