|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
tpp Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 12, 2011 12:51 Заглавие: симулация Pspice |
|
|
Става дума за "Унифициращ измервателен преобразувател за фоторезистивен сензор"
Схемата е съставена от три блока :
-ПСН (преобразувател на съпротивление в напрежение)
-Филтър бътъруърт ( структура на раух)
-ПНТ (преобразувател на напрежение в ток)
На изхода трябва да изкарам ток от 4 до 20 mA (R11)
R4 ми се явява фоторезистивният сензор със съпротивление от 10 до 100 кОма при осветеност от 1 до 1000 лукса.
Температурен диапазон 0 - 23 - 50 градуса .
Та основният ми проблем за момента , съставих схемата ето я и нея :
Имам проблем със стартирането на симулацията , дава ми грешка в съставянето на нетлиста , която немога да разбера , според мен ми е грешен синтаксиса при задаване на захранващите напрежения , но незнам наистина как точно да ги задам ето и симулационният профил , който съм задал :
Това е и грешката , която се появява тук
Надявам се , някой да има желание и време да го погледне . Мерси предварително .
П.П. Всички елементи , са със стандартни стойности от библиотеките , не са променяни , като за начало искам просто да стартирам работеща схема , стойности смятам да коригирам на по-късен етап. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 12, 2011 15:22 Заглавие: |
|
|
В полето Name може да въвеждаш само една променлива. Ако това е V1, в полето за въвеждане на напрежението не се пише стойност. Всичко казано от мен е по спомен и не гарантирам за истинност. _________________
ЖИВОТЪТ ВСЪЩНОСТ Е НЕПРЕКЪСНАТА ЗАГУБА |
|
|
 |
lenko71 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 12, 2011 15:37 Заглавие: Re: симулация Pspice |
|
|
| tpp написа: | | според мен ми е грешен синтаксиса при задаване на захранващите напрежения | ... или V0, или V1, или V2.
Така или иначе обаче не разбирам за какво ти е да изменяш някое от тези напрежения?
Единственото което се очаква да се променя е R4, само че засега не мога да се сетя как би могло да се симулира това.
На схемата не се вижда никаква проба - "U", "I"? |
|
|
 |
tpp Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 12, 2011 16:01 Заглавие: |
|
|
Успях да стартирам симулация оказа се проблем с библиотеките на някой от елементите , задавам за захранващ източник в симулацията V3 DC sweep от -30V до 30 V със стъпка 1 V като очаквам , инвертираштия ОУ да докара някаква отрицателна стойност , около - 20V нищо подобно ... задал съм максимална стойност на R- 100k очаквам на изхода при R11 да получа максимална стойност на I 24mA , също непонятно , имам чувството ,че ОУ не функционира нещо като хората , нямам никакво усилване ... хм ... ето снимка на полученото до тук :
Това е симулацията в точка "out" от схемата , спрямо захранване V3 ( 2.5 V ) в диапазон -30-30V:
 |
|
|
 |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 12, 2011 17:35 Заглавие: |
|
|
надали проблемът е в моделите на операионниите усилватели. В такива случаи на съмнение правя симулация само на звеното, кето ме съмнява. Нпаример хващам от твоята схема само U1 с резисторите към него и входнот захранващо напрежение. При еднакви R на изхода трябва да е нулево напрежение, при 2*R4 напрежението трябва да е 2,5V (май че!). Или пък вместо R4 слагаш един кондензатор и наблюдаваш изхода дали нараства линейно до достигане на захранващото напрежение (интегриращ усилвател), и т.н. докато се убедиш, че всичко е ОК.
Още повече, че самата постановка на задачата не ти е правилна. За твоята схема изходния сигнал освен че е функция от V3 е функция и от времето, т.е. полезния за теб аргумент е времето, а не V3. Всичко това се обуславя от преходните процеси, породени от филтъра U2. Ако го премахнеш, симулираш така както си го замислил, с параметричен анализ, ако не го премахваш, симулираш във времевата област, времеви анализ (анализ на преходен процес). Забележи, че графиката на V3 в твоя случай не се е установила, ами продължава да расте по нещо като експонента. Като разгледаш тази графика във времето, ще видиш, че рано или късно напрежението се установява до желаното от теб напрежение, стига всичко да е ОК по схемата. _________________
ЖИВОТЪТ ВСЪЩНОСТ Е НЕПРЕКЪСНАТА ЗАГУБА
Последната промяна е направена от charli на Вто Апр 12, 2011 18:00; мнението е било променяно общо 3 пъти |
|
|
 |
lenko71 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 12, 2011 17:45 Заглавие: |
|
|
При нормална работа, напрежението на изхода на операционен усилвател може да се изменя в границите около +-Uзахр.
Не мога да схвана идеята с промяната на V3, но така или иначе схемата ми се струва прекалено сложна за това което се иска: при изменение на дадено съпротивлениена на входа - на изхода да се изменя ток. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|