Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Помощ за схема за 12v и 5v захранване.
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
NikeX
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Казанлък

МнениеПуснато на: Пет Май 20, 2011 21:15    Заглавие: Помощ за схема за 12v и 5v захранване. Отговорете с цитат

Искам да си направя тестово захранване за малки платки. Трябват ми стабилизирани 12 и 5v. Намерих няколко схеми в Google с двуполярни трансформатори но са все 15-18v но са еднополярни. Имам двуполярно трансформаторче но е на 12v. Имам и 2 трафа на 16 и на 18v. Има ли начин с някой от наличните ми трафове да изкарам 12 и 5v стабилизирани и ако може някаква схемичка? Благодаря предварително.

Последната промяна е направена от NikeX на Съб Май 21, 2011 12:49; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
eler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Раднево

МнениеПуснато на: Пет Май 20, 2011 21:37    Заглавие: Отговорете с цитат

Напиши за какъв ток става въпрос. Потърси в Google за 7812 и 7805.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
NikeX
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Май 20, 2011 21:44    Заглавие: Отговорете с цитат

Тока в крайни случаи предполагам ще е около 1А. Малкото двуполярно захранване е 500 мА, но ако си направя захранване с него ще се съобразявам с това. Гледах схеми с тези стабилизатори, но не съм сигурен че от 12v ще изкарам 12v стабилизирани, 5-те v са лесни.
Върнете се в началото
lenko71
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Бургас

МнениеПуснато на: Пет Май 20, 2011 22:39    Заглавие: Отговорете с цитат

Не стана ясно какви захранвания ти трябват - двуполярни или не?
Ако на вторичната на твоето трафче имаш 12V променливо (измери го!), като го изправиш и филтрираш ще станат около 17V.

ПП: "Двуполярни трансформатори" няма!
Върнете се в началото
NikeX
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Май 20, 2011 22:47    Заглавие: Отговорете с цитат

Трафчето променливо изкарва 13,2V, а след грец 12V. Тази схема става ли за целта. ЦЪК
В datasheet-а на LM317T пише че за 25v изходно напрежение е нужно 28v захранване.

ПП: Какво е наименованието на трансформаторите със средна точка?
Върнете се в началото
gakal
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Съб Май 21, 2011 9:27    Заглавие: Отговорете с цитат

Прави се така:
1.Запояваш грец и кондензатор поне 1000 микрофарда на изхода на избрания от теб трансформатор.Мериш. Изчисляваш и монтираш резистор с подходяща мощност, така, че през него да тече необходимия ти ток- 500ма беше написал.Пак мериш. Това ти е изправеното и филтрирано напрежение.
2.Четеш в даташеета на стабилизаторите какво е максимално допустимото напрежение на входа и какво е минимално необходимото за добрата работа на стабилизатора- второто за 7805 е около 8 волта за 7812 е около 15 волта.
3. Ако твоя траф дава изправено и филтрирано напрежение между мин необходимото и макс. допустимото си готов.
4. Ако не става правиш схемата със LM 317 който има макс. допустими около 35 волта на входа и ще имаш регулируем стабилизатор - за него поне един от твоите трафове трябва да стане.
И... - наименованието на трансформаторите със средна "точка" е трансформатори със среден извод. Very Happy
Успех!
Върнете се в началото
eler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Раднево

МнениеПуснато на: Съб Май 21, 2011 9:30    Заглавие: Отговорете с цитат

Ползвай трансформатора 12 V със 7805, а трансформатора 16 V със 7812.
Върнете се в началото
NikeX
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Май 21, 2011 11:50    Заглавие: Отговорете с цитат

Не ме устроива варианта с двата трафа, защото имам някои схеми за които им трябват и двете напрежения и трябва да ги включвам и двата. А и този 16V е трансформатор "без среден извод". Преди малко сложих 4700uF към греца и излезе 18v. на малкия 12v със среден извод траф. Ако ползвам тази схема не трябва да ползвам минуса на греца или е по добре със тези 1N5408. Имам и грец и тези диоди, но незнам с кое е по добре?
Върнете се в началото
lusi blazev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Свищов

МнениеПуснато на: Съб Май 21, 2011 12:35    Заглавие: Отговорете с цитат

Пич, довечера ще ти кача снимки на моя комбиниран захранващ блок, който ми е за тестове до 2 А. Има фиксирани изходи за 12 и за 5 волта, и отделно регулируем изход до 20 волта. Използвал съм траф от телевизор Юност, Laughing . Фиксираните напрежения са стабилизирани със серията 78хх, а регулируемото с 723 и един краен транзистор 2N3055. Имам разработена платка за този блок.
Върнете се в началото
NikeX
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Май 21, 2011 12:46    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами просто незнам дали с траф без среден извод ще стане иначе тези двата, които са такива са 25v (с грец и кондер) и 18v(без грец и кондер) са си стабилни и мисля че могат да докарат над 2-3А. Ще се радвам да пуснеш тази схема (и дано не е прекалено сложна, за да мога да я направя на универсална платка).

Последната промяна е направена от NikeX на Съб Май 21, 2011 14:01; мнението е било променяно общо 2 пъти
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
Страница 1 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети