| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
www123 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 17, 2011 15:50 Заглавие: Плазмен апарат губи основната дъга |
|
|
| Апарата е TELWIN Technology Plasma 54. Пилотната дъга си я има губи основната дъга. Основната дъга понякога си я има (около 10% я има 90% я няма). Някакви идеи ? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 18, 2011 17:41 Заглавие: |
|
|
Някаква схема на това чудо има ли. Не съм голям специалист но до колкото знам тези уреди работят на принципа на електрожена. Само дето дъгата е във вакуум. Провери си тоците на устройството правещо дъгата. Може и вакуума да е не е наред. Ако греша нещо съжалявам, но общо взето източника на този апарат е един мощен електрожен вероятно там е проблема. _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
|
 |
zapad Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 18, 2011 21:39 Заглавие: |
|
|
Има ли големи кондензатори след греца? _________________ който не знае закону на ому да си оди у дому |
|
|
 |
www123 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 24, 2011 9:06 Заглавие: |
|
|
Да три броя 680µF 400V
Последната промяна е направена от www123 на Пет Мар 11, 2011 11:05; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
toncho_b4 Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Мар 05, 2011 12:56 Заглавие: Относно плазмата |
|
|
колега, имам една същата марка в сервиза за ремонт, ще видим какъв ще й излезе проблема.В общия случай ако IGBT транзистора за палене на пилотната дъга (понякога е 150Амперов и доста скъпичък), който сработва с един дросел е наред и има управляващите импулси, съответно пали дъгата когато си далеч от материала за рязане, значи следва да провериш дали имаш добра "маса" захваната към детайла.Важно е консумативите на плазмената глава да са в добро състояние, иначе се случва неправилно обтичане на въздуха покрай електрода през газдифузната тръба и дъгата гори вътре в главата и няма да се стигне дори при добра маса до рязане.Не си забравил предполагам, че "масата" е "+" от изхода на основния инвертор(тази в сервиза още не съм и вдигнал капака, надявам се да е с инвертор).Там трябва да измериш спрямо токоносещия кабел на шланга около 40-50 волта. В шланга върви и още една маса, относително слаб кабел за запалване на пилотната дъга, "масата" спрямо него едва ли ще ти даде повече от 5 волта разлика.Това е като начало.Ако имаш още въпроси питай!
П.С. колега shri,
Машините за плазмено рязане не работят с вакуум, а напротив - с въздух под налягане(обикновено между 4 и 7 бара са достатъчни).Просто пояснявам.Иначе имат още някой и друг модул върху основната идея за електрожен |
|
|
 |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Мар 05, 2011 18:29 Заглавие: |
|
|
Благодаря за инфото toncho_b4. Аз съм виждал такъв апарат за плазмено разпрашаване за нанасяне на покрития и представляваше нещо което се захранваше от 2 големи електрожена. _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
|
 |
www123 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Мар 07, 2011 14:49 Заглавие: |
|
|
| Предполагам на електрода трябва да има напрежение през времето на натискане на бутона на шланга и при отпускането му да спре. При мен обаче това напрежение стои за момент и после изчезва. На панела ми свети индикация с нарисувана плазмената глава на шланга. |
|
|
 |
toncho_b4 Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 08, 2011 22:26 Заглавие: Относно плазмата |
|
|
Всъщност това напрежение трябва да стои около 2-3 секунди (максимум 5 секунди) и задачата му е да разпали дъгата в горелката, като прескачането на искра между електрода и дюзата на плазмата се осъществява от високо напрежение, което се възбужда за около секунда от подобно на ТХО за телевизор захранващо устройство(на повечето плазми влизали в сервиза за ремонт изглежда по точно този начин, само на една е със по-сложна идея - траф, нормално оприличен на мрежов сработва на 450-500Хц, с вторична намотка за около 2 кВ и умножител тип каскада на телевизор).Така появилата се дъга е първична дъга и по нея можеш да прецениш въобще на какво дередже ще да са консумативите на главата: дюза, дифузор, капачка, електрод .Дифузорът и капачката имат много фини отвори в определени участъци и много често при работа се случва да пръзне разтопен метал върху някой от отворите и да го запуши.Ако дюзата и електрода се допират нямаш никакви шансове да разпалиш дъга, те просто са в късо.Понякога дифузорът нагаря от прекомерно палене на първична дъга , без да се ползва реално главата по предназначение и този нагар е проводник до известна степен.Тогава можеш да забележиш леко присветване , като от реотан през отвора на дюзата, когато натиснеш спусъка на шланга.Това светене натоварва прекомерно първичната маса в главата(тя е обикновено от 1,5 до 2,5кв.мм проводник) и може да запали и другите кабели в бронята на шланга, понеже тока е доста голям.Тогава при всички случаи трябва да се сменят консумативите.Последните не се напасват или побългаряват, или стават или не...
След смяната на консумативите, трябва да провериш дали се разпалва и основната дъга когато доближена главата на около 2-3 милиметра при материал поне 3 мм.Да не забравиш да закачиш и основната маса към маетриала , който ще се реже.
Чакам да споделиш какво е станало.... |
|
|
 |
www123 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Мар 10, 2011 14:45 Заглавие: |
|
|
| Смених шланга с чисто нов същата работа. Сега поне знам че не е от него. |
|
|
 |
www123 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Мар 11, 2011 11:03 Заглавие: |
|
|
| Сега пък това напрежение дето го споменах стои постоянно докато се държи бутона на шланга само че не е 50V ами 250V. Плазмата като цяло се държи по същия начин. |
|
|
 |
|