|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 20, 2011 9:59 Заглавие: |
|
|
| rd128 написа: | Ето какво представлява въпросното "германско чудо".
|
Щеше да е изненадващо да е нещо сериозно. Преди 2-3 години се бяха появили едни прозрачни фенерчета с един бял светодиод, които бяха "плод на най-нова технология"(според надписа върху опаковката) и с разклащане се зареждала батерийката. Вътре се разхождаше нагоре-надолу едно лъскаво цилиндърче, а се виждаше и намотка, която би трябвало да индуцира напрежение. От любопитство отворих да видя как е направена и се оказа, че "акумулаторната" батерия, всъщност е CR2032, ако не греша-съвсем обикновена, за еднократна употреба. А двата края на намотката завършваха към общ извод върху едно парче печатна платка, което дори нямаше пътечки към батерията. Лъскавото цилиндърче беше най-обикновено галванизирано парче желязо, отрязано изключително неграмотно - все едно с ъглошлайф и после покрито. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Milen_haskovo Опитен потребител

Регистриран на: 11 Фев 2005 Мнения: 1404 Местожителство: София/Хасково
|
Пуснато на: Сря Апр 20, 2011 10:09 Заглавие: |
|
|
Виждал съм такива, които даже работят, но пак с 2032 батерийка Има и по-грамотни, направени като клещи (виждал съм и руски джелезни на тоя принцип) които също работят без батериите... помпиш и то свети Мислех да си правя зарядно за телефон от такова фенерче... _________________ Както си работеше и спря... |
|
|
 |
plamil Опитен потребител

Регистриран на: 02 Ное 2007 Мнения: 384 Местожителство: с. Аспарухово, обл Варна
|
Пуснато на: Сря Апр 20, 2011 13:43 Заглавие: |
|
|
| emil74 написа: | | ...Преди 2-3 години се бяха появили едни прозрачни фенерчета с един бял светодиод, които бяха "плод на най-нова технология"(според надписа върху опаковката) и с разклащане се зареждала батерийката. Вътре се разхождаше нагоре-надолу едно лъскаво цилиндърче, а се виждаше и намотка, която би трябвало да индуцира напрежение. |
А аз попаднах на истинско такова.
Намотките са 3, цилиндърчето си е от магнит, от намотките тръгват 3 извода и влизат на платка. На платката има трифазен мостов изправител, доста корав кондензатор, няколко транзистора, дросели и NiCd батерия на 3,6V.
От опит установих че като се подмята в багажника на колата се зарежда най-добре  |
|
|
 |
мульо Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 21, 2011 14:32 Заглавие: |
|
|
Струва ми се, че пооцапахме темата за вицовете. Нека модераторите да отцепят последните мнения, може да ги сложат към тази тема. Евентулно да се ползва като тема за откровено подвеждащи и набутващи "изделия". Сигурно не са само тези, които коментираме.
По отношение на фенерчетата (аз им викам чикиджийски ), нещата са точно така, както казва plamil. Имам едно оригинално (по-точно - работещо; за оригинално ми се досвидяха 30 евро) и две пълни ментета. Бях се наканил да "модна" ментетата с по един кондензатор 1F, намерих подходящи магнити, даже и намотката ми пренавиха, ама тъй и не съм го събрал. А работещото ме спаси един път като закъсах с колата. Идеятя е хубава - то е ясно, че няма да разцепиш мрака с такъв фенер, но в аварийна ситуация ще спаси положението. Няма да те издънят протекли батерии, които си забравил да смениш, най-много да те заболи ръката А за багажника си е истина. Ето и снимки, остава да разпознаете истинското и ментето.
   |
|
|
 |
Gena Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 21, 2011 15:20 Заглавие: |
|
|
Аз пък съм по-доволен от ментето, отколкото от първообраза!
Подариха ми едно такова на Velamp http://www.velamp.it/newsite/prodotto.php?id_prodotto=196&lingua= Solar & 3,6V LIR2032 accu. След по-малко от 6 месеца акумулатора си замина, а почти не е ползвано. В момента в МЕТРО се продават за около 7-8лв. Китайчето струва 2,6лв., не е с корпус имитация на гума (soft touch), но свети вече почти година!
Ето и останалата им продукция, като имат соларни и с механично зареждане http://www.velamp.com/ Обаче цените са ...
Относно течащите батерии - до момента само Duracell и оригинални японски не са ми протичали. Държа едно фенерче в колата и батериите са поне на година след срока на годност, а нямам проблеми. С ментетата Toshiba у нас едва не скапах скъпа апаратура. Бяха се разтекли година преди expire date. Добре, че си ги пазя в найлонова торбичка извън уредите. |
|
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 21, 2011 15:41 Заглавие: |
|
|
| мульо написа: | | ...Ето и снимки, остава да разпознаете истинското и ментето. |
При мен ментето изглеждаше по този начин:
[
Вярно е, че свети 7-8 месеца, преди да го разглобя, но във всеки случай не беше това, за което го представиха. |
|
|
 |
мульо Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 21, 2011 17:00 Заглавие: |
|
|
| На първата снимка са сглобени, а на следващите две в разглобен вид. Горното е работещото, долното е ментето с жиците накъсо, без кондензатор и с парче желязо вместо магнит (на снимката желязото липсва). |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|