Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

НЧУ-741- изгарят транзистори.
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
VaLy0
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Сливен

МнениеПуснато на: Чет Фев 10, 2011 15:26    Заглавие: НЧУ-741- изгарят транзистори. Отговорете с цитат

Намерих си нещата от средното училище-електротехникум- имам 4 стъпала по 2 на платка - 741 - и реших да ги възстановя щото повечето крайни и предкрайни бяха изгорели, просто за идеята искам да ги подкарам и лично на мен ми харесва долу горе как свири, но има проблем с възстановяването. Преди години когато съм ги правил тогава всичко си работеше, даже ги връзвах мостово и съм изгорил много говорители щото ставаше доста кораво при мостово връзване, но сега нещо не мога да ги подкарам. Едно по едно стъпалата работят и свирят добре- с BD139/140 и 2 x KD503 за крайни- но като вържа захранването и на двете стъпала едното изгаря. Бях забравил че се настройва тока на покой Laughing и на едното стъпало изгаряха всичките 4 транзистора, после нагласих тока на около 100mA включих пак захранването и нищо не изгоря, изключвам щепсела от контакта, включвам пак след 5сек, и бум, тоя път само BD139 изгоря, после пак пробвах и така няколко пъти и все по един или по два транзистора заминават, но поне не са 4 на веднъж Laughing
Та мисълта ми е някой дали има идея защо става така, иначе мостово не съм ги вързал, само захранванията и бум! Също така мисля да сложа за предкрайни BD911/912 а за крайни BD317/318 дали ще е добре Cool
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
maro71
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Наприч

МнениеПуснато на: Чет Фев 10, 2011 17:30    Заглавие: 1 Отговорете с цитат

няма нужда да ги сменяш,едно време така ги правехме с 741 вьпреки че не е добре с тях, с KD 503 и BD139_140 ,порови се имаш елементи които не са добре след това време ,кондензатори и други най добре пусни осцилоскопа и гледаи да няма само вьзбуждане , а захранването през крушка или ограничи тока ,провери си всички елементи на платката и пистите отдолу да нямат окисиляване и оттечки
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Фев 10, 2011 19:14    Заглавие: Отговорете с цитат

Зарежи я тази схема ,няма температурна стабилност ,ще има да си гърмиш транзистори !
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
VaLy0
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Фев 11, 2011 10:10    Заглавие: Отговорете с цитат

Платката цялата съм я огледал изчистил и препоил, единствено кондензаторите не съм сменил, всичко друго е сменено. И тях ще сменя и пак ще пробвам, но сега проблема ми е че не мога да намеря транзистори за крайни PNP и NPN, тук в Сливен пазара е беден от към транзистори Laughing
Корави транзистори мога да поръчам и на следващия ден са тук, но са скъпи, а аз исках първо да я подкарам с някви по евтини и тогава да слагам по яки, че да горя скъпите не е добра идея Cool . Някой ако може да предложи комплементарни евтини и достъпни Rolling Eyes

ELP,С по големи радиатори и вентилатори мисля че няма да е проблем, до сега никога не съм слагал вентилатори и КД-тата са ставали като печка обаче си работи и къса говорители наред.Явно преди време транзисторите са били по качествени. Последно преди месец като купувах КД-та се оказа че чисто нови не стават..... върнах се в магазина и почнах с уреда да ги меря и от 10 транзистора 4 бяха добре, другите имаха връзка и между още два прехода
За това се отказах от КД-та и като цяло реших да променя схемата-крайните и те да станат комплементарни
Върнете се в началото
petromaniq66
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пет Фев 11, 2011 11:28    Заглавие: Отговорете с цитат

Айде стига - само KD тата са транзистори и съвремените били некачествени... Дадоха ти съвет как да си тестваш стъпалата безболезнено, а останалото е четенето на книжки, което май си пропуснал.
Върнете се в началото
VaLy0
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Фев 11, 2011 14:17    Заглавие: Отговорете с цитат

petromaniq66, Благодаря ти, просто можеше да не се затормозяваш да ми пишеш излишни неща!!!!
Относно темата... имам друго питане- само към хора които са експериментирали точно с този усилвател-кой е по-добрия вариант за крайни транзистори- с два еднакви NPN; с два еднакви PNP; или с един NPN и един PNP ???
Ще се радвам ако и slav4o.com ми отговори щото му четох всичките теми относно 741 и той доста проби е правил Wink
Върнете се в началото
maro71
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Наприч

МнениеПуснато на: Пет Фев 11, 2011 18:14    Заглавие: 1 Отговорете с цитат

741 не са добри за НЧУ ,бавно нарастване едно време почти нямаше друго за това ги правехме и аз имам 3-4 платки с тях ,и с KD-503 ,2N3055 за краини
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Пет Фев 11, 2011 18:43    Заглавие: Отговорете с цитат

Доста съм експериментирал, но отдавна не съм се занимавал. Пробите при включване ги правя така с две еднакви лампи или два еднакви резистора примерно 22ом.
За транзисторите само теоретично е най-добре да са PNP и NPN но и да не са, аз разлика не съм чул в звука Smile Изпробвал съм и вариант само с PNP също си работи. До +/-50V стават и KD502 възможно е някъде да се намерят по-евтини от 503. Относно температурната стабилизация на тока на покой е възможно да се постигне но трябва да се намажат диодите със силиконова паста и да се притиснат възможно най-близо до транзисторите. Важно е да не се използват преходи от транзистори BD139 например, въпреки че правят доста по-добър термичен контакт. Ако резисторите R1 R3 от схемата http://selectronics.hit.bg/N4U-741.htm са с прекалено големи стойности не може да се постигне стабилизация на тока, тъй като пада върху резистора става значителен като това намалява процентно влиянието на пада на диодите, и обратно ако са с малка стойност, напрежението на базите на транзисторите зависи силно от пада върху диодите като при това се получава дори доста голям ток при първоначално включване на стъпалото което работи известно време на "смукач" докато загрее. Laughing След това се получава игра на тока на покой който почва да трепти около дадена стойност. Заради закъснението на топлинния поток от транзисторите. Но не би трябвало да има проблеми ако се изпълни всичко както е в статията.

Има и други варианти за комбинация крайни / драйверни транзистори.
Във http://sound.westhost.com/articles/cmpd-vs-darl.htm има описано подробно. Такива compound двойки могат да се използват в НЧУ 741 като се добавят диоди последователно на базата на драйверите. За мен лично обаче е напълно безсмислено тъй като на същия сайт има усилвателни стъпала само с транзистори които са доста прости и същевременно са по-качествени от НЧУ 741 . http://sound.westhost.com/project3a.htm тази схема съм я правил. Правил съм и http://sound.westhost.com/project68.htm като за крайни съм ползвал 2SC5200 и 2SA1943 а за предкрайни BD249C и BD250C които са по-достъпни и евтини.
Върнете се в началото
VaLy0
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Фев 11, 2011 21:00    Заглавие: Отговорете с цитат

slav4o.com написа:
Пробите при включване ги правя така с две еднакви лампи или два еднакви резистора примерно 22ом.
Относно температурната стабилизация на тока на покой е възможно да се постигне но трябва да се намажат диодите със силиконова паста и да се притиснат възможно най-близо до транзисторите. Важно е да не се използват преходи от транзистори BD139 например, въпреки че правят доста по-добър термичен контакт................Такива compound двойки могат да се използват в НЧУ 741 като се добавят диоди последователно на базата на драйверите.

Тея лампи на колко волта са че да не изгорят Laughing
За тока на покой-при последните настройки-с тримери ги настройвам-бях го направил около 100mA и така на едното рамо е около 160ом на другото около 230ом, което мисля че е в граници. Диодите казваш да се намажат и да се сложат на радиаторите до крайните така ли? Само че какви диоди? Аз в момента съм сложил 1N4007 а те няма как да се сложат на радиатора Wink
А това да не се използват преходи от транзистори BD139 нещо не го схванах?
Диоди на базите на драйверите си имам по принцип, от както е направена платката-от ценерите към два диода единия към захранването другия към базата на драйвера(D5,D6) и това е така на двете рамена, ето примерна схема, само незнам диодите защо са така и дали е правилно:
http://valery.snimka.bg/other/drugi.365664.0.big

А ето на тази схема-пак е примерна- има ли смисъл от тея резистори по 90ом и защо- тея които са между драйверите и крайните Т-ри и толкова ли трябва да са? Някъде другаде гледах че са по 150ом!
http://valery.snimka.bg/other/drugi.365664.0.big
Върнете се в началото
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Провадия

МнениеПуснато на: Пет Фев 11, 2011 21:17    Заглавие: Отговорете с цитат

Вальо,тая схема е куца,та чак се клати....Че може да свири-никой не го отрича.Само че сега,когато има всичко по магазините-не виждам защо си се заловил с нея.Сам казваш,че поотделно платките работят,а когато ги вържеш в мост стават белите.Ами преходните процеси при включване и изключване са виновни за неприятностите.Освен това 100mA начален ток е множко-опитай с 50-60.Колкото до KD503-железни са наистина и който не се е мъчил да ги дъни,не може да разбере за какво става въпрос.А,за лампите-те са на 220V-обикновени крушки 60 или 75W.Свързват се последователно на първичната намотка на трафа.Просто "убиват" началния токов импулс при включване на захранването.Полезни са,но само при първоначалните настройки.

DRL модули за всички видове автомобили!
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
Страница 1 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети