Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Проблем с програмиране на Atmega8
Иди на страница Предишна  1, 2

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
morpheous87
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Мар 06, 2011 21:18    Заглавие: Отговорете с цитат

Пробвах да напасна 28изводния цокъл за универсалният програматор на Млад конструктор. От разширителната му платка със 40изводния цокъл взех сигналите RESET, VCC, GND, SCL, MISO, MOSI и ги свързах към съответните изводи на Мега8-цата. Обаче пак нищо... PonyProg-а дава Unknown Device. Май ще се насоча към схемата която посочи ivpav.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
k810
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Несебър

МнениеПуснато на: Нед Мар 06, 2011 22:06    Заглавие: Отговорете с цитат

Имаш ли излишни платки на устройството което ще правиш да купя някоя?

И аз почнах да правя няколко вида амперволтметри,но не съм работил с атмега.Купих си готов AVR USBASP Programmer ATMEGA8 ATMEGA128 ATMEGA168 etc и чакам да пристигне някоя платка да го пробвам.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
morpheous87
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Мар 07, 2011 6:09    Заглавие: Отговорете с цитат

Платките съм си ги ецвал сам, ако това те устройва. Използвал съм този проект.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
zoro1
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Мар 09, 2011 19:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Опитай да програмираш с друго ПК,друия вариант влез в дивас мениджъра и махни LPT порта ,после дай да търси нови устроства и тогава пробвай.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
RM
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Мар 10, 2011 0:14    Заглавие: Отговорете с цитат

Или си забранил серийното програмиране или ресета или си ги вкарал във външен такт .... Тогава има едно спасение паралелно програмиране ( почти нямаш шанс) , или една друга мега която се програмира да отключва фусувете по дефулт чрез паралелно програмиране, като заключената се поставя буквално върху нея с изключение на ресета. Звучи много тъпо ... ама за начинаещи друго обяснение не мога да измисля. Между другото 8 и 88 са еднакви с изключение на размера на флаш и ...
Ето схема и хекс, 1.купуваш нова мега8, Пшеш хекса без да пипаш никакви фусове ( по дефулт с вътрешен кварц ... абе нищо не пипаш )
слагаш скапаната мега директно крак върху крак върху новата и пускаш захранването 5волта и 12 волта на 1 краче на скапаната. Ако искаш на PC4 вържи един светодиод (през 200-500 ома) и ще светне когато вкара мегата в дефулт фусове.
Върнете се в началото
ivpav
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Хасково

МнениеПуснато на: Чет Мар 10, 2011 15:08    Заглавие: Отговорете с цитат

Не ми се вярва да е забранил серийното програмиране , а също така външния ресет. Просто програмите, които е ползвал няма да му позволят това . Най-честото което се получава, е да набият във фузовете външен кварц над 4 MHz , избиране на външен клок , избиране на външен RC генератор . Има и друг момент- да изберат вътрешен генератор 1 MHz . Тогава в зависимост от програматора може да се получи проблем . Ако клока на самия програматор е по-голям от разделената на 6 честота на генератора. В тоя случай най-добре се получава с понито и това дето съм му дал снимката . По-бавно нещо не съм срещал Smile За останалите случай също има лек . Външния такт се лекува с външен такт . Външния RC осцилатор се лекува с добавянето на такава RC група. За това и му казах да се разчете във форума . Има ги решенията да не ги дъвкаме пак .

RM мега 8 и 88 пък най-много си приличат по размера на флаша Wink
RM
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Мар 10, 2011 19:30    Заглавие: Отговорете с цитат

ATmega48A/48PA/88A/88PA/168A/168PA/328/328P и ATMega 8 съвпадат по изводи и се заменят. И се различават само по паметите.
Почти 1 година не пипам вече Атмел, нещо ги оскъпиха и минах на ARM-ове на NXP LPC21XX. Иначе съм имал наколко проекта с Mega8 и съм поизписал поне 100 Меги8 (не казвам че са много), но правех с тях каквото си поискам.
Върнете се в началото
k810
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Несебър

МнениеПуснато на: Вто Апр 05, 2011 20:08    Заглавие: Към morpheous87 Отговорете с цитат

До къде стигна с проекта?
Аз си поиграх с атмега 8 TQFP корпус,успях да я програмирам няколко пъти с програматора който писах,и после както си играх с LOCK BITS изписа че устройството е заето и дотам. Пробвах да правя "Первомайски" волтамперметър с нея.

Поръчах няколко фабрични платки и за твоето устройство, и като пристигнат няколко АТМЕГА8 16PU ( по 5-6 лв. са от Англия) ще си поиграя пак))

Поръчах платки и за едно много интересно устройство с атмега8- открива типа и инфо за неизвестни електронни елементи.Примерно неизвестен FET транзистор,закачаш го на 3-те извода и устройството дава инфо за него.
Върнете се в началото
zoro1
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Апр 09, 2011 21:05    Заглавие: Отговорете с цитат

Дай повече инфромация за това устройство?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети