Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Зарядно за акумулатор ( 12V 62Аh )
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна, България

МнениеПуснато на: Съб Фев 12, 2011 17:13    Заглавие: Зарядно за акумулатор ( 12V 62Аh ) Отговорете с цитат

Знам, че има доста изписани теми по въпроса но точно такова май не беше разисквано. Та да започна от самото начало... Колата се кара но предимно на къси разстояния (1-2км) и от там си правете изводите колко успява и колко не да зареди акумулатора. Понеже ми е писнало да правя и реших да купя едно зарядно после друго и 2 те ги върнах - пълен боклук! Реших да направя едно, че ми се налага вече спешно. За целта мислих да използвам едно импулсно 220V на 16V 4,5A е малко по-малко от колкото трябва но все пак за някой друг час от горе ще го зареди. След него има последователно свързани 2 диода P600M (1000V 6A) и един резистор 0.1ом 10W за да го ползвам в последствие като шунт за амперметър. Изходното напрежение стана 14,8V и си зарежда обаче диодите за секунди се позагряха. Сложих 4 (2х2 в паралел) няма особена разлика. Сега са с вентилатор и за момента се държат. Някакви предложения за по-корави диоди или схема която да е с 16V входящо тъй като искам да си ползвам импулсното захранване поради по малкото тегло пък и нямам подходящи свободни трафове.
k810
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Несебър

МнениеПуснато на: Съб Фев 12, 2011 17:46    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако ти се дават пари за нещо добро-готово микропроцесорно зарядно Icharger106B+ или по-висок номер. Зарежда всякакви батерии с ток от 0.05 А до 10А.Показва действителния капацитет на акумулаторите и има всички видове защити от презареждане.

Иска външно захранване към 12-18 волта и ампераж колкото имаш под ръка ))
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Фев 12, 2011 17:54    Заглавие: Отговорете с цитат

За това ли http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewitem.asp?idproduct=6792 говориш? Изглежда добре но аз исках да правя нещо по простичко... Но все пак ме замисли.... Smile
k810
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Несебър

МнениеПуснато на: Съб Фев 12, 2011 18:21    Заглавие: Отговорете с цитат

Същото,ползвам го с импулсно захранване 4.5А. Заедно със захранването може да се пранася в джоба, и да зареди всеки акумулатор доста бързо. Има ЮСБ изход за наблюдение на PC.
Мисля че си струва парите понеже от други зарядни няма нужда.

В ибеи можеш да намериш по-евтини копия само за 30 USD,iMAX B6
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб Фев 12, 2011 18:35    Заглавие: Отговорете с цитат

Или си пипни ОВ на захранването да си го нагласиш на 14,5V .
Върнете се в началото
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Фев 12, 2011 19:53    Заглавие: Отговорете с цитат

ELP написа:
Или ....

И това го мислих но после ако ми потрябва за лаптопа тъй като ми е един вид като резервно трябва да го връщам пак. Иначе нали пак трябва да има диод? В момента още си работи (почти 3 часа) но над диодите има един 80мм вентилатор от PC Very Happy
bvgdzk
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: ВАРНА

МнениеПуснато на: Нед Фев 13, 2011 0:09    Заглавие: Отговорете с цитат

DJ69VN
Изчисли си изходното съпротивление на импулсното и си представи с какъв ток зареждаш акумулатора-поне го измери и май ще ти се наложи да сложиш още един и то с по голяма стойност гасящ резистор
Ще си позволя малко да пофилософсвам за зарядни за акумулатори -по точно колко трябва да достига стойноста на напрежението им при зареждане и какъв е смисъла изобщо на зарядните устройства.До колкото знам смисъла на зарядните у-ва е да заредят АБ до възможно най големия капацитет който може да поеме батерията.За едновремешните пазарджишки акумулатори като нови напрежението им по време на заряд може да надхвърли 16 волта при максимален капацитет.При това положение когато е на автомобила напрежението на зареждане на акумулатора се ограничава на около 14 волта от релерегулатора което от своя страна не допуска АБ да се зареди с максималния си капацитет и точно в това е смисъла на зарядното да позволи на акумулатора да се зареди до по-високо от 14 волта напрежение с което да се зареди с колкото може повече до максималния си капацитет.И за това се препоръчваше на няколко месеца дори при редовно каране на колата акомулатора да минава през зарядно и като критерий за зареден акумулатор беше когато електролита започне да кипи или напрежението на акумулатора по време на заряд да не се променя в течение половин час.При такава поддръжка такъв БЪЛГАРСКИ акумулатор от Пазарджик е достигал до 10 г. експлоатационен живот.Друга информация която имам че с такава поддръжка през 85 година акумулаторите/резервно захранване/ на Виенската опера бяха вече на 25години На по младите това сигурно ще прозвучи като фантастика Very Happy но руснаците на времето даваха пълна информация за изделията си.Тогава те ползваха наши акумулатори.Верно времената се промениха а с тях и технологиите но за съжаление досега не съм намирал подробна информация с точни изисквания за заряда на акумулаторите.Навярно това е фирменна тайна за да се купуват изделията им.
И така който е имал търпението да изчете всичко писано и след като се изсмее нека се замисли дали напрежението на зарядните да се ограничава на 14 волта и се запита "наистина за какво са зарядните и какъв е техния смисъл при положение че редовно си караш колата" Question Question Question
Върнете се в началото
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Фев 13, 2011 9:42    Заглавие: Отговорете с цитат

НЕ съм си играл да изчислявам. Но когато пуснах акумулатора той беше на около 9,8V и тока в началото беше около 6А, а в момента го меря е 2.3А при 14,4V.
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Провадия

МнениеПуснато на: Нед Фев 13, 2011 10:45    Заглавие: Отговорете с цитат

Моето зарядно изключва при достигане на 15V върху клемите на акумулатора.Просто при 14,4 акумулаторът не се зарежда напълно и това лесно може да се установи с проверка на концентрацията на електролита.

DRL модули за всички видове автомобили!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
lz1wvm
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: в Гората

МнениеПуснато на: Пон Фев 14, 2011 20:11    Заглавие: Отговорете с цитат

Както каза bvgdzk,изходното съпротивление е много кораво.Все пак акумулатора ти е 62 амперчаса.Не ти трябва по голям ток,а и изправителя е на границата.Не е ли по добре да добавиш някой реостат или нещо друго и да си регулираш зарядния ток.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети