| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
uziiiii Активен потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 11, 2011 10:04 Заглавие: Проблем с токоизправител |
|
|
Здравейте,вчера ми донесоха повреден токоизправител за зареждане на оловни акомулатори.Токоизправителя не е фабричен и представлява само трансформатор и грец (собственика каза да го оставя така ) проблема му беше че са заминали 2 диода от греца ,но когато поставих нов грец (50А) единия проводник от вторичната намотка буквално се разпои от греца .Пробвах токоизправителя с една 50 ватова крушка и работеше без проблем ,но щом се свърже към акомулатора се получава по горе описания ефект. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
petromaniq66 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 11, 2011 10:11 Заглавие: |
|
|
| А защо не измери колко волта дава трафа ? |
|
|
 |
no money Опитен потребител

Регистриран на: 02 Яну 2006 Мнения: 198 Местожителство: Бургас/Созопол
|
Пуснато на: Пет Фев 11, 2011 10:12 Заглавие: |
|
|
Виж първо дали правилно е свързан греца щом е самоделка..... _________________ Времето е най-ценният ни ресурс, защото е единственият който не може да възстановим. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Фев 11, 2011 10:13 Заглавие: |
|
|
| Трафа дава 16 волта на вторичната намотка. |
|
|
 |
petromaniq66 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 11, 2011 10:20 Заглавие: |
|
|
А защо не измери колко волта дава трафа и колко ампера текат, греца има ли радиатор? Какво като е 50A.
Последната промяна е направена от petromaniq66 на Пет Фев 11, 2011 10:22; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Фев 11, 2011 10:21 Заглавие: |
|
|
Греца беше с дискретни диоди като два от тях бяха окъсени ,затова го смених с цял грец 50А,и след това пак се разпояваха проводниците .Питах собственика каза че си работел нормално докато не забелязал че единия извод на вторичната намотка се е разпоил .Съмнява ме че трафа е заминал.
Греца е на радиатор,а тока не съм го мерил ,но старите диоди бяха за 8А ток и прецених че грец 50 А ще издържи |
|
|
 |
мульо Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 11, 2011 13:49 Заглавие: |
|
|
| Тези 16В на вторичната ми се струват много. На 16В амплитудата е 22-23В. Измери напрежението върху акумулатора и на вторичната на трафа по време на заряд, ама не го дръж дълго време, че може да не се размине само с разпоени жици - този ток отива някъде, и ако е в акумулатора... Провери, дали ти е правилно свързването. Трафът едва ли се е сгинал, щом топи жици. |
|
|
 |
georg77 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 11, 2011 14:54 Заглавие: |
|
|
Акумулатора киселинен ли е или с гел.Ако е от тия с гел и е зареждан десетина пъти пиши го бегал .Виж колко ток тече след греца(при включен товар) и ако е повече от 7-8А сложи един нискоомен резистор последователно след греца(аз лично съм си сложил на мойто зарядно кантал около 30см.и съм го навил на текстолитова тръбичка)
Между другото тия грецове монолитните според мен не са толкова надежни,попадал съм на поне 10 дефектни |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 11, 2011 17:04 Заглавие: |
|
|
| Този грец ,да не е бил селенов първоначално ,за диоден напрежението си е доста високо ,ако си от София свирни имам два селенови греца свалени от лабораторен изправител ,мога да ти дам да пробваш . Или както е писано по горе -ограничаващ резистор ,може автомобилна крушка. |
|
|
 |
geordgeo Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Фев 12, 2011 16:50 Заглавие: |
|
|
| А може да го направиш еднопътен изправителя - само с един диод,монтиран на радиатор,така и напрежението няма да те тормози,че е високо.Дори може да е по-добре за самия акумулатор като се зарежда с пулсиращо напрежение. |
|
|
 |
|