|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
jijix Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 25, 2005 13:17 Заглавие: Акумулаторни батерии? |
|
|
Здравейте,
имам проблем със една видео камера и по то4но с батерията и, 4етох доста и останових 4е е съвсем нормално Li-ion батерия да кара около 1год. Сега оба4е не ми се дават пари за нова, ужасно скъпа е, та искам да направя следното:
ве4е направено: взех си 6бр. батерии тип АА акумолаторни по 1,2V 2200mAh, вързах ги последователно и полу4их една батерия 7,2V, то4но толкожа колкото ми е необходимо (толкова е орегиналната). ...ОБА4Е, слагам я на камерата заредена и тя кара максимум 10-15мин! понакога и доста по малко. Орегиналната батерия караше поне 30-45мин. (1400mAh беше). Камерата хар4и максимум 1A при отворен дисплеи и около 500-600mA при затворен. Кажете какво пре4и на "новата" ми батерия да работи нормално? 4ух за вътрешното съпротивление? то ли е проблема? кака да го премеря за да видя разликата м/у Li-ion i NiMH които се опитвам да ползвам в момента.
И още нещо, ако взема 4е си купя нови 6бр. батерии с по голям размер (C(R14) или дори D(R20)) това ще промени ли нещята? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Пон Апр 25, 2005 13:23 Заглавие: |
|
|
| Вътрешното съпротивление може да се измери като се натовари батерията. Когато товарното съпротивление стане равно на вътрешното тогава напрежението ще е наполовина на напрежението измерено на празен ход. |
|
|
 |
jijix Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 25, 2005 14:51 Заглавие: |
|
|
мммм, да, на теория предполагам 4е си 100%, а можеш ли да ми кажеш защо не се полу4и на практика това което опитах с АА акумулатор4етата и дали има смисъл да опитвам с по големи R14 или R20? |
|
|
 |
RRM Гост
|
Пуснато на: Пон Апр 25, 2005 16:00 Заглавие: |
|
|
| В "Метро" се продават прожектори с Li-Io батерия,7.2v/4А. 15.60лв. Опитай с тях.Аз ги използвам за друго,но съм доволен за сега. |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Пон Апр 25, 2005 23:26 Заглавие: |
|
|
| jijix написа: |
мммм, да, на теория предполагам 4е си 100%, а можеш ли да ми кажеш защо не се полу4и на практика това което опитах с АА акумулатор4етата и дали има смисъл да опитвам с по големи R14 или R20? |
Ти като каза 2200 mA часа, нали не съ събрал милиамперчасите на сички батерии  |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 26, 2005 9:30 Заглавие: |
|
|
| Не става съвсем ясно..ако се опитваш да зареждаш NiMH със зареждачка за LiON няма да стане.Причините са дискутирани тук във форума,разрови се имаше и линк към добра статия по въпроса.Вероятно зареждаш новата си батерия до някакъв процент затова работи малко.Така по скоро ще я повредиш.Вътрешното съпротивление едва ли има значение за камера,която е с почти постоянна и известна консумация. |
|
|
 |
jijix Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 26, 2005 12:04 Заглавие: |
|
|
мммм, естествено 4е не съм събрал mA-рите
Зна4и нещата седят така:
имам 6бр. АА батериики всяка по 2200mAh, всяка на 1.2V, със вътрешно съпротивление без товар (знам 4е не е коректна стойноста, но мисля 4е за сравнение ми върши работа) около 421Ком (освен ако не съм сбъркал килото с мегага де ). Но стоиноста е това. Та като ги вържа последователно съротивлението им става 6 х 421 = 2500! Литиевата батерия е от 2 елемента всеки с по 1000Ком, което прави общо 2000! с 500 по малко от металхидридните. металхидридните си ги зареждам на отделна зарежда4ка за тях всяко по отделно, не на зарядното за литиевата, то е ясно 4е на него не става. Зареждат си се напълно и коректно защото примерно ако ги ползвам в фенер или в апарата си нещата са си ок, но като ги сложа на камерата и огасват за нула време. Камерата си е наред, защото като я пробвам с нова литиева батерия си ба4ка. Та това ме доведе до мисълта за разликата във вътрешното съпротивление на батериите, което евентуално да ми създава проблем. Другото разли4но е физи4еската големина на самите батерии. Литиевите елементи са по дълги и малко с по голям диаметър! Предполагам 4е това също е от голямо зна4ение на издръжливостта. Та за това питах дали ако си взема батерии с по долеми размери (C или D) ще има по добър ефект. |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 26, 2005 12:20 Заглавие: |
|
|
jijix, това което си написал е абсурдно!
| Цитат: | | съпротивление без товар (знам 4е не е коректна стойноста, но мисля 4е за сравнение ми върши работа) около 421Ком |
Батерията е източник на напрежение! и поради това си качество тя има много ниско вътрешно съпротивление (колкото е по-качествена батерията, толкова е по-близо до нулата).
Това което си направил е нормално и не би трябвало да има толкова голяма разлика във времето на работа. По-скоро новите елементи не са заредени до пълният им капацитет.
Този тип батерии "получават" пълния си капацитет след няколко първоначални цикъла на пълен заряд и разряд. |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Вто Апр 26, 2005 12:28 Заглавие: |
|
|
| Това ,което е най вероятно според мен е следнот,попаднал си на елемнти менте! Пълно е с такива !!!!! Другото,което ми идва на ум, е зарядното устройство,ако също е менте ,или за елементи до 1000ма то никога няма да ти зареди като света елементите ,друго не се сещам за сега,мисля ,4е вътрешното съпротъвление не ти е проблема |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 26, 2005 12:31 Заглавие: |
|
|
Освен това,когато камерата спре това не означава че акумолаторите са се разредили,защото контрола е по напрежение а за хидридните елементи то е 0.9 волта в края на цикъла на разряд или 7х0.9=6.3 волта.Камерата изключва вероятно още при 2х3.4=6.8 волта (два разредени литиеви елемента)Така че козата си сака пръч.  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|