| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Slavko58 Активен потребител

|
Пуснато на: Чет Май 05, 2011 14:01 Заглавие: Телевизор София-31 - без растър и звук, само шум - РЕШЕНО |
|
|
Здравейте, уважаеми съфоримници, обръщам се към вас с молба за помощ относно описаната в заглавието повреда на този "дедо", ако не се получи, ще си го оставя за елементи. Сега по въпроса - захранващия блок е в ред, в контролна точка ИТ612 (на ценера Д606)е измерено напрежение 10,8 волта. Тъй като липсва растър, започнах от блока за хоризонтално отклонение и по специално от изхода на ГХО-то, ИС ТВА920 сигналът от чиито изход (амплитуда 0,25 волта) се подава на базата на транзистор Т401. Той се оказа изправен. Проверих осцилограма 9 на извод 6 на изходния слот на блок ГХО - нормална по форма и амплитуда. По схемата връзката между тази точка и драйверния транзистор на ТХО, Т605 е индуктивна с трансформатора 601. Т605 е в изправност - сигналът след него е усилен, има напрежение 200 волта в-в към бобините за хоризонтално отклонение, чува се характерното свистене от ТХО-то. Напрежението след Д609 по схема трябва да е +100 волта а то е +10 Той захранва избирача на обхвати и канали на лицевия панел а освен това и някакво стъпало с транзистора Т601. Не знам за какво служи той със сигурност, но куплунга, към който е свързана базата му (Х603->Х603-А) го свързва пряко с потенциометрите за яркост контраст и т.н., което ме навежда на мисълта че това е стъпало, свързано с видеосигнала. Също така след другия диод Д608 трябва да има +300 волта по схема а аз измервам +190 волта, като се колебае малко. Той доколкото виждам захранва фокусиращия и още един електрод в кинескопа (не съм сигурен точно кой), но при тези занижени напрежения вече не ме учудва защо няма растър. Това което не мога да открия е, дали има повреда в ТХО-то и каква точно работа върши Т601? Това е като за начало. _________________ Хората са казали:"В спора се ражда истината!". Не са разграничили обаче спора от караницата . . .
Последната промяна е направена от Slavko58 на Чет Май 05, 2011 16:56; мнението е било променяно общо 1 път |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
bai_tishan Опитен потребител

Регистриран на: 12 Фев 2005 Мнения: 5792 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Чет Май 05, 2011 14:50 Заглавие: |
|
|
На радиатора дето е крайния транзистор BU406 има един диод в паралел с кондензатор .На единия крак трябва да имаш 10.8в на другия над 20в.Премери и докладвай. _________________ Хайде няма какво да се залъгваме, и по- хубави сме виждали и по- грозни сме е***и. |
|
|
 |
radoslavn Опитен потребител

Регистриран на: 12 Ное 2004 Мнения: 484 Местожителство: гр.Карнобат
|
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Май 05, 2011 15:20 Заглавие: |
|
|
Ако става въпрос за драйвера на ТХО-то, по схемата от линка на radoslavn разликата е само че в схемата транзистора е BU109 а не BU406. Този, който имам поставен в приемника е BU407. Схемата е същата като във файлообменника, оттам съм я взел, елементите съвпадат с нея. Явно има такива телевизори, правени през различни години с различни елементи, но по една и съща схема. А напреженията са 10.9 волта и 25 волта съответно. _________________ Хората са казали:"В спора се ражда истината!". Не са разграничили обаче спора от караницата . . . |
|
|
 |
radoslavn Опитен потребител

Регистриран на: 12 Ное 2004 Мнения: 484 Местожителство: гр.Карнобат
|
Пуснато на: Чет Май 05, 2011 15:38 Заглавие: |
|
|
T601->видеоусилвател
На схемата нали има напрежения?Хайде да померим малко напрежения елементи? _________________ Никога не е късно да станеш за резил! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Май 05, 2011 16:18 Заглавие: |
|
|
Ако имате предвид мерене на напрежения около него (Т601) те са:
на колектора му - 50,6 волта
на емитера му - 2,9 волта
Общо взето стойностите на всичко, което съм измерил досега с изключение на двата диода Д608 и Д609 е както е по схема. Потенциометрите за контраст и яркост също функционират нормално.
Опаа, май имаме напредък - върнаха се напреженията на двата диода след ТХО-то, няма как да има 50 волта на Т601 ако има 10 волта след Д609, който го захранва. Нещо има в ТХО-то. Т605 си върши работата, Има високо напрежение на втория анод на кинескопа (TV13 e здрав) защото при доближаване на електротехническа отвертка се наблюдава лек разряд. _________________ Хората са казали:"В спора се ражда истината!". Не са разграничили обаче спора от караницата . . .
Последната промяна е направена от Slavko58 на Чет Май 05, 2011 16:45; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
dobrin_67 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Май 05, 2011 16:38 Заглавие: |
|
|
Защо ли спомените ми се въртят около повишаваща бобина или високоволтовия диод
Извади високоволтовия диод откъм бобината и виж като опреш с добре изолирана отвертка свободния край на бобината дали прави дъга? |
|
|
 |
Todorov Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Май 05, 2011 16:43 Заглавие: re: |
|
|
Виж да не си обърнал високоволтовия диод. Дай катода на кинескопа на маса и виж какво ще светне. (Черта, растер, нищо .... ) Да не е завършил кинескопа. Отопление има ли си .... Свети ли то? |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Май 05, 2011 16:54 Заглавие: |
|
|
Готово, господа, проблема е решен, никога не съм предполагал че счупена спойка може да спре и звук и картина. Извод 2 на ТХО-то (по схемата) е със счупена спойка и ту се допира, ту се отделя от мястото си. Презапоих го наново и картината и звука си дойдоха. Благодаря на включилите се в разискването. По принцип съм компютърджия (хард и софт)и рядко се хващам да правя такива неща, особено ако не съм в час с материята в конкретния случай. Още веднъж, благодаря за помощта!! _________________ Хората са казали:"В спора се ражда истината!". Не са разграничили обаче спора от караницата . . . |
|
|
 |
bai_tishan Опитен потребител

Регистриран на: 12 Фев 2005 Мнения: 5792 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Чет Май 05, 2011 23:05 Заглавие: |
|
|
Перфектна тема.Ето така трябва да се пита-и отговорите не закъсняват.Всичко е коректно и в 5 поста се решава проблема. _________________ Хайде няма какво да се залъгваме, и по- хубави сме виждали и по- грозни сме е***и. |
|
|
 |
|