| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
devilxp1 Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Май 22, 2011 12:16 Заглавие: как да задействам irfz44 |
|
|
Ситуацията е следната,купих си 6 броя от следният транзистор-irfz44 , за една схемичка.Опитвам се да задействам транзистора-irfz44 в ключов режим, но нещо не успявам ...използвам стандартната схема на свързване, която успешно ми е работила дълго време с всякакви други транзистори,но с този нещо не се получи.
Като свържа минус към сорса и измеря с волтметър между дрейна и плюса имам напрежение ,но като свържа консуматора и напрежението пада до нула...подавам положителното напрежение на гейта и нищо не става ...с всеки друг транзистор се получава, но с този неще.
Някой ще може ли да ми разясни каква е разликата между" irfz44 "и "irf640" ,защото единият работи по дадената схема ,а другият твърдо неще.
Това е схемата по която свързвам.
http://media.snimka.bg/8653/023560560-big.jpg?r=0 |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Май 22, 2011 13:13 Заглавие: |
|
|
Прочети хубаво даташита на транзистора. За да го отпушиш трябва повече напрежение, намали съпротивлението 1Ком на 500ома и пробвай. Това е 47А транзистор не 10-15А виж графиките в даташита как се отпушва. _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
|
 |
teodor_dj Активен потребител

|
Пуснато на: Нед Май 22, 2011 13:25 Заглавие: |
|
|
| С показаната схема трябва да работи. Премери напрежението гейт-сорс при натиснат бутон, ако е >10V (според схемата ти трябва да е ~11,30V) и транзистора не се отпушва, най-вероятно си попаднал на менте, което не е рядко срещано за IRFZ44. |
|
|
 |
devilxp1 Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Май 22, 2011 14:19 Заглавие: |
|
|
Пробвах всичко,намалих резистора към гейта и пак не стана...дори пробвах и без резистор и пак седи запушен.
Какъвто и резистор да слагам към гейта ,напрежението межде гейта и сорса е винаги 12волта.
Ако имате някакви предложения ,казвайте...имам 6 бройки и мисля да им взема тока от експерименти.  |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Нед Май 22, 2011 14:57 Заглавие: |
|
|
| Нещо явно си сбъркал като си го запоявал. Най отляво ти е гейта по средата дрейна и отдясно е сорса. Това като гледаш транзистора с краката надолу и надписа към теб да се чете. |
|
|
 |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Май 22, 2011 15:25 Заглавие: |
|
|
Ето схемата като я гледам тоя транзистор или е специфичен по работната си точка или твоя е повреден. _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
|
 |
devilxp1 Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Май 22, 2011 15:53 Заглавие: |
|
|
Пичове ,благодаря на всички за бързите отговори...но просто или всичките 6 броя са повредени или има някакъв скрит трик за задействането им...
Както и да е ,ще ги засилвам към коша и ще си търся други.
Още веднъж, благодаря за помощта. |
|
|
 |
radev Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Май 22, 2011 16:38 Заглавие: |
|
|
Захранващия източник за управление и товара на транзистора един и същ ли е,ако не то свържи двете маси заедно. _________________ Платки http://radev1.narod.ru/
0879-555-472 |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Май 22, 2011 17:19 Заглавие: |
|
|
| И още - колко е товара ,и какъв е източника - токоизправител ,акумулатор или друго . И виж какво пита Радев ,може и това да е проблема ! |
|
|
 |
devilxp1 Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Май 22, 2011 19:29 Заглавие: |
|
|
Да,захранването и управлението са от един източник...използвам адаптер на 12 волта,мощността му е 10 вата.
За товар ползвам компютърно вентилаторче на 12 волта с мощност около 3 вата.
С тези пособия си тествам транзисторите,когато не тръгнат на дадена платка.Просто разпоявам транзистора който ми се опъва и нагледно проследявам нещата с адаптера и вентилатора.
Досега винаги са ми служели вярно...с тях съм тествал всякакви транзистори ,сред който са irf640,irf510,irl540,stp60nf10 и м.н други.
Просто твърдо отказва да се отпуши, който и да е от 6-те транзистора...
А и прегледах бая схеми с тези транзистори в нета....ползват ги за всякакви товари ,и малки и големи и не е имало проблеми.
Не знам явно аз съм карък,зада оцеля 6 дефектни бройки или просто някъде здраво се дъня при свързването им...въпреки ,че схемата е доста елементарна и съм я изпълнявал десетки пъти .  |
|
|
 |
|