|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
expozito Активен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 09, 2011 15:53 Заглавие: USB към RJ11 (nFOCUS adapter) |
|
|
Някой някога виждал ли е подобно устройство:
http://www.astrogene1000.com/products/gcusb_nfocus/gcusb_nfocus.htm
И ако да - знае ли схема по която мога да сглобя едно такова. Работи с ASCOM дривери използвани при астрономите любители. Това специално трябва да свързва PC-то с един мотор (auto-focuser) който автоматочно да фокусира телескопа чрез МaximDL (астро програма)
Идеята ми е този USB към то RJ11 нещо стандартно ли е (макар и да не съм виждал) или си е нещо специфично за тези астро любителски продукти? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Mario-G Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 09, 2011 17:00 Заглавие: |
|
|
| Щеше да е стандартно, ако беше usb модем, те са с RJ11, а това е RJ12. По-скоро си е "преобразовател" USB към ASCOM, което наподобява на USB към сериен TTL, а схемата на прототипа си я има във втория линк от линка, който си дал. Имаше подобни USB към сериен TTL с оптрони на вход/изхода, но тоя май е само изходи за управление т.е. няма обратна връзка. Иначе има и много видове "auto focuser"-и. |
|
|
 |
expozito Активен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 09, 2011 18:17 Заглавие: |
|
|
| Mario-G написа: | | По-скоро си е "преобразовател" USB към ASCOM, което наподобява на USB към сериен TTL.... |
Да така е, поразрових се малко...
| Mario-G написа: | | прототипа си я има във втория линк от линка, който си дал. |
Не ми е ясно как може да съм я изпуснал... Много ти благодаря че ми отвори очите.
| Mario-G написа: | | Иначе има и много видове"auto focuser"-и |
Знам че има... ама тоя ми дойде барабар с телескопа, аз съм използвал други видове и никoга с RJ... направо ми се струва тъпня да трябва да си купувам отделен преобразовател, за да си използвам фокусера. Ами да го беха вградили вътре и да ми беха поискали 50 $ повече няма проблем, ама да чакам нова доставка от САЩ....
Благодаря!
Всъщност ей сега се сетих защо е с RJ букса.... това е така защото по старите SBIG CCD autogider камери използваха RJ11/12 и съществуват маса контролери направени по тоя стандарт за да се угоди на потребителя преебал се да си купи SBIG (не че са лоши CCD-tata)
Та така... всичко иде от Santa Barbara Instrument Group (SBIG) |
|
|
 |
Mario-G Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Мар 10, 2011 9:23 Заглавие: |
|
|
Като казвам, че има много видове "auto focuser"-и, имах в предвид, че всеки си има някакъв адаптер и драйвери. Някои са с нормален USB към сериен порт, други директно на сериен порт, където се включва адаптера с RJ-то и някои може би да имат и някаква обратна връзка. Като се загледах обаче тоя от сайта, който си дал наистина е с RJ11, а прототипа е с RJ12 и оптроните на първия може би са два, а на втория четири т.е. има по-малко изходи. Може би единия е единичен, а другия се води двоен. Иначе драйвера е един и за двата: | Цитат: | | ASCOM driver v5.04 for single and dual nFOCUS: |
|
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|