| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
georg77 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Май 13, 2011 17:58 Заглавие: зарядно за киселинни акумолатори |
|
|
Здравейте,
Попадна ми схема на едно зарядно за киселинни акумолатори , обаче човека който ми я даде каза , че не си спомня дали я е довършил щото било мноооого отдавна и сега незнае (възрастен е с проблем) Спомни си само , че е била за тягови акумулатори без антимон в оловото.Та реших да я покажа тук и някой да сподели дали изобщо ще работи.Има неуточнени елементи примерно двата диода, кондензаторите , дросела(колко намотки е).Rx се ползвал само за настройката и после се заменял с резистор обаче R4 е без стойност , определяла се с опитно.Иначе горе долу я схващам като идея ама не е сигурно дали е довършена. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Май 13, 2011 20:28 Заглавие: |
|
|
Като си избереш тиристори виждаш в справочника колко е управляващия ток и си подбираш за какъв ток ще ти е греца и диодите в управляващата част. Мисля че ако сложиш някакви 5амперови няма да имаш проблем и няма да греят. А по въпроса за тримерите нещо не ми става ясно това свързване, като че ли нещо не е на ред. Не би ли трябвало да е двоен потенциометър като средните краища са на късо с единия край, едните крайни на късо към източника на ток греца, а другите крайни към управляващите електроди на тиристорите. Но пък директно през потенциометъра тече целия управляващ ток и ще трябва да е няколко вата поне. _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
|
 |
lz1wvm Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Май 13, 2011 20:52 Заглавие: |
|
|
Според мен R4 е за донастройка на разликата в токовете на управляващия извод на тиристорите.Но ако се ползва многооборотен потенциометър 10к,няма да има нужда от R4 .Той тябва да е и с малка стойност....до 1к.А мощността на резисторите по означенията на схемата трябва да са до 1 ват.
ПС.По съществено е R1.Което явно служи като дозаряд на акумолатора.Но ако тиристорите се отпушат и акумолатора е разреден.Мощността,която е написана на него е недостатъчна. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Май 13, 2011 22:03 Заглавие: |
|
|
Разбрах още нещо от историята на това творение .Този тример Rx въобще не е нужен ползвал го е за удобство когато е експериментирал по схемата щото не е имало голям избор(на елементи) на времето , а сега има.Това зарядно е било по подобие на немско зарядно на Телефункен и се е пробвал да го повтори.Тази схема е само чернова скица и липсват два волтмера , които се свързват между управляващите електроди на тиристорите и минуса , като скалите се оразмеряват с три цвята (зелен , жълт и червен) и се сравняват показанията по таблица , която била като табелка на оригиналното зарядно.За съжаление тая таблица я е изгубил , но принципа е бил такъв----в зависимост от стрелките на волтмерите в кой сектор са (по цветове 9 варянта)се определяло асиметрията на зарядния ток и така се държал акумулатора под стрес (така се изрази човека) и зареждането ставало по-качествено.
Каква е идеята двата полупериода да имат различни филтри след изправителите.От там ли идва тази асиметрия или от това , че тиристорите се отпушват по раличен начин.
| Цитат: | | ПС.По съществено е R1.Което явно служи като дозаряд на акумолатора.Но ако тиристорите се отпушат и акумолатора е разреден.Мощността,която е написана на него е недостатъчна. |
Да дадено е 10вата ама аз попринцип там слагам 30-40 см кантал и досега не съм имал проблем. |
|
|
 |
lenko71 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Май 13, 2011 23:25 Заглавие: |
|
|
Мисля че схемата няма да проработи. Не виждам как някой от управляващите електроди на тиристорите би могъл да стане по-положителен от съответния катод (и вследствие да се отпуши тиристора).
Според мен минуса на греца трябва да е свързан към "+" на горния изправител.
ПП: Кондензатори свързани паралелно към акумулатор нямат никакъв смисъл. Диодите към управляващите електроди също са излишни. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Май 14, 2011 0:32 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | Не виждам как някой от управляващите електроди на тиристорите би могъл да стане по-положителен от съответния катод (и вследствие да се отпуши тиристора).
|
Значи ли това , че напрежението на управляващата верига е твърде ниско
Ако се премахне захранването 3-те волта , греца , крушката , R4 и Rx , а управляващата верига се захрани от анодите на тиристорите през диоди дирекно на R2 тогава ще се отпушат ли тиристорите? |
|
|
 |
lenko71 Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Май 14, 2011 8:30 Заглавие: |
|
|
Ами свързани по този начин , ако предположим че напрежението от греца (max) е около 5V, то на управляващите електроди би се получило ( като пренебрегнем резисторите) 5 - 12 = -7V, т. е. отрицателно.
Ако се свържат към анодите вероятно ще стане, но всеки поотделно. И тези стойности в управляващата верига ми се струват доста големи.
ПП:Не разбирам какво толкова значение има когато двете полувълни са малко различни. |
|
|
 |
vesomeso Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Май 14, 2011 18:30 Заглавие: |
|
|
Разгледай решенията на motoplat за мотоциклетите
http://www.kreidler-verein.de/e_e_motoplat03.jpg
а и със сигурност работят безпроблемно при напрежения до към 60V но , може да трябва да помислиш за ограничаването на тока. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Май 18, 2011 13:53 Заглавие: |
|
|
Направих схемата без галимацията около 3те волта и захраних управляващите електроди на тиристорите от 15те волта през диоди за да изправя напрежението и го звързах към R2(от потенциометрите оставих само R3).Тиристорите не се отпушват и двата , а само този на който съпротивлението при потенциометъра е 1к ом или по-малко.Тогава махнах и потенциометъра и сложих един резистор 960 ома за единия УЕ , а за другия не сложих никакъв.Тогава тиристорите се отпушиха и заработи .Да ама като измеря след тиристорите(при закачен разреден акумулатор) напрежението е едно и също , а тока е 8,2А , а при другия тиристор 8А(R1 не съм го слагал още затова е голям зарядния ток).Стигнах до заключението , че няма никакъв смисъл от това двете полувълни да са различни . lenko71 прав си.
Махнах кондензаторите и тиристорите и сложих диоди и без да искам си направих едно обикновенно зарядно за акумулатори.Дросела го оставих за да не е толкова посна схемата .Него го навих на феритен пръстен 38 навивки от проводник ф3мм , ако са малко да го махна ли и него та хептем да опростя нещата... |
|
|
 |
Biser Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Май 18, 2011 15:27 Заглавие: |
|
|
Колкото е по-опростена една схема, толкова е по-надеждна.Моят съвет е да махнеш и дросела.Знам, че за акумулаторите е по-добре да се зареждат с импулсен ток. Дори ако изправянето е еднопътно и едновременно със зареждането се приложи разреждане през полупериода на почивка/с ток една десета от зарядния/, ще се постигне и десулфатизация.Просто се свързва паралелно на акумулатора една лампа консумираща такъв ток за разряд. _________________ Няма невъзможни неща! Важно е дали искаш да ги направиш! |
|
|
 |
|