Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

AUDIO Creative Inspire P5800 - губи се централния говорител

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Модераторско кошче

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
TheReaper
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Фев 17, 2011 14:32    Заглавие: AUDIO Creative Inspire P5800 - губи се централния говорител Отговорете с цитат

Здравейте,
От известно време при тези колони се появи изключително дразнещ проблем. Свързани са към DVD през Dolby/DTS декодер и се използват главно за гледане на филми и в произволни моменти се губи звука през централния говорител, откъдето излиза 90% от говора във филмите. След кратък анализ на проблема стигнах до следните изводи:
- говорителя е изправен (при включване на другите канали ,работи)
- декодера е изправен (при включване на изхода за център към друг вход на колоните, работи)
- след лек съвет с удар по баса (където е усилвателя), в 90 процента от случаите центъра проработва
- когато не работи, при усилване и намаляне на силата на звука от колоните, шума във всички канали се усилва и намаля, но в централния е константен

От това, че се оправя с удар, предположих, че проблема е механичен и по-скоро студена спойка. Разглобих ги и презапоих където видях подозрителни спойки, но без положителен резултат.
По интересни елементи по пътя на сигнала за центъра са:
- операционен усилвател: MC4558CN
- управление на усилването: M51132L
- крайното стъпало: TDA 8947J
Понеже шума от центъра не се променя при усилване, реших че проблема е в M51132L. Купих, смених, но резултат няма. При по-силни звуци в ниските честоти (усилвателя е в корпуса на баса) центъра се появява, респективно изчезва. Това ме навежда на мисълта, че може да има спукан крак на единия TDA 8947J, който отговаря за центъра и ниските честоти и е закрепен за голям радиатор и съответно вибрациите в тези точки са големи. Не съм проверявал за това, но ще разглобя пак и че разгледам. Няма видими признаци за повреди по кондензатори, транзистори и резистори.

Ако някой може да ми даде насока, имайки предвид споменатите признаци, ще съм много благодарен.

Ето и малко снимки на платката, за да добиете визуална представа. А снимки конкретно на моята платка, ще направя при следващото разглобяване. На тези радиатора е демонтиран.

http://forum.sibnet.ru/index.php?s=170d33d5465d91be61b8f605148dfad8&act=Attach&type=post&id=232202
http://forum.sibnet.ru/index.php?s=170d33d5465d91be61b8f605148dfad8&act=Attach&type=post&id=232205
http://forum.sibnet.ru/index.php?s=170d33d5465d91be61b8f605148dfad8&act=Attach&type=post&id=232825
http://forum.sibnet.ru/index.php?s=170d33d5465d91be61b8f605148dfad8&act=Attach&type=post&id=232826
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Фев 17, 2011 14:43    Заглавие: Отговорете с цитат

В близкия сервиз знаят и разполагат с по-нормални методики за диагностика от биене на уреда,сменяне на чаркове поголовно по метода на чопа и оглеждане на платката.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
TheReaper
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Фев 17, 2011 14:59    Заглавие: Отговорете с цитат

Разбира се, но аз не разполагам нито с нужната апаратура, нито с нужното време за да правя по задълбочени тестове и реших да се допитам до форума за насока. Продължавам да меря с мултицета и така, докато не открия къде е проблема. Проблема ми е, че не мога да го възпроизведа. Когато ги разглобя, всичко е работи. Когато ги сглобя, от време на време проблема се появява. А желая да ги отремонтирам сам, защото ми доставя удоволствие и мисля, че е осъществимо, в противен случай разбира се, че щях да се обърна към близкия сервиз. Такива поне има доста наоколо.
Върнете се в началото
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Фев 17, 2011 15:03    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз поне по нищо не виждам да има измерено нещо с тоя мултицет...
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
TheReaper
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Фев 17, 2011 15:11    Заглавие: Отговорете с цитат

Бях описал по-подробно, но се наложи да изляза и след като се върнах и довърших мнението, се оказа, че ми е изтекла сесията и то изчезна. При второто писане реших да бъда по-кратък, но както и да е. Темата излезе от раздела, ние излязохме от темата...
Върнете се в началото
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Фев 17, 2011 15:29    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Темата излезе от раздела, ние излязохме от темата...

Тя никога не е "била в раздела".Нито мястото и е там в тоя и вид,нито има някакъв смисъл.Катинар.Каза ти се вече какво да правиш.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Модераторско кошче Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети