| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Shadow__01 Активен потребител

|
Пуснато на: Пон Мар 21, 2011 18:16 Заглавие: електронно реле за време |
|
|
| Здравейте, обмислям когато имам свободно време да започна един проект ей така за спорта пък може и някой ден да намери приложение, както доста често се случва. Идята ми е да си направя електронно реле за време с LED индикатори седемсегментни 4 броя за 4 цифри. Пиша, защото не можах да намеря подходяща схема. Единственото условие е да няма PIC контролер. На индикаторите да се показва само времето, което при настройка да се задава чрез въртене на потенциометър (да няма клавиатура). От колко до колко време не съм преценил, но не е от толкова голямо значение(нали ще се регулира). Искам също да е с таймер 555 ако е възможно. Търся схема, ако някой има ще съм му благодарен да ми я прати или още по -добре да я качи тук за да я видят всички и да е полезна и на други ако е възможно. НЗахранващото напрежение ако може да е 220 или 12 или 24. Не, че не мога да си купя готово, но тогава къде е удовлетворението? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ivanovbg Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Мар 21, 2011 18:24 Заглавие: |
|
|
Много лесно става-555,после броячи ,после дешифратори и накрая лед индикатора. _________________ Ако нещо не не става с акъл,опитай с мощност
Ако и мощността (чука) не помогне-потърси по знаещи! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Мар 21, 2011 18:34 Заглавие: |
|
|
| Проблема е, че всички схеми схеми които намерих са с PIC контролер, а аз нито има програматор, нито познанията как да го програмирам, нито чип. Затова търся схема без такова нещо. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Мар 21, 2011 18:56 Заглавие: |
|
|
Ето ти една схема на китчето и само дешифратори ти трябват за индикацията.Реле за време 10 от http://hobby.neomontana-bg.com/ _________________ Ако нещо не не става с акъл,опитай с мощност
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Мар 21, 2011 19:21 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | На индикаторите да се показва само времето, което при настройка да се задава чрез въртене на потенциометър (да няма клавиатура). |
Е това условие ,ще е доста трудно да стане ! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Мар 21, 2011 19:28 Заглавие: |
|
|
Добро предложение, но ми се вижда малко обемно като платки и като пари за части отделно. Тези 12 интегрални схеми само те струват повече от 6 лева,а цялото реле е платките дори е 5.50, и като се сложат и другите чаркове става над 10 лева в най-добия случай. Ако има някой друга по-елементарна схема пък и да не е с толкова голям обхват пак става.
| ELP написа: | | ...Е това условие ,ще е доста трудно да стане ! |
Може и с бутони ако има по-лесни схеми с около 2-3 интегрални схеми пак става. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Мар 22, 2011 8:52 Заглавие: |
|
|
По лесно само с пик.ТТЛ логиката си е обемиста,енергоемка и т.н.
Там има и други релета и се продават с програмирани пикчета. _________________ Ако нещо не не става с акъл,опитай с мощност
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 22, 2011 13:17 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | като се сложат и другите чаркове става над 10 лева в най-добия случай. |
Айде моля вече стига сте ловили маймуни с трици ! Като ви е скъпо -отивате в кКонрад и за 14 лева си взимате таймер с цифрова индикация . Има и под 10 лева ! |
|
|
 |
мульо Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 22, 2011 17:42 Заглавие: |
|
|
| Зарежи го този индикатор, само оскъпява, а никаква практическа полза. Достатъчна е скала на потенциометъра. Ако ще цепиш милисекундата, ще си засечеш врмето. |
|
|
 |
|