|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Dalgia Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 26, 2005 20:32 Заглавие: |
|
|
То понеже мие в акъла та си мисля че се разбира .Ще се опитам да ти го нечертая и изпратя.А такова табло от бус е малко за твойте цели и не съм чувал да се продава.Но като визуализация и нисък разход на енергия
май е най добро а и като цена на изработка няма да е скъпо.Трябва
малко повече сръчност по механика . |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 26, 2005 21:04 Заглавие: |
|
|
Dalgia, ще си позволя да направя няколко вметвания по това което си написал.
1. | Цитат: | | За часовник е необходимо да се направят триъгълници равнобедрени на които едното бедро е черно а другото електриково.Прост ел. магнит ще ги завърта |
Доколкото си спомням триъгълника е "равнинна" геометрична фигура в една плоскост и няма как да и се вижда само едно от бедрата! Вероятно имаш впредвид стереометричната фигура призма с основа равностранен триъгълник. Вероятно идеята е подсъзнателно взаимствана от динамичните билбордове, оставам на теб да си обясниш защо в случая основата на призмата трябва да бъде равностранен триъгълник.
2.Ако това е така, то изобщо не е понятно защо трябва да е триъгълник след като в случая има необходимост от две състояния - свети-не свети (или вижда се- не се вижда). При въпросните табла също е така или е жълто или не (няма да коментираме как).
3.Ако ще да е подобна електромеханична система то тя трябва да е просто едно "флагче" с два различни цвята от двете си страни и с център на въртене в своя център (по равнината).
4.С това | Цитат: | Но като визуализация и нисък разход на енергия
май е най добро а и като цена на изработка няма да е скъпо. | пак ми е много трудно да се съглася, че е вярно.
Механиката винаги е скъпа (а тук се търси вариант за ЕДННА бройка), особенно когато трябва да има доста повтарящи се елементи (сравнително големи) които да изглеждат поне що годе прилично (не много криви). Спорен е и въпроса с консумацията, това че в рамките на всяка една секунда трябва (желателно е според питащия) да има промяна аз много се съмнявам, че подобна система ще има минимална консумация (по-малка от това ако се комутират само светещи п/п елементи /светодиоди/). |
|
|
 |
kd 503 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 26, 2005 21:24 Заглавие: |
|
|
off topic
на моето училище ПТГ (механотехникума в варна) има такъв голям часовник естествено неработещ
та някой има ли идея как е направен че по практика да вземем да го оживим
имам в предвид някой от по големите дали не знае с каква схема е реализиран може пък и някой от форума да е участвал в построяването му иначе часовника е много голям (3 на 1,5 метра) разположен на четвъртия етаж и се вижда много от далеч няма да е лошо ако светне _________________ Усилването на електрически сигнали е основен процес в радиоелектрониката!
i love massive ridiculous bass
Atlanta Georgia U.S.A. the real hip-hop !
Последната промяна е направена от kd 503 на Вто Апр 26, 2005 21:37; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 26, 2005 21:27 Заглавие: |
|
|
| kd 503, изключително съдържателен въпрос, дори и за |
|
|
 |
Dalgia Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 27, 2005 22:45 Заглавие: |
|
|
RC по въпроса за триъгълника така е имах в предвид призма.Изопщо не съм се сещал за билбордовете от преди 10години.Само ссегментите на цифрите са подвижни другото е цяла част боядисана в черно.Не се иска часовника да показва секуди доколко0то разбрах т.е. превключване на 1 минута.През тая една минута системата има минимална консумация.
Размера на часовника до колкото си спомням 1,2м.Значи средно по 50см
на сегмент и широчина 4см , ще оставя ти да сметнеш диодите по цена на едро.За кривината ере стига тука има доста такива часовници и не изглеждат прилично (от спестяване на диоди).А две повърхности искат
завъртане на 180градуса при призмата 120 което си е избор на конструктора.И на края тъпите немци защо не си накичат диоди по рейсовете а се излагат така.  |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 28, 2005 7:43 Заглавие: Re: Голям LED часовник с PIC микроконтролер |
|
|
Dalgia, това е от първия пост:
| Quantum написа: | Целта ми е да направя голям часовник със 4 или 6 седем сегментни светодиодни дисплеи...............
За предпочитане е да има отчитане не само на часове и минути а и на секунди.
|
| Цитат: | две повърхности искат
завъртане на 180градуса при призмата 120 |
за градусите си прав, НО когато има за изобразяване само ДВЕ състояния, а повърхностите са ТРИ, какво ще стане? Или трябва да има реверс на движението или при определени условия да има две последователни завъртания.
| Цитат: | ще оставя ти да сметнеш диодите по цена на едро......
тъпите немци защо не си накичат диоди по рейсовете
|
Незнам какви са твоите представи за цена на едро..., а по отношение на немците, това че ти не си виждал друг тип табла (дори и по автобусите ) не означава, че няма - нали? |
|
|
 |
Quantum Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 28, 2005 8:52 Заглавие: |
|
|
А питам се какво ще бъде времето на реакция на тези табла? Според мен много по-голямо отколкото на светодиодите и специално за секундите може и да не върши работа. Механиката, за разлика от светодиодите се износва мнооого по бързо а също ще трябват по-силни тоци за да ги мърдам тея прозорчета  |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 28, 2005 9:36 Заглавие: |
|
|
Зелените и червените светодиоди с висока интензивност са по 35-50 ст,сините 60-80,а белите 11000 миликандела 1,2лева-22000 1.5 лева.Тъй като разбирам,че няма кой да финансира проекта се насочи към евтини и лесни конструкции.МТ1 имат сайт,но не го поня точно адреса разрови се.Не знам дали търгуват с куриери.Освен това на пазара "Кирков" в един безистен има един Иван,който е вносител на всичко ново в ЛЕД областта,за големи количества дава добри цени.Аз бих ти предложил да построиш дисплея от луменисцентни лампи 18 вата за късите сегменти и 36 за дългите,палени с умножител(за бързо палене) и някакъв тъмнопрозрачен,може и цветен панел отпред за да се вижда и през деня.Умножителите ще управляваш със симистори има по 1,5 лева а кондензатори и диоди може все още да се намерят български на ниски цени.Но каквото и да правиш без пари няма да стане,така че направи подробен план,след като избереш начина и се насочи към някой даскал по практика,който да изкопчи пари от училищната каса,в което силно се съмнявам  |
|
|
 |
Milen_haskovo Опитен потребител

Регистриран на: 11 Фев 2005 Мнения: 1404 Местожителство: София/Хасково
|
Пуснато на: Чет Апр 28, 2005 18:52 Заглавие: |
|
|
Вместо схема с PIC контролери не може ли да се вземе платката от един прост обикновен дигитален часовник и вместо оригиналния му дисплей да
се навържат светодиодите с транзистори според първоначалния план? Ще излезне много по-евтино и лесно за сглобяване, освен това поради малкия си размер ще има и по-лесна изолация - според мен в силикон ще се чувсвта добре и навън  _________________ Както си работеше и спря... |
|
|
 |
Quantum Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 29, 2005 11:38 Заглавие: |
|
|
Milen_haskovo, а мислиш ли че обикновените ЛСД часовници ще могат да накарат един евтин транзистор за се отпуши?  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|