| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
showMANiak Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Фев 12, 2011 0:38 Заглавие: Въпрос за двуполярно захранване? |
|
|
Интересно явление наблюдавах днеска (т.е вече се пада вчера ).Имам траф,със среден извод на вторичната.На изхода връзвам грец и филтрови кондензатори (стандартна схема-греца на крайните изводи на намотката а кондензаторите между изводите за изправеното напрежение на греца и средния извод на намотката).До тука добре.Очаква се двете половини на напрежението да са що-годе еднакви т.е около 18 Волта на празен ход-да,ама не-едната 12В,другата 24.Меря променливото преди греца-равни половинки .Греца е чистак нов,кондензаторите също.Трафа съм го навивал аз,обаче не ми е за сефте,пак по същата методика съм ги смятал и навивал и са си бачкали безотказно.Разликата в броя на навивките във вторичната е максимум 1 или 2 ,при положение,че имам грубо 3.5 навивки на волт,тва прави разлика от 0,3-0,4В.Утре ше забода по един резистор паралелно на кондензаторите и това предполагам ще изравни нещата,ама ми е интересно при тая ситуация ,която описах по-горе,на какво може да се дължи това явление?  _________________ Може и да бъркам..... |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Съб Фев 12, 2011 1:32 Заглавие: Re: Въпрос за двуполярно захранване? |
|
|
По такава схема ?
 _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Фев 12, 2011 8:57 Заглавие: |
|
|
| Да не си сбъркал средата с някоя от крайните ,само тогава може да стане ? |
|
|
 |
petromaniq66 Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Фев 12, 2011 9:09 Заглавие: |
|
|
| Ако обърка средата някак си най-много да се дефазират и нищо да не излезе. Колко е променливото ? |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Фев 12, 2011 9:19 Заглавие: |
|
|
Тогава може да е забол масата на уреда не където трябва . И ще мери едното рамо и после двете заедно .  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Фев 12, 2011 10:32 Заглавие: |
|
|
След малко ще видя какви съм ги надробил снощи,напълно възможно е да съм объркал неволно изводите на трафа,както каза колегата ELP .Иначе схемата не е така-греца е между 1 и 3 а 2 е маса. _________________ Може и да бъркам..... |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Фев 12, 2011 13:32 Заглавие: |
|
|
Ако говориш а схемата,която е пуснал DJ69VN ,дълбоко грешиш!Много!Може би те подвежда номерацията на изводите,затова уточнявам: 1 и 2 са двата крайни извода на трафа-начало и край на двете намотки, а 3 е средната им точка. _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Съб Фев 12, 2011 16:16 Заглавие: |
|
|
Хм аз ако навивам такъв траф вече задължително ще навия двете половинки едновременно. Един път така навих първо едната после другата върху нея и се получиха разлики
При теб казваш, че са еднакви напреженията. Не би трябвало да има разлика дори ако кондензаторите са ти с различна стойност. Ако всичко е както трябва с измерване и включване може да е изсъхнал единия електролит. Другата причина е всъщност да е прекъснала средната точка.  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Фев 12, 2011 20:06 Заглавие: |
|
|
Проверих всичко,няма грешка,а напреженията са си все същите .За днеска приключвам разследването,че имах работа по колите днеска и нямам сила  _________________ Може и да бъркам..... |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Фев 12, 2011 21:08 Заглавие: |
|
|
Славчо,единственото,което е необходимо е двете намотки да имат еднакъв брой навики!Добре е да се навият двете намотки заедно,ама трябва да е секциониран трафа.Иначе е безкрайно трудно да се подредят навивките.Относно повдигнатият в темата въпрос-явно е много очевадна грешката,та не се вижда!Случват се такива неща,не е страшно! _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
|