| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
disela Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Мар 28, 2011 12:54 Заглавие: Въпрос за бобина на мотоблок |
|
|
| Здравейте, имам на село един мотоблок, марка "Ламборгини", четиритактов, проблема му е, че няма искра на свещта. На маховика му има един постоянен магнит, а на картера е закачена бобина с метална сърцевина. Когато магнита премине покрай бобината, има искра на свещта. До сега го карах така - преди да го ползвам, свалям бобината, нагрявам я с пистолет за горещ въздух хубаво, слагам я и работи. Обаче вече не става номера, иска нова бобина. Съмнявам се, че ще намеря оригинална, трябва да се присади от нещо, та въпроса ми е - от какво да търся бобина? Металната сърцевина на бобината се разглабя, идеята ми е, да извадя старата намотка и на нейно място да сложа друга от някакъв подобен мотоблок или нещо друго, но си нямам на идея, какво да търся. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Biser Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Мар 28, 2011 14:06 Заглавие: |
|
|
Миналия век имаше на тракторите пускови двигателчета с магнетно запалване.Тези запалвания работеха на същия принцип и имат точно такива бобини за високо напрежение.Търси магнето от пусков двигател на "Беларус" или ДТ-54. _________________ Няма невъзможни неща! Важно е дали искаш да ги направиш! |
|
|
 |
disela Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Май 05, 2011 0:48 Заглавие: |
|
|
Здравейте, пак съм аз.. Ударих на камък с тая бобина .. Направих няколко снимки, за да видите за какво става на въпрос.
Маховика и бобината:
Тук се вижда постоянния магнит:
Единият край на бобината е свързан на маса, а другият отива в ето това:
(Проводника който стърчи се свързва на маса, бобината се свързва на лъскавото пинче, а на двете медни пластини имаше бутон, който се използваше за гасене на двигателя)
Някой има ли идея, каква функция би трябвало да изпълнява това?
Пробвах да закача бобина от мотор, единият и край вързах на маса, другият го свързах с свободния край на тази бобина от снимките, но не стана номера. Откачих всичко след това и измерих напрежението в бобината (от снимките) - 10 mV. Да не би тази схема нещо да го повишава или ..?
Също така, исках да питам може ли да му има нещо на постоянния магнит?
Оригиналната бобина изглежда така:
... и струва 100 евро.
Приемам всякакви идеи и съвети. |
|
|
 |
Astor Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Май 05, 2011 10:03 Заглавие: |
|
|
Това ми прилича на комутатор (с транзистора) но не съм сигурен.
Тука имам подобно двигателче с такова палене но има само бобина и оттам илиза високоволтовия кабел, друго няма. _________________ The Big Man |
|
|
 |
lenko71 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Май 05, 2011 11:33 Заглавие: |
|
|
| Бобината според мен трябва да има няколко хиляди навивки (не знам колко). Тази на снимката изглежда да има около стотина. |
|
|
 |
disela Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Май 05, 2011 11:46 Заглавие: |
|
|
| Ами първичната част е от толкова. Високоволтовата намотка я махнах. |
|
|
 |
ivo07 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Май 05, 2011 12:16 Заглавие: |
|
|
| В бензиновите косачки за трева и подобни уреди има такива бобини и не са много пари. Дори механичното захващане е сьщото. |
|
|
 |
penkeler Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Май 05, 2011 12:24 Заглавие: |
|
|
| Добре де, защо си мисля, че има нещо съществено, което не изясняваш достатъчно? Това блокче с електрониката би трябвало да има някакво захранване и най вероятно е някакъв генератор на импулси (заменя чукчето и наковалнята в класическото изпълнение), които след това се подават на високоволтовата верига. Намотката на бобината ми се струва доста дебела за да се повреди току-така, освен ако не си я повредил с нагряванията. Сигурен ли си, че бобината е дефектна? По вроятно е нещо по блокчето да не е в ред. |
|
|
 |
Deliya Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Май 05, 2011 13:08 Заглавие: |
|
|
"disela"Като си махнал високоволтовата намотка каква искра искаш да има? Това е толкова елементарно. Това е повишаващ автотрансформатор и в него се индуктира импулс когато магнита на маховика мине покрай сърцевината - магнитна индукция. Сега ще се оправиш само с нова оргинална бубина. Вкарал си си автогол. _________________ Няма невъзможни работи, има много трудни работи. |
|
|
 |
disela Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Май 05, 2011 15:23 Заглавие: |
|
|
@penkeler, няма нищо друго освен това което съм показал, принципа на действие "Deliya" го е обяснил, благодаря за което.
@Deliya - ами тя бобината беше дефектирала мислех си, че ако вържа външна бобина за тази намотка ще се получи, но явно не е така. А иначе искра търсех, когато беше цяла бобината. |
|
|
 |
|