Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

ДИСКО СТРОБОСКОП - МОДВАНЕ
Иди на страница Предишна  1, 2

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
gakal
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Вто Май 25, 2010 9:47    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако искаш помощ, трябва и ти да направиш нещо. Отвори стробоскопа, вътре би трябвало да има 7-8 елемента, внимателно разгледай платката и за около 10 минути ще можеш да прерисуваш връзките между тези елементи, т.е. да си "свалиш" схемата. След това ни показваш тази схема и някой може да ти помогне.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
no money
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Бургас/Созопол

МнениеПуснато на: Вто Май 25, 2010 12:47    Заглавие: Отговорете с цитат

Освен, че е доста опасно за здравето като ефект, продължителното ползване на подобна ксенонова лампа ще я унищожи бързо.
Енергията, която се подава за кратко време, освен че се трансформира в мощен светлинен импулс при йонизацията на газа е свързана и с отделянето на много температура.
При сериозните професионални изпълнения, се вземат специални мерки за ожлаждане, дори с принудително вентилиране.

Това, което иначе искаш да направиш се постига по 2 начина.

Единият за който си споменал е по-лесният и евтин и използва микрофон с регулируема чувствителност, честотен филтър (най-често на ниските честоти), който управлява един симистор, той пък "пуска" тактовия импулс на повишаващата бобина. Проблема тук е настройването нивото за управление. За да бъде разширен диапазона (за по-силна или по-тиха музика) се слага един компресор, иначе си е голяма досада регулирането постоянно......

Другият, по-прецизен и добър начин е да се управлява с DMX контролер, както е в професионалната техника.
Това обаче изисква задължително галванично разделяне, което може да се реализира с трансформатор или с оптодвойка. Страхувам се, че реализацията на подобно начинание не е нито много просто в твоя случай (без да имам за цел да те засегна), нито много рентабилно......

За да придобиеш все пак малко повече представа, ето ти нещо по темата:
http://sound.westhost.com/project65.htm
crazymaster
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Съб Май 29, 2010 23:49    Заглавие: Отговорете с цитат

най-после ми остана време да разглобя 'блица'

снимах платката:

Може ли да разберете нещо по тази схема или трябва да я направя наново, в по-приличен вид ?

no money, благодаря за отговора, доста изчерпателно. на теория съм ги чувал тези неща, но ...
за DMX контролери съм чувал и виждал разни подобни в интернет, но досега несъм разбирал как точно работят... доколкото съм разбрал едно такова устройство контролира една или няколко подобни лампи или ефекти, но може и да греша

идеята ми е поне да направя някакъв звуков контрол за този 'блиц' и евентуално после да мисля как да го направя да се включва от време на време, за да се получи задоволителен ефект, който същевременно да пази лампата и зрението

дори като гледам платката колко е малка, се замислих дали да не направя направо нова платка? но ако някой има идея каква да бъде... или просто към тази да се добави друга?

П.С.
Извинявам се, че немога да обясня точно какво искам, но мисля, че повечето биха се сетили

Rolling Eyes
crazymaster
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Пон Юни 14, 2010 14:49    Заглавие: Отговорете с цитат

няма ли да стане с тази снимка, която съм направил?
crazymaster
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Пет Май 06, 2011 14:42    Заглавие: Отговорете с цитат

ето как изглежда платката с по-добри снимки

ако някой има идея как да накарам блица да се пуска 'контролиран' по някакъв начин - нека пише

ако може да си запазя потенциометъра, или поне да е на максимално малък интервал на мигане(да не се губи накъсващия ефект) и да се пуска при подаването на някакво напрежение или окъсяване би било перфектно.
bvgdzk
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: ВАРНА

МнениеПуснато на: Съб Май 07, 2011 1:18    Заглавие: Отговорете с цитат

Човече толкова ли е бедна фантазията ти
Shocked Като искаш да бъде управлявян от нещо можеш да го свържеш например паралелно или на мястото на лампата от обикновенна цветомузика ат който канал си искаш без да буташ нищо по него
Върнете се в началото
crazymaster
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Нед Май 08, 2011 23:04    Заглавие: Отговорете с цитат

и как си го представяш това паралелно свързване към цветомузика например?

погледни снимките и устройството - разполагам само със кабел за 220V и потенциометър и с това се изчерпват 'екстрите' на блица

за да се контролира трябва да се изкара изход от някъде(нямам идея от къде, а и не ми се експериментира - има достатъчно високо напрежение) и с този изход аз вече ще го свържа било то към цветомузика, мултивибратор(който ще се пуска когато искам) или нещо друго
bvgdzk
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: ВАРНА

МнениеПуснато на: Пон Май 09, 2011 1:58    Заглавие: Отговорете с цитат

Като "контролираш захранващото напрежение" Very Happy т .е да му се подава или спира захранването.А това до става от някой канал на цветомузика от ниските средните или високитечестоти като се свърже на мястото на лампата Idea
Върнете се в началото
gakal
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Вто Май 10, 2011 18:25    Заглавие: Отговорете с цитат

Ето как се управлява честотата на мигане:
http://cxem.net/sound/light/light37.php
и
http://cxem.net/sound/light/light1.php
в нета има много схеми-потърси!
Върнете се в началото
Jet
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Май 17, 2011 16:04    Заглавие: Отговорете с цитат

crazymaster написа:
-някой има ли схема
-някой занимава ли му се да каже как да се добави звуков контрол на това устройство/демек да му направя снимка на платката/

Че то това е цялата преработка. Самата замяна на елементите, когато не става въпрос за smd монтаж, е може би 10% от ремонта. А има и ремонти или преработки, които струват по-скъпо от цената на ново изделие (ефтините китайски стоки), и когато става въпрос за ремонт не е проблем просто да се купи ново изделие, но когато става въпрос за промяна на функциите, вече няма как да се купи ново. И клиента мрънка нещо от типа:

- Чакай... аз съм го взел за 3 лева, а ти ми искаш за ремонта 5 (или 10 например) лева...
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети