| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
morpheous87 Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Фев 26, 2011 22:13 Заглавие: Проблем с програмиране на Atmega8 |
|
|
| Здравейте, мъчих се цял ден да програмирам една Мега8 безуспешно. Пробвах с този програматор, пробвах с този, пробвах и с този. Слагах го върху платка за Ардуино, захранвам го и използвам PonyProg с настройки за паралелен програматор (като дам Probe ми изписва - Тест ОК). Но дава грешка при програмирането - Unknown device. Пробвах и върху платката за която ми е необходим директно върху нея да го програмирам. Платката е тази. Пак дава същата грешка. Имам и универсалният програматор от Млад конструктор, но няма подходящ цокъл за 8цата. И да си дойдем на думата, как да го програмирам? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ivpav Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Фев 26, 2011 22:27 Заглавие: |
|
|
Ами какво пише на тая атмега отгоре точно . От къде а купи ? _________________ ИВАН ПАВЛОВ |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Фев 26, 2011 22:45 Заглавие: |
|
|
| Стандартна Atmega8 28 PDIP от Farnell. Тя си работи, защото успях да я направя за Ардуино, но не за тази цел ми трябва. |
|
|
 |
ivpav Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Фев 26, 2011 23:15 Заглавие: |
|
|
Стандартна атмега няма. Както няма и стандартни кюфтета . Има за пържене има и за печене . Прочети всичко каквото пише отгоре и го напиши . Искаш да ти се помогне, а ти не помагаш .
Единственото което намирам под atmega8 в корпус PDIP във farnell е atmega88 или по точно ATMEGA88PA-PU поне това пише на сайта :
http://bg.farnell.com/atmel/atmega88pa-pu/mcu-8bit-avr-8k-flash-28pdip/dp/1715492
от 88 до 8 има разлика ? _________________ ИВАН ПАВЛОВ |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Фев 27, 2011 7:07 Заглавие: |
|
|
| Ето такава е - линк. |
|
|
 |
AA Опитен потребител

Регистриран на: 28 Юни 2004 Мнения: 730 Местожителство: ВеликоТърново
|
Пуснато на: Нед Фев 27, 2011 7:42 Заглавие: |
|
|
Щом си успял да програмираш чипа върху АРДУИНО платката - т.е. да качиш bootloader-a на АРДУИНО , порта за вътрешносхемно програмиране трябва да ти работи - с PONYPROG би трябвало да стане програмирането. Поне при мене се получава. Ползувам интерфейса на PONY за сериен порт - http://www.lancos.com/siprogsch.html . Атмегата е на АРДУИНО борда - връзките откъм PONY интерфейса са както е показано за AVR microcontroller adapter - 1 - Vcc , 2 - RESET , 4-SCK , 5 - MOSI , 6 - MISO , 10 - GND . Програматора се ползува с външно захранване. НЕ ВКЛЮЧВАЙ ЗАХРАНВАНЕТО НА АРДУИНО ПЛАТКАТА КАТО ПРОГРАМИРАШ С PONYPROG - само захранването на програматора.Ако всичко е точно включено би трябвало да стане. Може и да си направиш платка за Atmega8 аналогична на тази за AVR 20pin.
На платката на устройството което првиш няма да стане програмирането - забележи включването на MISO , MOSI , RESET.
Защо не се е получило по другите начини които си опитал може само да се гадае - причините може да са всякакви. |
|
|
 |
ivpav Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 27, 2011 15:35 Заглавие: |
|
|
Не съм запознат много с Адриното щото мога да си мигам диоди и без него . Но ако наистина има възможност да качи ботлоудера и го е направил променяйки фузовете за външен клок над 8 MHz после малко трудно ще си го запише с другите програматори дето е описал . Според мен тука иска малко четене . Даже по-форума има писано много . _________________ ИВАН ПАВЛОВ |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Фев 28, 2011 16:40 Заглавие: |
|
|
Има ли вариант да използвам универсалният програматора на Млад конструктор, като само изведа необходимите изводи от цокъла (няма 28 изводен). Да изкавам SCL, MOSI,MISO, RESET +5V и GND и да ги вържа към ардуино платката? Не ми се занимава да правя целият програматор от http://www.lancos.com/siprogsch.html само за 2 Атмега8, ако се стигне до там ще го правя де  |
|
|
 |
ivpav Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 01, 2011 14:59 Заглавие: |
|
|
Ако вземеш малко да почетеш, после да разгледаш схемата на http://www.lancos.com/siprogsch.html може и да стигнеш до прозрението, че всичко се редуцира до това :
Едвам го намерих в твоя чест Правил съм го преди 7-8 години и съдържа един транзистор, два ценера 5,1v , две съпротивления 4,7к и две 10к. Това ти трябва от цялата сложна схема . Пише директно на захранената платка ако пиновете за програмиране са свободни. Резета също трябва да е с 10 килоома към +5v на самата платка с контролера. Седни, напъни си малко акъла и виж какво трябва да оставиш от схемата на Si-prog . _________________ ИВАН ПАВЛОВ |
|
|
 |
zoro1 Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 02, 2011 21:25 Заглавие: |
|
|
Може ,нали има рейки . |
|