|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Tonyco Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 05, 2011 20:24 Заглавие: DC/DC конвертор 12 V/5V за автомобил |
|
|
Здравейте,
реших в колата да си направя мултимедия като за монитор използвам екрана на вградения GPS който има AV-in. За източник закупих от Ebay MP4 плеър с изходи за AV. Аудио сигнала го подавам към AUX на фабричния касетофон, а видео изхода към монитора на GPS-а. MP4 ката е със захранване 5 V - 1 A. Първоначално сглобих една бърза схема последователно един 7809 и един 7805 и така получих 5 V за захранване на MP4 ката. Всичко добре само дето много пече но не изгаря, Проблема който се появи обаче е в едно цвърчене особено като пусна филм и това при загасен двигател. В зависимост от това какви копчета натискаш и какво обработва MP4 ката смущенията са с различна честота. Реших, че нещо не му стига ток и сглобих на голям радиатор схема с LM309KC не грее почти но ефекта с шумовете е същия. Пробвах да захраня MP4 ката с оригиналния адаптер на 220 V както си е в колата с един разклонител и няма проблем с това цвърчене всичко е точно. Реших да направя и друга проба последната схема която направих с LM309KC я захраних от външен за автомобила акумулатор и се оказа, че работи перфектно без никакви шумове и никакво цвърчене, след което реших да пробвам да подам захранване директно от акумулатора на автомобила но пак се чува това цвърчене. От тук почвам да си мисля, че проблема е от това, че някой от компютрите в колата ми прави смущението. Колата седи на среден контакт за да работи аудио - видеото през което време е захранен компютъра за купето и за климатроника. Пробвах всякакви комбинации от кондензатори на входа и изхода, както и филтър против смущения от запален двигател със един дросел и два кондензатора но ефект няма. Мисля си за някакво галванично разделяни или друг тип DC/DC конвертор. Ако някой има някакви идеи как да изчистя това смущение ще съм благодарен да сподели. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Tonyco Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 12, 2011 21:15 Заглавие: |
|
|
| Никой ли няма никакви идей ? |
|
|
 |
k810 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 12, 2011 21:47 Заглавие: |
|
|
| Импулсно с mc34063 може би. |
|
|
 |
ststefanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 12, 2011 21:49 Заглавие: |
|
|
| И си оправи масите! |
|
|
 |
Panasonic Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 12, 2011 22:21 Заглавие: |
|
|
Или трябва да сложиш филтър за галванично разделяне след аудио-изхода на МР4-ката, с което ще загубиш от качеството на звука, особено високите, или другия вариант е да използваш ТА2050 или ВА3121, които служат за разделяне на масите. Бих ти препоръчал втория вариант, въпреки, че на китайските филтри, които се продават пише 20Hz - 20KHz, но предполагам , че тази АЧХ е за +/- 10dB .
Пропуснах да кажа, че понижението няма значение как е реализирано , но по-добре да не е импулсно, защото освен, че ще е сложно ще внася и излишни смущения. Може да пробваш да вземеш 12-те волта от входа на усилвателя (ако е отделен) или на касетофона (ако е с вграден у-л).
Като си "пропуснал да кажеш" има бутон EDIT  |
|
|
 |
Tonyco Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 13, 2011 7:55 Заглавие: |
|
|
Гледах ги и аз тези филтри за галванично разделяне, но реших, че по скоро е от захранването. Под оправи си масите предполагам искате да кажете да разделя аудио изходите с интегралните схеми които е посочил колегата или масата на захранването ? Забелязах, че и в картината се вкарва лек шум върви една ивица на долу по екрана но не е толкова дразнеща колкото цвърченето. 12 В не зависимо от къде ги взимам ефекта е един и същ щом е от колата. Гледам datasheet на BA3121 но има различни разновидности и се чудя каква е разликата между BA3121, BA3121F, BA3121N
http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/35938/ROHM/BA3121.html
има дадени и някакви схеми какво мислите за тях ?
Китайските разделители нямат захранване гледам , докато тази схема има предполага, че в китайските изпълнението не е с такъв тип схема. |
|
|
 |
Panasonic Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 13, 2011 11:05 Заглавие: |
|
|
Буквите в края на означението са различни за различните корпуси , в които се предлага чипа. Схемата на включване е последната . Няма почти никакви външни елементи . Само разделящи кондензатори 4.7 uF .
Бях дописал да вземеш захранването за МР4-ката от кабелите преди куплунга на радиото.Вземи и масата и +12V директно от захранването на усилвателя, който ползваш. Ако е вграден в радиото - от неговото.
Разчистил съм ти поста При още един такъв коментар модератора ще "сметне и за много важно" да те прати в бан-листата  |
|
|
 |
Tonyco Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 13, 2011 13:51 Заглавие: |
|
|
Благодарности,
така съм и направил още от самото начало взех захранване + и - директно от куплунга преди да влезне с радиото (малко е занимавка щото радиото се намира под седалката на пътника до шофьора) но + са не е от постоянния +, а от този който минава през контактния ключ и задейства радиото само при контакт. Тъй като укасих няколко пъти при пробите и изгоря бушона та забелязах, че се шашка и компютъра на колата и показва, че двигателя не е загрял примерно като изгори бушона явно захранва и някакви компютри тази верига. Както и да е пробвах директно от акумулатора както вече писах ефекта е един и същ явно не е в това проблема, надявам се галваничното разделяне да ми реши проблема с тази интегрална схема. Забелязах и друго ако сложа кондензатор преди преобразователя от 12 на 5 В и при запалване на двигателя вкарва страхотен шум, но ако сложа кондензатор на изхода където са 5 В няма такъв проблем и даже филтрира някой дребни смущения.
Извинявам се за може би тъпия въпрос но от къде мога да си купя BA3121 в гугъла не ми излезе нищо конкретно като магазин. Мислех си за едно магазинче дето се намира в една пряка на Ботев ? |
|
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 13, 2011 15:03 Заглавие: |
|
|
| Tonyco написа: | | Извинявам се за може би тъпия въпрос но от къде мога да си купя BA3121 в гугъла не ми излезе нищо конкретно като магазин. |
В какъв корпус ти трябва?
P.S.Ясно,то и при мене няма наличен,но мога да ти доставя с два-три дена чакане и прав,и смд и DIP-8.Цените са ти на лични. _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните!
Последната промяна е направена от Bojilov на Сря Апр 13, 2011 16:25; мнението е било променяно общо 2 пъти |
|
|
 |
Tonyco Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 13, 2011 16:16 Заглавие: |
|
|
| Няма значение. Прозвъних няколко магазина но нямата наличен. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|