| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
nebeto Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Мар 21, 2011 23:11 Заглавие: мощност поялник-намаляване? |
|
|
| ЗДР.Скоро си купих поялник 40W-220V.Всичко хубаво обаче поради това,че до ся несъм ползвал поялник с този тип човка ли или поради за разминаване на надписите по етикетите указа се,че поялнка пече много съответно стават фалшиви спойки и тинола изгаря.Как да намаля мощността на поялкика,бях чел из форумите с един полседователен изправителен диод падало мощността обаче не е достатърно пак е много горещ,пробвах и с последователен капацитет 2.2микроФарада тогава пък изобщо не бачка,купих регулатор за мощност но пак е горещ и горещ (с регулатора не мога да смъкна напрежението по 150В).Държа на поялника щото има хубава човка. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ststefanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Мар 21, 2011 23:37 Заглавие: |
|
|
| Намери си регулатор за плавно регулиране на мощността. |
|
|
 |
Фикри Нури Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 22, 2011 7:51 Заглавие: |
|
|
Виж дали може да се регулира дължината на човката. Ако е дълга изкарай я навън толкова че да се получи приемлива топлина. _________________ http://www.velox-systems.eu/
В скайпа: filikon |
|
|
 |
old4 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 22, 2011 8:05 Заглавие: |
|
|
| Купи си един димер и си готов, цените им поне не са солени. |
|
|
 |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 22, 2011 16:09 Заглавие: |
|
|
Чудя се защо не си доволен след слагането на диод. Тъкмо на 40 ватов поялник пистолет съм сложил диод, при което температурата е идеална за спояване, флюса не изгаря, тинола си се топи баш както трябва. По сметки ако сложиш диод мощността намалява точно 2 пъти. Явно тоя поялник не е 40W. Вземи му измери тока. На моя поялник измерения ток по напрежението дава баш 43W. _________________
ЖИВОТЪТ ВСЪЩНОСТ Е НЕПРЕКЪСНАТА ЗАГУБА |
|
|
 |
nebeto Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 23, 2011 1:35 Заглавие: |
|
|
значи много чудна работа тръгвам да меря съпротивлението със стрелковия ми излиза 2.2Кома,с цифровия 4Кома,а най-учудващо е що така при едно "пипане" с пипалата не отчита нищо а като ги завъртя отчиата това се случва и при двата уреда,в момента нямам амперметър за променлив ток и викам да пробвам с постояннотоковия и излезе,че тока е 95мА с цифровия и 100мА със стрелковия......какъв поялник съм си купил незнам........
открих защо регулатора неможе да смъкне до 0,ами защото китайчето ми е скрил един изправителен диод под термошлауфката и съответно поялника ми е работил с постоянен ток,а регулатора е предназначен за променлив.Китаеца е хитър китаец излиза,че самия нагревател е 60 вата и като сложи един диод стават 40вата.Пробвах без диода и регулатора работи по добре от колкото очаквах.Ся остава да намеря мини регулатор та да се монтира в дръжката.Много се радвам за смешния успех и ви благодаря. |
|
|
 |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 23, 2011 10:12 Заглавие: |
|
|
За да определиш мощността не е необходимо да знаеш тока, ако знаеш съпротивлението. P=230^2/R или ако напрежението е изправено еднополупериодно: P=230^2/(2*R), т.е. мощността е намалена точно 2 пъти.
В случая 60 вата става на 30, което е голяма мощност за нуждите ти (пак ще пече). 20 вата е най-добре ... _________________
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 23, 2011 14:40 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | P=230^2/R или ако напрежението е изправено еднополупериодно: P=230^2/(2*R), т.е. мощността е намалена точно 2 пъти. |
Чарли ,откъде я извади тази дълбокомислена формула ? Не е ли по вярно ,че не съпротивлението ,а напрежението е намалено 2 пъти ,а мощността съответно 4 пъти ? Я помисли ! |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 23, 2011 15:52 Заглавие: |
|
|
| ELP написа: | | ... Не е ли по вярно ,че не съпротивлението ,а напрежението е намалено 2 пъти ,а мощността съответно 4 пъти ? Я помисли ! |
Не е вярно. Мощността си е намалена точно 2 пъти, а еф. стойност на напрежението с корен от 2.
Че формулата на Чарли не е много прегледна като запис - така е, но е вярна.
Наскоро май пак го водихме тоя безумен спор.  _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 23, 2011 18:05 Заглавие: |
|
|
Да, наистина формулите са малко необясними на пръв поглед и човек се чуди дали наистина крайният резултат трябва да е такъв. Номерът е, че за изчисляването на мощнистта (отделената топлина в случая) се изпозват ефективните стойсноти на тока и напрежението. Е за синусоидален ток/напрежение нещата са ясни, ма за друга форма на напрежението и тока вече се използват други формули, изчисляващи ефективните стойсноти.
Формулите съм ги извадил от Промишлена електроника, Начо Начев, Техника, 1979. Добре че баща ми навремето е купувал. В съвременните специализирани издания тея тънкости ги нема ... Тва интеграла не се смята за знание, а всъщност от там идва разбирането/произхода на крайния резултат.
Ефективната стойност на напрежението/тока при енополупериодно изправяне са намалени с sqrt2/2=0,707. Умножавайки U*0.707*I*0,707=U*I*0,5, където U и I са ефективни стойсноти на синусоидалното напрежение/ток. Ако вместо тока знаем съпротивлението, то тогава форумата става U^2/(2*R) _________________
|
|
 |
|