| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
zealer Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 28, 2011 12:05 Заглавие: усилвателна схема |
|
|
Здравейте, опитвам се да си обясня в детайли случващото се, когато подобна усилвателна схема заработи, но ето какво ми убягва засега:
При 1 KHz 0.7 V синус на входа не ми е ясно следното: как при такава изкривена форма на базовия ток и напрежение на Q2, емитерния (колекторния) ток има идеална синусоидална форма??
Прилагам картинки:
на горната графика Iе(Q2) и Ic(Q2) са съответно емитерния и колекторния токове на Q2.
на долната Ib(Q2) и V(n002) са съответно токът и напрежението на базата на Q2.
 |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 28, 2011 19:41 Заглавие: |
|
|
Аз не виждам да има някакви изкривявания. Усилвател реализиран с комплиментарни двойки прав и обратен транзистор е класическа схема добре обяснена в учебниците. Може би това, че са свързани в дарлингтон транзисторите. Това ли е притеснението. _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
|
 |
zealer Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 28, 2011 20:57 Заглавие: |
|
|
??
Мислех че на долната графика ясно се вижда, че напрежението (червената линия) описва фигура, различна от синусоида - има видимо по-остри/заоблени върхове. Същото важи и за базовия ток (синята линия). Колекторният ток обаче е идеална синусоида - а не трябва ли да е същият по форма като базовия (според въпросните учебници)?? Защо е с различна форма? |
|
|
 |
ststefanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 28, 2011 21:13 Заглавие: |
|
|
| Защото транзисторите са нелинейни. |
|
|
 |
zealer Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 28, 2011 21:41 Заглавие: |
|
|
Може ли по-подробно, моля Ви
знам вида на входната и изходната характеристики и знам, че изкривената форма на входа може да е поради недостатъчно напрежение на емитерния преход (т.е. той "започва да се запушва") и дотук с правилната синусоида, но все пак на изхода тя е факт.
Недейте с лошо, целта не ми е да ви дразня. Просто искам обяснение, каквото не получих от университетския си преподавател, според когото "тая програма е само за нагледност и вероятно дава грешни резултати". Може и да е прав, но дотук не видях подобно изказване, затова ви моля за някакво разяснение.
Мисля, че ще е по-добре желаещите, ако все още има такива, да ми пишат на лични
Благодаря предварително,
Симеон |
|
|
 |
ststefanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 28, 2011 21:54 Заглавие: |
|
|
Никъде не пише, че колекторният ток е линейно зависим от базовия, напротив!
Затова са и дълбоките обратни връзки в транзисторните усилватели. |
|
|
 |
|