| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
ivankrivodol Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Мар 10, 2011 11:18 Заглавие: Случка с един BU808 |
|
|
Тоя транзистор малко ме учуди - свалих го от един подарен Sang chass 12.8. Първо е без означение - има лепенка и с химикал е написано нещо като BU808DFX, ама дотолкова не личи, че не е на 100%. Меря го - здрав, явно има диод между E-C, но между B-E е обикновен преход, без вграден резистор. Сложих го на едно NEO 11AK30 и вече над час работи, като я е стигнал 36 град, я не. _________________ All Rights Reserved |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
bai_tishan Опитен потребител

Регистриран на: 12 Фев 2005 Мнения: 5792 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Чет Мар 10, 2011 11:50 Заглавие: |
|
|
Ами вероятно Бай Хой от Ханой (това е за римата-Ханой си е във Виетнам)още не си е купил машина за маркиране на елементите.Та затова с лепенка и химикал.......Неведоми са пътищата.... китайси..... _________________ Хайде няма какво да се залъгваме, и по- хубави сме виждали и по- грозни сме е***и. |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Мар 10, 2011 12:52 Заглавие: |
|
|
Че това си е българско ноу-хау бе!На времето съм вземал интегрални схеми от София от ИМЕ и те така си бяха маркирани! _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Мар 10, 2011 13:08 Заглавие: |
|
|
Мен повече ме учуди това, че както е дискутирано тук доста пъти, уж читавите BU808DF трябва да са с вграден резистор В-Е, а тоя явно няма пък не грее. Иначе изчоплих лепенката и под нея въобще няма надпис - т.е. признак за менте, но се държи добре и не е сменян, а шасито от което го взех е работило и то доста. _________________ All Rights Reserved |
|
|
 |
Tsvetkov Опитен потребител

Регистриран на: 13 Окт 2003 Мнения: 392 Местожителство: Хитрино, Шуменско
|
Пуснато на: Чет Мар 10, 2011 13:44 Заглавие: |
|
|
| Е на Нео-то нали си има на платката резистор, какво толкова се притесняваш? Като му е хубав импулса в базата, за какво му е допълнително токоотвеждане? Колко му е пада B-E? |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Мар 10, 2011 13:57 Заглавие: |
|
|
Не, че се притеснявам, просто в дискусиите за истинските BU808 се подчертаваше, че като се мерят трябва да показват около 50 Om в двете посоки между В-Е. Иначе и при BEKO и при VESTEL има 47 Оm резистор на шаситата между В-Е. _________________ All Rights Reserved |
|
|
 |
emoome Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Мар 10, 2011 14:03 Заглавие: |
|
|
| ivankrivodol написа: | | дискусиите за истинските BU808 . |
Зер до там я докара та нямаш един истински та да измериш какво показва прехода и на Ом и на диод-тест ???! |
|
|
 |
pepi_voinishki1957 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Мар 10, 2011 14:08 Заглавие: |
|
|
Нали е дарлингтон и вътре има два диода и два резистора и май такова измерване с омметър малко е немеродавно.Да неби да иде реч задруг транзистор.Демек тоя в Бекото и вестелското шаси и лепенката си е дарлингтон а да се дискутира за друг транзистор, _________________ "Само най-мъдрите и най-глупавите не се поддават на обучение." Конфуций |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Мар 10, 2011 14:10 Заглавие: |
|
|
Да, в момента съм ги свършил тия от магазина та ще ходя след малко да купувам, но съм мерил преди - всички показват, че има съпротивление между E-B, сега доколко са истински не знам, имало е и ментета. Иначе не мога да си спомня друг случай да ми се е налагало да меря някой оригинален, от шаси, BU808 и той да е здрав, та да имам представа как са показанията на "заводски" BU808.
| pepi_voinishki1957 написа: | | ... |
Тоя транзистор, дето го свалих си личи, че не е пипан, освен от производитела, на това място би трябвало да е BU808DF, нещо приличащо на това пишеше с химикал на лепенката, а транзистора успешно издържа повече от час без отклонение в температурния режим.
Иначе на 11АК30 съм слагал пробно обикновен транзистор, като за проба и винаги нагряват за макс. 5 минути.
Онзи ден правих един друг 11АК30 с поставен BU508A (без диод и с монтирана изолация, само, че си личеше, че е от старата генерация Филипсовски) - беше изгорял, но собственика твърдеше, че преди това го е давал на друг да го прави и е изкарал 1 месец. Кондензатора на базата не беше и сменян - и беше станал наполовина по стойност, предполагам е бил и първоначалната причина за дефекта на заводския транзистор. _________________ All Rights Reserved
Последната промяна е направена от ivankrivodol на Чет Мар 10, 2011 14:21; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
emoome Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Мар 10, 2011 14:20 Заглавие: |
|
|
Май се почна с приказките от 1000 и няколко нощи ?
| Цитат: | Транзистори, в чиято работоспособност съм сигурен:
D2499 e-b=47Ω
C5296 e-b=62Ω
D1397 e-b=54Ω
BU808DFX e-b=235Ω |
Има и данни в Интернет  |
|
|
 |
|