Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Защо компа не открива com porta и как да го открие?

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Търсене на схеми, програми и документация - Service manual search

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Angelus
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пет Фев 25, 2011 11:45    Заглавие: Защо компа не открива com porta и как да го открие? Отговорете с цитат

Здравейте на всички желаещи да ми подадат help ръка за разрешението на проблем, а именно: Купих едно табло - LED DISPLAY от типа на тези които са поставени в автобусите да информират пътниците кой номер е автобуса, по кои маршрути се движи и т.н. та този дисплеи след дълга борба успях да разшифровам драйвърите да се преобразуват от китайски и др. неразбрани иеруглифи на английски, което беше за мен голям успех, но сега компа не открива "com port" нагласям всичко по управлението на дисплея и инфото, но уви като не открива ком порта не мога да изпратя зададената информация до дисплея. Какво да направя? Моля някои ако има идея и може да ми помогне да го стори, за което предварително благодаря. ipodiakonat#abv.bg skype: bogoslovat БЛАГОДАРЯ,БЛАГОДАРЯ, БЛАГОДАРЯ...
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Фев 25, 2011 16:58    Заглавие: Отговорете с цитат

Що не дадеш повече данни ,какъв ти е компютъра ,компорта на дъното ли е ,провери си в сетъпа на биоса дали е зададен и прочие .
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
mitachi
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Дупница

МнениеПуснато на: Пон Фев 28, 2011 23:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Съвсем случайно прочетох тая тема. И искам, да споделя нещо, дето не знам колко е свързано с нея, ама нещо ми намирисва на гнило с тия табла. Ползвах си 10г. без проблем преходник от USB към компорт. Показвал съм го и на снимки в тоя форум, никога не ми е създавал проблем. И в един прекрасен ден, ми го поискаха да си програмират някакво такова табло. От тогава спря да работи? Twisted Evil
p_stoyanoff
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Мар 04, 2011 18:22    Заглавие: Отговорете с цитат

Можеш ли да бъдеш по-конкретен за това какво не открива ком порта? Като погледнеш в дивайс мениджъра има ли ком порт там? Самата програма, която използваш за този дисплей не открива порта? Друг път използвал ли си го този ком порт?
Върнете се в началото
Rumenman
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Стамболийски

МнениеПуснато на: Нед Мар 13, 2011 10:04    Заглавие: малко указания Отговорете с цитат

Здравейте, ще се опитам да дам няколко насоки от ,които да тръгнете.
1. Разделете проблема на 2 части а: не ви работи ком порта на компютъра б: не работи ком-а на таблото.
1.1. Ако проблема е в компютъра: проверете дали не сте спряли ком порта от биос.Възможно е да е физически изгорял.Пробвайте с някакъв device (програматор или стар принтер) физическата изправност на ком-а на компютъра.Ако при компютъра всичко е ок преминете нататък.
Настройка на ком порта.Отидете на settings - Control panel - system - hardware - device manager - port (com@ltp). Там вече с десен бутон дайте Properties. В подменюто port settings укажете точните данни(по спецификация на таблото). Обърнете внимание на менюто Bits for second (вероятно трябва да го сложите на 9600).
1.2. Вижте в софтуера ,който ползвате за самото табло дали не сте оказали друг порт (1,2,3,4)
2. Ако всичко от гореспоменатото сте го направили и сте сигурни в компютъра си ,остава проблема да си е в таблото или кабела.
Относно кабелите за ком порт има определена дължина до ,която могат да работят (не помня точно колко но мисля че беше около 10м).
И сега най-лошото за най накрая. Проблем в таблото. Тук вече не мога да помогна с нищо друго освен с пожеланието "трябва да се смени с ново" Smile . Успех
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя MSN Messenger
emil74
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Мар 13, 2011 12:39    Заглавие: Отговорете с цитат

За да елиминираш всички точки от предходния пост, с изключение на последната, опитай да свържеш таблото на компютър с работещ com порт. Ако там не работи - проблем в таблото. Ако работи, започвай ровене по описанието на Rumenman.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Мар 13, 2011 17:47    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
За да елиминираш всички точки от предходния пост, с изключение на последната, опитай да свържеш таблото на компютър с работещ com порт.

Само да не стане туй дето Митачи написа ! Wink После - още един неработещ КОМ-порт .
Върнете се в началото
Angelus
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Вто Мар 29, 2011 2:37    Заглавие: LED-a Отговорете с цитат

Пробвал съм таблото на 5-6 различни компа за да елиминирам възможноста на моя com-а да не работи, но при всички е едно и също. По принцип когато го купих на него течеше надпис "HelwolWelkom", който чрез моя com port успях да изтрия,което ме кара да мисля след като осъществих този контакт,че кабелите и com-а на таблото също работят,като тогава драивърите за LED-контрола още ми бяха с (иероглифи-обърнати питанки) и нищо не се разбираше. Сега, както писах успях да ги отворя на английски, но вече нямам контакт с таблото, а тогава с иероглифите штраках на посоки и се премахнаха,като първо станаха чертички после точици и накрая всичко изтрих. Освен след това да е изгоряло нещо,но не е използвано, нито физически е малтретирано така, че няма причина. Пишете МОЛЯ, ако се сетите нещо или някой, ако се е зблъсквал с такъв проблем, аз в края на тази - началото на другата седмица щом си взема таблото,ако не са го оправили ще пробвам всички съвети и ще пиша до къде съм стигнал. БЛАГОДАРЯ ВИ ОЩЕ ВЕДНЪЖ НА ВСИЧКИ !
syrax
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Апр 09, 2011 15:46    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз сам срещал проблеми с ком но мойте бяха че примерно програмата за устройството работи с комове 1-6 а физически порта се е закачил на 7, 8 ... и нямам свободни по-малки портове. Другото което знам за преходниците /ако се ползва преходник/ е че ако е китайски може да не е коректен при по ниски скорости. Компа открива ли си свободните портове на PC-to ? Таблото директкно към КОМ ли е или с преходик?
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Търсене на схеми, програми и документация - Service manual search Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети