Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Шаси 11AK53-1 проблем със захранването. ГОТОВ

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Jet
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Апр 21, 2011 18:30    Заглавие: Шаси 11AK53-1 проблем със захранването. ГОТОВ Отговорете с цитат

Преди да дойде на масата ми телевизора е спрял да работи. Клиента го е включил. Чакал е няколко минути да заработи. Да види дали все пак няма да тръгне. И дали са няколко минути е недоказуемо. Smile

Какво става при мен? 44608P40 и крайния транзистор (FQPF 8N60C) - заминали. Смених ги (нямаше същия транзистор и сложих заместител) и го включих. Други дефектирали елементи не открих. Чу се едно тихо цъкане, и след 20-тина секунди крайния транзистор се разцъфтя. Буквално корпуса му се пръсна.

Взех си друг краен транзистор, този път FQPF 8N60C. След известно ровене, преди да пусна захранването, за своя изненада открих, че на мрежовия електролит имам прекъснал извод. Т.е. капацитет никакъв. Елементите в захранването ги проверих до един с мултицета за изменени стойности и пробиви на диодите. Малкия електролит при оптрона също смених. За спокойствие пускам захранването през една 100 вата крушка, последователно свързана, но на извод 5 на 44608 имам трионообразно напрежение, което ту се появява, ту изчезва, а на изхода няма никой. Въпросното трионообразно напрежение на извод 5 е поне 8 волта размах, но на гейта е само 1 волт.

Понякога когато човек види нещо описано и написано нещата изглеждат различни. Сега ще сваля крайния на захранването да видя каква ще е осцилограмата към гейта, но без него.

L802 (smd монтаж) явно е прекъснала. Някой да се е сблъсквал с подобно нещо и мога ли просто да я дам накъсо или да сложа на нейно място някакъв нискоомен резистор?

Последната промяна е направена от Jet на Чет Апр 21, 2011 19:59; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Jet
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Апр 21, 2011 18:45    Заглавие: Отговорете с цитат

L802 (smd монтаж) явно е прекъснала. Някой да се е сблъсквал с подобно нещо и мога ли просто да я дам накъсо или да сложа на нейно място някакъв нискоомен резистор?
emoome
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Апр 21, 2011 18:51    Заглавие: Отговорете с цитат

http://forum.eshop.bg/search.php >>> L802
Върнете се в началото
Jet
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Апр 21, 2011 18:58    Заглавие: Отговорете с цитат

Дааа... за пореден път доказвам, че имам много да уча как да търся. Благодаря ти. Дано някой ден си върна дълговете по някакъв начин. Smile

След смяната на въпросния дросел, захранването заработи. В+ е 130 волта. Утре ще се занимавам с телевизора и ще слагам шасито.

Последната промяна е направена от Jet на Чет Апр 21, 2011 19:52; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
emoome
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Апр 21, 2011 19:51    Заглавие: Отговорете с цитат

http://forum.eshop.bg/viewtopic.php?t=54723
Ама никому се не чете, пусто. Всеки гледа по нааайй-бързия начин да прибере парсата и бегай. Отдели повечко време между две кафета или два телевизора и вникни в същността на написаното там, па и не само там ...
Като търсите - търсете особености с помощта на които, да отсеете нужното Idea
Реших, че "офтопика" е полезен за всички Cool
Върнете се в началото
Rumen-TV
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: zlatograd

МнениеПуснато на: Чет Апр 21, 2011 20:03    Заглавие: Отговорете с цитат

Има такива (smd монтаж, бобина)около скарт буксата вземи от там.
И виж, да нямаш товар или късо във вторичната част.Най добре,сложи лампа за товар на В+.
Върнете се в началото
Jet
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Апр 21, 2011 20:04    Заглавие: Отговорете с цитат

Два дена вися над пущината и си вадя очите, псувам и пак си вадя очите. Е, може би не по цял ден, но достатъчно дълго за да започна да зациклям. А в крайна сметка, сега, като се замисля, глупостта си е моя, и съм могъл да мина с всичко на всичко 2-3 часа общо. От всеки подобен телевизор човек научава по нещо, без да броим съветите, които си даваме взаимно, и които аз поне, без да видя зор, често пъти пренебрегвам.

Спирам с писането, че току-виж ме обвинили, че трупам постове. Laughing

Желая ти лека вечер. Аз гася тока и си тръгвам.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети