|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
ikarlo Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Мар 12, 2011 11:08 Заглавие: Смяна на адрес в WINPIC800 |
|
|
Здравейте! Смених компютъра си и сега ... нямам работещ програматор. Проблемът е следния: Модерните дъна на PC нямат изведени LPT и COM портове. Затова в магазина още ми монтираха карта с LPT и два COM порта. Програматора ми е ProPic2 (самоделка, работеща досега с множество компютри) за LPT. Тъй като портовете са през PCI карта, най-малкия номер е LPT3 с адрес Е800h. WinPic800 позволява работа с LPT3, но на адрес 03BCh. Е този адрес не е достъпен за смяна (прерових файловете на WinPic800 в работната директорията, но не намерих нещо, което да прилича на тези адреси). Варианта с USB - LPT отхвърлих веднага, защото този проблем там е още по-труден за решаване, ако изобщо някой го е решил (дори в руските форуми са се "предали"). Оригиналния ProPic2XP успях да пусна, но той НЕ записва. Стария работи перфектно, но не поддържа по-новите PIC-ове. Ако някой е успял да подкара ProPic2 от WinPic800 с друг адрес на LPT, нека сподели. Предварително благодаря!
Ако и мойте усилия дадат резултат, ще споделя. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ivpav Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Мар 12, 2011 12:16 Заглавие: |
|
|
Първо малко извън темата : Не е вярно, че новите дъна нямат LPT порт. Просто си решил да спестиш някой лев, което сега ще ти коства големи главоболия.
USB-LPT забрави , не съм срещал до сега двупосочно такова, което да ми подкара програматор или JTAG.
Повечето от PCI-LPT платките ,които се предлагат на пазара, също не работят коректно. За това даже и да си оправиш портовете, пак може да не ти свърши работа .
Понеже до скоро имах такава платка на компа (трябваха ми два LPT порта ). От device_manger иди на ports(COM&LPT) и в Prnter Port на properties му смени номера на 1 . Говоря за XP . Дано да стане, но моят съвет е да си вземеш дъно с ЛПТ ако можеш да го смениш това. _________________ ИВАН ПАВЛОВ
Последната промяна е направена от ivpav на Съб Мар 12, 2011 12:52; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
ikarlo Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Мар 12, 2011 12:40 Заглавие: |
|
|
| Щом ми работи оригиналния ProPic2 (макар с уговорките по-горе), значи самия LPT порт работи (в тестов режим си "пали" и "гаси" Vpp-тата и Vdd-то). Проблема е как да сменя адреса на LPT-то в WinPic-а. |
|
|
 |
ivpav Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Мар 12, 2011 12:49 Заглавие: |
|
|
Записа ли нещо ти с тоя ProPic2 или само му святкаше диодите ?
По-лесно ще ти е да смениш номера на порта от драйвера на платката от ,колкото да бараш WinPic-a. _________________ ИВАН ПАВЛОВ |
|
|
 |
ikarlo Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Мар 12, 2011 17:07 Заглавие: |
|
|
| Засега трие и чете, записва настройките на PIC-а. Просто не разполагам с PIC от старите, който да запиша с предишния програматор (PIC16F877A не се поддържа от стария ProPic2, а само PIC16F877 от който нямам). Но щом чете и може да записва настройките на PIC-а, LPT работи. |
|
|
 |
nkkalfa Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 16, 2011 20:41 Заглавие: |
|
|
| Провери на платката може да има джъмпери за избор кой порт да е и на кое прекъсване да отговаря |
|
|
 |
ikarlo Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 16, 2011 21:15 Заглавие: |
|
|
Компютъра е с гаранционна лепенка и не ми се ще да се отказвам от гаранцията. Проверих в BIOS: няма "дънно" LPT дори без да има изводи (имам предвид, че чипсета не поддържа паралелен порт). Ако имаше, той трябва да се изключи, за да може PCI-ското да му вземе адресите. От device manager опцията за промяна на адреса на LPT не е активна. С други думи имам LPT с адрес E800h (или E480h), докато winpic800 изпраща на адреси 0378h, 0278h и 03BCh. В директорията Hardware на WinPic800 във файла ProPic2 са дадени следните адреси:
AddrB=888
AddrD=888
и т.н. до
AddrM=888
с едно изключение AddrS=889
Странното е, че това е десетичния еквивалент на 03BCh (LPT3). Обикновено се дават точно HEX значенията, а не десетичните. Промених ги с десетичните еквиваленти на E800h (59329, респ. 59330 за М) и имаше реакция - в прозореца за порта се изписаха COM-ове и съобщението за грешка се промени от липса на устройство към неосъществена комуникация, но ... няма програматор.
Остават ми две възможности - да си купя от Славейков работещ ProPic2XP (щото от мрежата не се получи) или USB програматор. На последния не ми допада, че ако нещо се обърка с настройките на Vpp заминават чипове (вдига над 20V). |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|