|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Гост
|
Пуснато на: Сря Май 05, 2004 16:14 Заглавие: re |
|
|
| Не знам ! Но можеш да опиташ |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ToHu Гост
|
|
|
 |
sdasd Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Май 08, 2004 14:44 Заглавие: |
|
|
| Shte vi dam edin suvet kak da si ecvate platkite, koito e mnogo lesen, udoben i nai-veche mnogo evtin. Sin kamuk i edra sol vuv suotnoshenie 1:3. Siniiat kamuk struva 2lv. polovin kilogram, a edrata sol e stotinki. Edinstvenoto neodobstvo e, che ne stava za 10-15 min, a nai-burzo za 2 chasa ako podurjate okolo 40 C i razburkvate raztvora. Az lichno slagam platkata v raztvora ve4erta i sutrinta e gotova, bez da sam podurjal temperatura i da burkam raztvora. |
|
|
 |
lexuss Гост
|
Пуснато на: Сря Юни 02, 2004 14:07 Заглавие: |
|
|
A с какво режете текстолита?
И имали друг начин за ецване, имаше един с белина перхидрол и още нещо, какви са съотношенията? |
|
|
 |
marinov Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юни 02, 2004 14:20 Заглавие: Re |
|
|
| белина,кислол и накрая перхидрол!1:1:1 |
|
|
 |
.elektronchika Гост
|
Пуснато на: Сря Юни 02, 2004 18:42 Заглавие: |
|
|
Аз лично смятам, че най-добрият начин за правене на PCB е по фото метод. Скъп е, но платките са с много добро качество и мийеш лесно да си направиш дори и 100бр. ако искаш. Как се прави това:
Напръскваш текстолита с фото лак, ама на тъмно. Виж http://www.mladkonstruktor.bg/Positiv_20.htm. Този лак е много добър. Там пише как се прави всичко друго. Много е яко. Пробвай. |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Чет Юли 15, 2004 20:37 Заглавие: |
|
|
сорка че се вкл. малко късно , но сега попадам на този форуми и тази тема ...
та значи ...
2 години уча да правя печатни платки , но определено не твърдя че съм специалист ...
сега завърших 3-ти курс но първи все още не се занимавахме със платки.
като вземеш ел. схема не ти препорачвам да иа принтираш и да я слагаш директно върху текстолита защото:
1. По схемата може да има пресичащи се линии които всъшност не трябва да са свързани и по този начин някой елемент може да изгарми (късо съединение)
2. Електрическата схема може да е с едни размери а графичният и оригинал да 5 пъти по-малък.
Затова вземаш електрическата схема , правиш и графичен оригинал , и този графичен оригинал налагаш върху текстолита (с тиксо можеш да го закрепиш) и мястото на дупките ги бележиш със център , но ако мислиш че ще ти е по-лесно можеш директно да пробиваш със дрелката.Връзките (пистите) ги правиш със маркер (на ацетонова основа) или асвалтов лак.След това ецваш платката.За ецването можеш да ползваш ферихлорид (струва 90 ст.).Самото ецване при неизползван ферихлорид става за 10-15 мин (в зависимост от големината на платката).След ецването минаваш платката със финна шкурка за да я почистиш (без да натискаш) и си готов да запояваш
а относно това за дрелката която се прави мотор от сашуар мерси много за идеята , може да пробвам и аз
това е от мене за сега , чао
Noodle^ |
|
|
 |
King Nothing Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 17, 2004 18:09 Заглавие: |
|
|
Я дайте повече инфо как се обръща схемата в "графичен оригинал". Има сумати софтуер сигурно за тази работа. Опитвал съм с Electronics Workbench, но ми е демо и действа само с няколко елемента.
Protel ала-бала? |
|
|
 |
ToHu Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 17, 2004 20:49 Заглавие: |
|
|
Ами има два начина, първият е да си направиш първо схемата в схематик едитор, след това даекспортнеш нет лист, който го зареждаш в pcbедитора ит там ръчно разполагаш опроводяваш, а ако искаш ползваш и autoplace/autoroute възможностите на програмата. Другият вариант е директно влизаш в pcb редактора, слагаш необходимите компоненти и опроводяваш ръчно. Напоследък позлвам autoroute и после само коригирам каквото не ми харесва, за определени цели върши добра работа. Но так аили иначе за да се научиш да опроводяваш си трябва доста опит.
След като си проектирал платката остава да я изработи, методи много има, по горе съм дал линк към метода с тонера, доста лесен и удобен за домашно изпозлване а и не само, и платките стават качествени.
А относно софтуера за проектиране .. има различни, аз позлвам protel, работи добре и съм довоелн, вече почти 10 години го ползвам. |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Пон Юли 19, 2004 21:43 Заглавие: Рязане |
|
|
| Текстолита(Гетинакса) може да се реже с ножица за ламарина, но по добре става с ножовка. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|