Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Въпрос за подходящ радиатор

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
kukata
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Burgas

МнениеПуснато на: Нед Мар 27, 2011 18:12    Заглавие: Въпрос за подходящ радиатор Отговорете с цитат

Здр.Затруднен съм с изчисляването на радиатор за един стабилизатор
http://www.jaycar.com.au/images_uploaded/LM2576.PDF
Входното ми напрежение е 40в а изходното ми е 26. черпя около 2 ампера ток което е около 50вата.Та идеята е да преценя какъв радиатор да използвам и понеже формулите ми се струват сложни се допитвам до вас за съвет-Бих се зарадвал дори на някой който ме посъветва от личен опит със този чип.Благодаря ви.Засега към се спрял на този http://panda-bg.com/description.php?II=658&UID=2011032719105279.132.18.69&lang=en
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
adrian87
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: България/Перник

МнениеПуснато на: Нед Мар 27, 2011 20:48    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравей!

Този радиатор определено ще е малък!
За да разсееш 50 вата мощност ще ти трябва радиатор с площ около 850 квадратни сантиметра(около 17 квадратни сантиметра на 1 ват разсейвана мощност. Very Happy
Друг е въпроса ако си решил да ползваш принудително охлаждане с вентилатор!В този случай би ти свършил идеална работа един радиатор от компютър(за процесора) да речем от pentum 4 , с който се разсейва около 40-50 вата и не загрява повече от 60-70 градуса!

Поздрави и успех
Very Happy
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
mishomvp
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Златоград

МнениеПуснато на: Нед Мар 27, 2011 20:57    Заглавие: Отговорете с цитат

Smile
Прочети и това. Може да ти е полезно Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна, България

МнениеПуснато на: Нед Мар 27, 2011 21:53    Заглавие: Отговорете с цитат

Да но това не важи ли за линейните стабилизатори Smile Въпросния стабилизатор го ползвам повече от 10 години къде ли не. И до 3А си носи с по малък радиатор! Монтиран в кутия от алуминии с размер на кибрит и дебелина 0,5мм като тя се ползва и за радиатор. Освен това ако искаш от 40V да сваляш на 26V те съветвам да ползваш HVT версията! Също помислил за защитни диоди на входа и предпазител ако размера на крайния продукт позволява.
п.п. Мисля, че е излишно да казвам за слагане на термо паста и изолационна подложка.

Последната промяна е направена от DJ69VN на Нед Мар 27, 2011 22:11; мнението е било променяно общо 3 пъти
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Мар 27, 2011 21:55    Заглавие: Отговорете с цитат

Адриане ,не знам как си чел написаното от автора на темата и какво си разбрал ,но става въпрос за 50W консумирана ,а не разсейвана мощност ! LM2576 е импулсен стабилизатор и няма да разсейва тази мощност . По добре не обърквай човека ! ОПА , DJ69 ме е преварил !
Върнете се в началото
adrian87
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: България/Перник

МнениеПуснато на: Нед Мар 27, 2011 22:08    Заглавие: Отговорете с цитат

Извинявам се много , не съм прочел "правилно" темата Embarassed
Върнете се в началото
ikarlo
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пет Апр 01, 2011 18:16    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравей! Обърни внимание на следните параметри на LM2576: Efficiency и Thermal Resistance. Намери стойностите за Efficiency при параметри най-близки до режима на твоето приложение , извади го от 100% и ще даде мощността на загубите. По-нататък по известните формули или номограми. За да ти излезат сметките, трябва дроселът и изходния кондензатор да отговарят на препоръките в pdf-а.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети