| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
pepi_penev_ Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 12, 2011 21:04 Заглавие: Въпрос за любителски тонколони. |
|
|
Здравейте, искам да си "тунинговам" тонколоните вкъщи но не знам как точно. Стари са, и филтрите им според мен не са филтри, а някаква имитация. Имам три въпроса:
-Какви филтри да сложа (4 ома или 8 ома, двулентов или трилентов)?
-Да ги напълня ли със вата (И откаде да я купя)?
-Да сложа ли инвертор и какъв (мисля че така се казва отвора за басите)?
Басовите говорители са по 4 ома а средите са по 8 ома. Пищялките преди време ги бях махнал, не знам защо и мисълта ми е говорителя за СЧ да възпроизвежда и СЧ и ВЧ. В такъв случай филтъра трилентов ли да е, и да вържа изхода за СЧ и ВЧ към говорителя за СЧ, или двулентов филтър?
Знам че от тези стари говорители не може да стане нещо качествено, но все пак колкото може да се подобрят. Благодаря предварително!
Ето няколко снимки на колоните:
http://store.picbg.net/pubpic/F7/7B/b9cfa454c950f77b.jpg |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ststefanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 12, 2011 21:15 Заглавие: |
|
|
| Не си губи времето. |
|
|
 |
sathv Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 12, 2011 21:33 Заглавие: |
|
|
| Сложи си нови ВЧ говорители и това е. Тези колони вадят доста приличен звук в сравнение с много китайски ментета. Филтрите им не са имитация. Просто представляват по един кондензатор. Не си прави експерименти да сменяш говорителите с по-качествени. Първо качествените струват скъпо , но по важното е че обемът и размера на кутията се изчисляват според говорителите които ще ползваш а в твоя случай тя е константа. Една грешно пресметната кутия макар и с качествени говорители може да даде ужасен звук. Сметките не са малко като за целта има и готови компютърни програми за изчисление и симулиране. Така, че както ти каза ststefanov не си губи времето. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Апр 12, 2011 21:52 Заглавие: |
|
|
| Ами аз не мисля да сменям говорителите, а филтрите. Мисля да сложа по един нов филтър и малко вата . |
|
|
 |
californieca Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 13, 2011 20:23 Заглавие: |
|
|
малко вата няма да е излишна.
Филтрите са от I-ви ред,така че и да ги смениш с други...няма да е много ефектно....просто те са проектирани за "тези" говорители с тези параметри.
Сложи по една силиконова лентичка за може да уплътни говорителя там където ляга в отвора на кутията за да не "издишат" от там.
Според ме "пробвай" да "затапиш единят отвор за да видиш дали ще се подобри звуковата картина в ниски честоти.
Успех  _________________ Всичко е в тока  |
|
|
 |
gueswhoaz Опитен потребител

Регистриран на: 13 Юни 2009 Мнения: 603 Местожителство: По света и у нас
|
Пуснато на: Сря Апр 13, 2011 21:39 Заглавие: |
|
|
OTM1/12 се опитваш да ъпгрейднеш? Имам същите и съм проучвал ситуациията. За смяна - по-добре недей. Говорителите са добри. Върни ВЧ. Филтри си направи 2ри, 3ти ред, дай говорителите на този човек по-долу да ти ги барне и ще запеят като хората. Обаче ще ти струва едно 200 лева всичко поне, което за това което ще излезе е доста евтино. Всичко ново с такава цена няма да може да се мери.
http://www.bgaudioclub.org/forum/profile.php?mode=viewprofile&u=31 |
|
|
 |
emilm Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 13, 2011 22:18 Заглавие: |
|
|
| gueswhoaz написа: | | .... дай говорителите на този човек по-долу да ти ги барне и ще запеят като хората..... |
Преди да ги дава на този човек да попрочете за него какво пише из форума .Няма смисъл от такива манипулаций,които на всичкото отгоре изглеждат отвратително!Хубави филтри,направени грамотно,със нови високочестотни говорители е напълно достатъчно за тези колони |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Апр 14, 2011 18:14 Заглавие: |
|
|
В никакъв случай 200 лв. за тези колони няма да дам . Най-много по 20-30 лв. на колона за филтри и малко вата и това ще е, поне от мненията досега не виждам друг варянт. А ВЧ ще ги потърся ако ги пазя ще ги върна на мястото им. |
|
|
 |
|