|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
opti_drive Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Мар 19, 2011 23:56 Заглавие: FORTRON |
|
|
Здравейте, ремонтирах едно захранване за компютър Фортрон. Причината да се скапе бе кондензатора на тристата волта. Видях из нета че доста хора са имали този проблем - явно са скапани кондерите - CAPXON. Както и да е - като е прекъснал кондензатора е заминал чипът на стенд байят FSDM311 и защитният му ценер на 3ти пин който е обратната връзка Vfb. До тук добре смених всичко но захранването не искаше да пали. Оказа се че на същия пин за обратната връзка към маса има прекъснал един смд кондензатор C44. Сложих му 100нф и запали. Въпросът ми е може ли да се обърка нещо заради този кондензатор ако не съм го оцелил по стойнот и може ли някой да ми каже с каква стойност е. Защото по схеми на FSDM311 го видях 22, 47 , 150. Каква е разликата с различни стойности? _________________ 2x Lanzar OPTI 1532d=пръснати прозорци
Последната промяна е направена от opti_drive на Пет Апр 08, 2011 0:25; мнението е било променяно общо 1 път |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Techmaniac Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 20, 2011 11:15 Заглавие: Re: FORTRON FSP400-60GLN |
|
|
| opti_drive написа: | | ................. 22, 47 , 150. Каква е разликата с различни стойности? |
Този кондензатор задава време за спиране на генерацииите ,подробно е описан на стр.11 има и времедиагр. в този
http://monitor.espec.ws//files/datasheet__fsdm311_112.pdf
" Once Vfb reaches 4.5V, switching stops. Therefore
the shutdown delay time is set by the time required to
charge Cfb from 3V to 4.5V with 5uA as shown in Fig. 5. "
100nF е подходяща стойност. |
|
|
 |
opti_drive Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Мар 21, 2011 23:15 Заглавие: |
|
|
Видях от един друг фортрон 350 ватов PNF серия, но със същия чип. Там беше 22 нано фарада. Сложих му такъв и си го сложих на компютъра, но 12те волта нещо не ми харесват - изкарва ги 12,27 до 12,3 (мерено с уреда, биоса ми казва 12.41). Даже и на празен ход пак вади толкова. Преди както беше със 100 нано държеше 12.06 на празен ход. Дали може да окаже влияние на вторичното напрежение този кондензатор?
А един познат има подобен фортрон и неговият си държи от 12,06 до 12,09. А моята машина е по натоварена и от към процесор и откъм видео. _________________ 2x Lanzar OPTI 1532d=пръснати прозорци |
|
|
 |
Techmaniac Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 22, 2011 12:17 Заглавие: |
|
|
| opti_drive написа: | ...........Преди както беше със 100 нано държеше 12.06 на празен ход. Дали може да окаже влияние на вторичното напрежение този кондензатор?
......... натоварена и от към процесор и откъм видео. |
Че влияе ,влияе нали сам си се убедил като си опитал с различни стойности на този конензатор а как влияе ще ти стане ясно като рзгледаш даташиита по ясно от това...!!!!?????. Но и в двата случая които си описал напреж. на 12В е в границите на изискванията на АТХ
+12 VDC ±5% (±0.60 V) +11.40 V to +12.60 V пулсации 120 mV |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|